De Duitse regering is niet de eerste die twijfels heeft over ACTA. De afgelopen weken ontstond onrust in onder meer Slovenie, Tsjechie, Polen en Frankrijk. De Sloveense ambassadeur die namens zijn land in Tokio het verdrag tekende bekende later daar spijt van te hebben. Een Franse Europarlementarier trad terug uit een belangrijke commissie in het Europees Parlement om een signaal af te geven.
Opmerkelijk aan het Duitse besluit is dat het proces nog een fase eerder stil valt. Vertegenwoordigers van de regeringen van 22 van de 27 Europese landen die aan ACTA meedoen, ondertekenden het verdrag twee weken geleden in Tokio. Daarna zou het woord zijn aan het Europees Parlement en de individuele parlementen van de lidstaten. Die moeten ieder voor zich het verdrag goedkeuren. Het ontbreken van de Duitse handtekening was een formaliteit, zo luidde tot nu toe de uitleg, aldus de Duitse krant Die Welt.
Duitsland tekent ACTA-verdrag voorlopig niet
Regering zwicht voor felle protesten
De Duitse regering heeft besloten voorlopig geen handtekening te zetten op het ACTA-verdrag. Dat meldt de Duitse krant Die Welt op basis van informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De beslissing volgt op de felle protesten van internetactivisten de afgelopen weken. Die zijn bang dat ACTA de vrijheid van burgers aantast. ACTA is een internationaal handelsverdrag, waarin afspraken gemaakt worden over de bestrijding van piraterij en de handhaving van auteursrecht.