Volgens De Gucht heeft hij het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) vanochtend besproken met zijn collega-commissieleden. "We willen het hoogste Europese Hof vragen om ACTA te toetsen aan de EU's fundamentele rechten en vrijheden, zoals vrijheid van meningsuiting en informatie."
ACTA is een handelsovereenkomst tussen onder meer de Europese Unie, de Verenigde Staten, verschillende Aziatische landen en Australië, dat piraterij en de handel op internet zegt tegen te gaan. Over het verdrag wordt al tijden gesproken, maar recent steken felle protesten de kop op. In veel Europese steden werd vorige week gedemonstreerd en volgens Amnesty International is ACTA een 'doos van pandora vol potentiële schendingen van de mensenrechten'. Europese lidstaten zouden het verdrag niet moeten ondertekenen.
De grote angst is dat ACTA de internetvrijheid zal beperken en leidt tot censuur en het controleren van gebruikers. De Gucht ontkende vandaag dat ACTA daartoe leidt, maar wil wel van het hoogste rechtsorgaan binnen de Europese Unie duidelijkheid over de regels. "We moeten een debat kunnen voeren op basis van feiten, niet op basis van geruchten", tekende het ANP op.
EU legt ACTA voor aan Europees Hof van Justitie
Antipiraterijwet toetsen aan fundamentele rechten als vrijheid van meningsuiting en informatie
De omstreden anti-piraterijwet ACTA wordt voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie. Zo maakte Europees Commissaris Karel De Gucht van Handel vandaag bekend, meldt persbureau Reuters. Opmerkelijk, want de EU heeft zelf over ACTA onderhandeld. De verschillende commissies in het Europees Parlement moeten zich nog uitspreken over ACTA. Dan is nog de vraag of de 27 lidstaten het goedkeuren en een steeds groter deel lijkt zich ondertussen tegen ratificatie te keren. Ook in de Tweede Kamer is een meerderheid tegen ratificatie.