3voor12draait (week 8): Shaking Godspeed, No Future, Breton

3voor12 Album van de Week = Cloud Nothings - Attack on Memory

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

Top 10

1 Shaking Godspeed - Hoera
"Het arme schuifwandje tussen de 3FM studio en de speelruimte voor de bands was absoluut niet bestand voor het geluid van Shaking Godspeed." (Roosmarijn Reijmer)
"De song zitten nog altijd verduveld goed en technisch in elkaar en Kemkens laat de gitaar ouderwets scheuren. Rock 'n roll gasten!" (Ingmar Griffioen)
"Shaking Godspeed maakt mij baldadig en agressief. Wie mij kent weet dat je mij niet snel zo ver krijgt. Eerlijk gezegd vind ik het heerlijk. En nou oprotten." (Christiaan Walraven)
"Waar het debuutalbum soms ten onder ging in psychedelica dendert Hoera in een strak tempo door." (Sjoerd Huismans)
2 No Future luisterpaal
"Onder de titel No Future blikt de VPRO terug op muziek, kunst en kraken in de periode 1977-1984. 3voor12 draagt hieraan bij met een speciale No Future Luisterpaal met Nederlandse punk- en new wave-albums die doorgaans niet te vinden zijn op Spotify." (Willem van Zeeland)
"Grijp je kans, want veel van deze releases staan niet op Spotify. Oh, wat zullen de jongens van Rats On Rafts hier hard op gaan." (Atze de Vrieze)
"Mijn absolute favoriet: Toydolls - Nellie The Elephant." (Roosmarijn Reijmer)
3 Breton - Edward the Confessor
"Londens film/muziek collectief met een uitdagende bijtende analoge gruissound. Alles wat The Streets ooit wilden maar niet durfden, zeg maar." (Menno Visser)
"Een zeer gelaagd elektronisch popliedje met een sterke hook." (Atze de Vrieze)
4 Disappears - Pre Language
"Hele vette plaat vol opzwepende, ruige noiserock met smerige garage-aanpak en nu en dan een lome, spacey feel." (Ingmar Griffioen)
5 Dio - Dansen In Jou
"De must-hear track van de week. Dio stapt in zijn tijdmachine en neemt een enkele reis naar de Black Keys. Zijn muzikale koerswijziging heeft ballen, zijn oude fans zullen drie keer achter hun oren krabben wat ze nu aan hun fiets hebben hangen en liefhebbers van Black Keys zullen zich wellicht afvragen wie Dio eigenlijk is." (Roosmarijn Reijmer)
6 Polska - Waardevolle Gezelligheid
"Waardevolle Gezelligheid vliegt alle kanten op, maar zelden uit de bocht. Mr. Polska gaat niet geforceerd graven, maar brengt op uiterst aanstekelijke wijze een ode aan zijn huidige leven. Met toffe gastbijdragen, af en toe een moment van lichte bezinning en werkelijk bizarre producties van Boaz van de Beatz is dit een plaat die zijn doel niet mist. Fris." (Erik Zwennes)
7 Case Mayfield - The Many Colored Beast
"Ik keek dan ook reikhalzend uit naar deze debuut plaat, die op geen manier teleurstelt. Een paar keert luisteren is vereist, maar dan heb je ook een juweeltje." (Christiaan Walraven)
8 SXSW 2012 Potential Winners (Spotify playlist)
"Niet alleen heel handig, het draagt er ook aan bij dat ik er met de dag meer zin in krijg. We doen straks uitgebreid verslag en 3voor12 Radio zal live uitzenden vanuit Texas." (Willem van Zeeland)
9 Shearwater - Animal Joy
"Degelijke Aerikaanse folkpop die onterecht underground is in Nederland. Proef het snel, voor het weer van de Luisterpaal verdwijnt." (Menno Visser)
10 Willis Earl Beal - Evening's Kiss
"Kijk uit hoor, die debuutplaat van Willis Earl Beal is enorm bijzonder en aanstekelijk. Nog even wachten. Tot die tijd een mooie single en door hem zelf getekende videoclip." (Erik Zwennes)

Menno Visser draait:

Breton - Edward The Confessor (single, Fat Cat/Konkurrent)
Londens film/muziek collectief met een uitdagende bijtende analoge gruissound. Alles wat The Streets ooit wilden maar niet durfden, zeg maar. In april komt het beest van een debuut Other People's Problems.
Shearwater - Animal Joy (Subpop/ Konkurrent)
Degelijke Aerikaanse folkpop die onterecht underground is in Nederland. Vooral You As You Were is prachtig en doet niet onder voor pakweg Coldplay. Proef het snel, voor het weer van de Luisterpaal verdwijnt.
Santigold - Disperate Youth (single, Atlantic US/ Warner)
Dik in orde, deze echte nieuwe single van tante Santi, met wat leentjebuur uit de dubby b-kantjes van The Clash. Dat gitaartje in de mix geeft het net genoeg pit.

Christiaan Walraven draait:

Case Mayfield - The Many Colored Beast
Ik kan mij nog uitzonderlijk goed herinneren dat ik Case Mayfield voor het eerst zag, begin 2009 in de Winston in Amsterdam. Volgens mij had hij nog maar 5 liedjes, maar zijn uitstraling op het podium was bijzonder. Sindsdat optreden heb ik Case zeker 15 keer zien spelen, vrijwel elke keer met kippenvel tot gevolg. Ik keek dan ook reikhalzend uit naar deze debuut plaat, die op geen manier teleurstelt. Een paar keert luisteren is vereist, maar dan heb je ook een juweeltje.
Sleigh Bells - Reign Of Terror
Het twee jaar geleden verschenen debuut van Sleigh Bells stond in menig jaarlijstje. Ook de concerten van het duo werden door velen zeer hoog gewaardeerd. Tijdens 5 Days Off speelt Sleigh Bells in de Melkweg. En met dit tweede album op zak kan die show bijna niet anders dan de overtreffende trap worden. Ik heb er nu al heel erg veel zin in.
Shaking Godspeed - Hoera
Shaking Godspeed wekt frustratie op. Van die vervelende naam van de single en het album (waarom in godsnaam Hoera?!!?!) tot de muziek die aanzet om dingen kapot te maken; Shaking Godspeed maakt mij baldadig en agressief. Wie mij kent weet dat je mij niet snel zo ver krijgt. Eerlijk gezegd vind ik het heerlijk. En nou oprotten.

Ingmar Griffioen draait:

Disappears - Pre Language
Hele vette plaat vol opzwepende, ruige noiserock met smerige garage-aanpak en nu en dan een lome, spacey feel. De referentie Sonic Youth valt meer dan eens, want de groep uit Chicago nam op in de SY-studio in Hoboken en belangrijker: drummer Steve Shelley (die eerder al mee op tournee ging) is nu full-time lid. Te horen op deze geweldige langspeler en live o.a. op 21-3 in Vera en 1-4 in Paradiso. Check overigens zeker ook Sleigh Bells.
Shaking Godspeed - Hoera
Inderdaad alle reden om te juichen, want wat een kanjer van een tweede plaat leveren de Achterhoekers hier af. Wout Kemkens, Maarten Rischen en Paul Diersen specialiseren nog altijd in heavy bluesy psych rock, maar dienen het wel iets behapbaarder op. De song zitten nog altijd verduveld goed en technisch in elkaar en Kemkens laat de gitaar ouderwets scheuren. Rock 'n roll gasten! Damn zonde dat ik de presentatie vanavond in Arnhem moet missen. Liefhebbers: check zeker die meer dan puike plaat van het Rotterdams/Haagse Organisms en Album van de Week (misschien wel van het jaar) Cloud Nothings.
Bismuth, Ogri Ai, Allert e.a., live @ Club 3voor12 utrecht, dB's, 23-02-12

Volle editie van Club 3voor12 utrecht met elektronische muziek van zeer divers pluimage. Bismuth (Yuri Landman en Arnold van de Velde) verrast met twee impro soundscapes op zelfgebouwde instrumenten, We Love People In Bearsuits is onnavolgbaar en wild als altijd, Allert (geluidsman met technoroots in o.a. Human Beings) bouwt een spannende minimalistische set op, de Amersfoortse Ogri Ai gaat hard met dubbele raps over dubstep, dancehall en meer elektronicabeats en Men Of Mega (3voor12 utrecht selecteert act) vermaakt met chiptune: 8-bit elektronica met klassieke game-samples. Pathfinder, die we kennen als Broeky D en Shock And Awe, sluit af met een fijne post-dub set in het cafe.

Erik Zwennes draait

Polska - Waardevolle Gezelligheid (album, Nouveau Riche Music/AT release 2 maart 2012)
Ik was benieuwd of producer Boaz en mc Polska een plaat zouden kunnen maken die ik voor mijn plezier op zou zetten. Losse tracks gingen er in als koek, maar is een dik uur nieuwerwetse producties en partyanthems ook leuk? Het antwoord is: Ja! Waardevolle Gezelligheid vliegt alle kanten op, maar zelden uit de bocht. Mr. Polska gaat niet geforceerd graven, maar brengt op uiterst aanstekelijke wijze een ode aan zijn huidige leven. Met toffe gastbijdragen, af en toe een moment van lichte bezinning en werkelijk bizarre producties van Boaz van de Beatz is dit een plaat die zijn doel niet mist. Fris. Donderdag komt Yung Polak gastpresenteren in 3voor12radio en misschien laat hij er wel zijn nieuwe single horen...
Willis Earl Beal - Evening's Kiss (single/video, Hot Charity/XL/Beggars)
Kijk uit hoor, die debuutplaat van Willis Earl Beal is enorm bijzonder en aanstekelijk. Nog even wachten. Tot die tijd een mooie single en door hem zelf getekende videoclip.
De Staat & Timo Van Veen - Butterfinger (losse track, online)
Op muziek van De Staat was het natuurlijk altijd al goed dansen, maar met wat extra Stuurbaard Bakkebaard input is deze one-off lektrack al helemaal een gezellig potje porno.

Roosmarijn Reijmer draait:

Dio - Dansen In Jou
De must-hear track van de week. Dio stapt in zn tijdmachine en neemt een enkele reis naar de Black Keys. Zijn muzikale koerswijziging heeft ballen, zijn oude fans zullen drie keer achter hun oren krabben wat ze nu aan hun fiets hebben hangen en liefhebbers van Black Keys zullen zich wellicht afvragen wie Dio eigenlijk is. Ik moest mezelf even over die vrijwel letterlijke Black Keys hook-rip (check Tighten Up) heenzetten, maar na een luisterbeurt of wat blijft vooral het ongelooflijke plezier van Dio hangen. Album half april.
No Future Luisterpaal
In het Centraal Museum in Utrecht opent volgende week de expositie "No Future 77-84", over de Punk in Nederland. De VPRO houdt er een themaweek over, met in 3VOOR12 Radio vanaf volgende week in "Het Geluid Van" iedere dag een punkjaar doorgelicht. Dat betekent voorpret met de No Future Luisterpaal. Mijn absolute favoriet: Toydolls - Nellie The Elephant.
Shaking Godspeed - Hoera
Deze week tijdens hun bezoek aan 3voor12 Radio heeft Shaking Godspeed een mooie sessie gedaan waarin ze hun nieuwe album 'Hoera' voorstelden. Het arme schuifwandje tussen de 3FM studio en de speelruimte voor de bands was absoluut niet bestand voor het geluid van Shaking Godspeed. De sessie is terug te zien hier op de site. Check vooral de single 'Hoera'.

Willem van Zeeland draait:

SXSW 2012 Potential Winners (Spotify playlist)
Collega Atze de Vrieze maakte alvast een uitgebreide playlist met potentiele hits van SXSW, het vermaarde showcase festival in Austin, Texas. Dat is niet alleen heel handig, het draagt er ook aan bij dat ik er met de dag meer zin in krijg. We doen straks uitgebreid verslag en 3voor12 Radio zal live uitzenden vanuit Texas.
No Future Luisterpaal
Onder de titel No Future blikt de VPRO terug op muziek, kunst en kraken in de periode 1977-1984. 3voor12 draagt hieraan bij met een speciale No Future Luisterpaal met Nederlandse punk- en new wave-albums die doorgaans niet te vinden zijn op Spotify. Luister eens naar Nasmak of Blue Murder en check ook de VPRO Gids van deze week.
Neon - VPRO No Future Website
Neon was het geruchtmakende punkprogramma van de VPRO in het seizoen 79/80. Alle aflveringen zijn nu terug te zien op deze website.

Atze de Vrieze draait:

No Future: punk in Nederland Luisterpaal
Komende week staan allerlei platforms bij de VPRO in het teken van de punktijd. Natuurlijk ook 3voor12, te beginnen bij een speciale Luisterpaal met klassieke albums van onder meer Claw Boys Claw, Minny Pops, Kiem en Nasmak. Grijp je kans, want veel van deze releases staan niet op Spotify. Oh, wat zullen de jongens van Rats On Rafts hier hard op gaan. 
Polica - Lay Your Cards Out (single, Memphis Industries)
Herinner je je dat wonderlijke project Gayngs? Een hele stal muzikanten uit Minneapolis en omgeving (inclusief Justin Vernon alias Bon Iver) stortte zich onder leiding van producer Ryan Olson op de softpop van de jaren tachtig. Wel, Polica is zijn nieuwe project, Lay Your Cards Out de eerste single. 
Breton - Edward The Confessor (single, Fatcat/Konkurrent)
Soms hoor je muziek die helemaal af is, soms hoor je een liedje waarin het zoekproces nog in te horen is. En soms is dat laatste helemaal niet zo erg. Zoals bij Breton, een nieuwe band uit Engeland met een van oorsprong Poolse frontman. Een zeer gelaagd elektronisch popliedje met een sterke hook.

Sjoerd Huismans draait:

1 Shaking Godspeed – Hoera (album)
In vergelijking met het ongepolijste eerste album doet het tweede album wat gelikter aan. In het geval van Shaking Godspeed is dat niets negatiefs: waar het debuutalbum soms ten onder ging in psychedelica dendert Hoera in een strak tempo door.
2 Cloud Nothings – Attack on Memory (album)
Al drie weken te vinden in 3voor12draait, maar aangezien Attack on Memory nu 3voor12 Album van de Week is, is nóg een vermelding terecht. Liefhebbers van  Nirvana in hun In Utero dagen kunnen hun geluk niet op.
3 The Doors – The Doors (25 Februari Classic Albums op Ned.3)
Klassieker die ik al te lang niet gehoord had. Op zijn meeslepends wanneer Jim Morrison een Oedipus-complex beschreeuwt terwijl beelden uit Apocalypse Now zich opdringen tijdens The End.