Het is een veelbelovende samenwerking: Romy heeft met diverse internationale artiesten samengewerkt, en Murphy schrijft en produceert voor artiesten uit Mexico en Japan. De zangeres vertelt over hun samenwerking: “Het is heel grappig gegaan. Ik wilde eigenlijk twee jaar geleden al een EP maken, maar het is er nooit van gekomen. Ik had toen andere producers, waaronder Shroom. We zijn veel langs platenmaatschappijen geweest, maar daar kwam steeds niets uit.” Joveek Murphy kende ze toen al wel. “Ik vond hem veel te commercieel voor mij; ik dacht dat hij van die Erykah Badu-achtige muziek wilde maken.” Maar de twee raakten bevriend: “Hij had een studio waar ik mocht opnemen. Ik hoorde een keer een track en zei: tof! Hij zei dat we zelf zoiets moesten gaan fixen.” De samenwerking heeft Romy gevormd, zegt ze: “Ik zoek nu de middenweg: een sound die commercieel is maar ook bij mij past.” De plaat is volgens de Almeerse echt een co-productie geworden: “Ik ben geen producer, maar zeg wel: dit geluidje wil ik erop hebben. En zo bemoeide Joveek zich ook met het schrijven."
De titel Gasmask slaat op moeilijke periode die de twee op persoonlijk vlak hebben doorgemaakt. Romy: “Die periode hebben we in de plaat verwerkt. Dat is wat muziek voor ons is: een gasmasker tegen alle negatieve dingen om ons heen.” Eerste single Grey Hair (te beluisteren op de Hollandse Nieuwe sampler) zit in dezelfde sfeer. “Die track gaat simpel gezegd over alle shit in de wereld, in één tekst verwerkt. Het kan gaan over het nieuws dat je in kranten of op tv hoort: ik krijg er gewoon grijze haren van!” Heel anders is de track 1Minute, de enige andere track van de EP die al gereleased is. De dubstep-beat in de track, die slechts één minuut duurt, is misschien wel exemplarisch voor de meer commerciële richting die Romy is ingeslagen: “We wilden ons een beetje in die sound mengen, en dubstep als die van Nero maken.” Maar de track is eigenlijk begonnen als grap: “Ik kreeg via Facebook veel berichten als: wanneer komt nou eindelijk die EP van jullie uit? Ik zei tegen Joveek: we moeten nu iets droppen! Hij zei: oké, we doen één track van één minuut. Zo is het ontstaan.”
In Nederland zong Jalise Romy al op tracks van rappers als Negativ, Lange Frans & Baas B, Kempi en Brace. Maar de jonge zangeres heeft ook al samengewerkt met artiesten van internationale allure. Zo zong ze met Busta Rhymes en leden van de Wu-Tang Clan op het nummer Superstar. Romy: “Mijn toenmalige producer Shroom had een stel back-up rappers van Wu-Tang ontmoet in Paradiso. Hij gaf ze een demo’tje met onze nummers. Die gasten vonden het vet: ik mocht een nummer met ze inzingen. Ghostface Killah vond het te gek; ook Busta Rhymes staat erop. Ik was echt van de wereld.” Maar muzikaal kon Romy toch niet helemaal haar ei kwijt. “Ik zong bij dat nummer bijvoorbeeld alleen de tekst ‘superstar, superstar…’. Ook bij samenwerkingen met andere rappers zong ik vaak niet meer dan een refreintje. Nu is het heel anders: echt mijn eigen ding, ik kon helemaal losgaan.”
Concrete plannen voor na de release van de EP hebben Romy en Murphy nog niet. “We hebben nog geen tour gepland, maar ons doel is om op zoveel mogelijk festivals in te staan. In Nederland, maar ook in Engeland en Duitsland.” Romy denkt dat de EP aan gaat slaan: “Ik heb er alle vertrouwen in dat het opgepikt wordt. Het is toch wat toegankelijker dan de muziek die ik eerst maakte. Dat was soulmuziek voor een heel select publiek.” Vergelijkt ze zichzelf met Selah Sue, ook iemand die soulmuziek naar de mainstream probeert te brengen? “Dat is inderdaad een van de inspiratiebronnen. Maar we kijken bijvoorbeeld ook naar Outkast, Janelle Monáe en Little Dragon. En toch Erykah Badu wel een beetje.”