Daarmee geeft het kabinet gehoor aan de motie die vorige week in meerderheid aangenomen werd in de Tweede Kamer. Tot nu toe toonde Verhagen zich altijd voorstander van het ACTA verdrag. De zorgen noemde hij onterecht. Dat vindt hij nog steeds, maar de minister zegt de zorgen serieus te willen nemen. "Alhoewel wij op het standpunt blijven staan dat ACTA in overeenstemming is met de Nederlandse en Europese regelgeving en wij dit ook in diverse uitgebreide brieven, algemene overleggen en zo meer aan uw Kamer uiteen hebben gezet, nemen wij vanzelfsprekend zorgvuldig nota van de - veelal kritische - vragen van uw Kamer en van burgers, en uitlatingen in de media."
Vorige week verbijsterde Verhagen kritische volgers van ACTA nog door op Radio 1 te zeggen dat het verdrag ingezet kan worden om bijvoorbeeld kinderporno-sites snel offline te halen. Dat is een misvatting, want ACTA gaat over auteursrecht. In de basis moet het verdrag de handel in nepartikelen (van tasjes tot medicijnen) aanpakken. De meeste onrust ontstond over het hoofdstuk over auteursrecht internet.
De afgelopen weken ontstond steeds meer onrust over het ACTA verdrag. Tegenstanders zijn bang dat het de vrijheid van burgers - met name op internet - aantast. Ook hebben tegenstanders veel moeite met de geheimzinnigheid waarmee de onderhandelingen gepaard gingen. Diverse landen - waaronder Polen, Duitsland en Tsjechië - besloten al ACTA voorlopig niet te tekenen. Afgelopen woensdag kondigde Eurocommissaris Karel de Gucht aan dat ook de Europese Commissie alsnog aan het Europees Hof om advies gaat vragen. Verhagen zegt nu dat advies te willen afwachten.
Verhagen wil ook de Raad van State naar het verdrag laten kijken. "Gezien deze lopende procedures zal het kabinet - conform het gevraagde in de motie - niet overgaan tot ondertekening totdat onomstotelijk vaststaat dat het verdrag in lijn is met de grondrechten." D66 Kamerlid Kees Verhoeven reageert verheugd op het antwoord van de minister. Hij twittert: "In brief over #ACTA schrijft @MaximeVerhagen dat NL wacht op Europees Hof en via Raad v State ook zelf advies inwint. Wordt uitstel afstel?"
Ook Nederland stelt tekenen ACTA uit
Verhagen wacht oordeel Europees Hof en Raad van State af
Nederland zal het ACTA verdrag niet tekenen voor onomstotelijk is komen vast te staan dat het verdrag niet in strijd is met de grondrechten. Op dit moment buigt het Europees Hof zich over het anti-piraterijverdrag. Minister Maxime Verhagen wil ook de Raad van State om advies vragen. Dat schrijft hij in een brief aan Kamer.