ACTA-verdrag definitief van de baan

Verzoek toetsing anti-namaakverdrag ingetrokken

Laurence Tanamal ,

ACTA (Anti- Counterfeiting Trade Agreement) zal niet behandeld worden in Europa en verdwijnt om die reden definitief. Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht heeft het verzoek tot toetsing van het anti-namaakverdrag ingetrokken. De Europese Commissie ziet namelijk geen politieke overlevingskansen voor het internationale akkoord binnen Europa. ACTA ontving veel kritiek in Europa omdat het verdrag een gevaar zou zijn voor online eigendomsrechten, privacy en vrijheid van meningsuiting.

Een woordvoerster van de Europese Comissie verklaart dat het verzoek voor het toetsen van ACTA ingetrokken is na een vraag van het Europese Hof van Justitie.

In juli verwierp het Europees Parlement ACTA al (478 tegen 39) omdat het in strijd zou zijn met het recht op (internet)privacy, wat de overlevingskansen van het verdrag aanzienlijk reduceerde. De Europese Commissie verzocht het Hof vervolgens om te toetsen of de antipiraterijwet in strijd was met fundamentele rechten in Europa. De Europese Comissie heeft dit verzoek nu echter ingetrokken, wat het einde betekent voor ACTA.

ACTA is een verdrag, opgesteld door de Europese Unie, Japan, De Verenigde staten en andere landen, dat moest dienen voor de bescherming van intellectuele eigendomsrechten, zoals medicijnen en eigendomsrecht op het internet. Eerder dit jaar ontving het verdrag veel kritiek in heel Europa en kon het niet rekenen op steun uit onder andere Duitsland, Polen en Tsjechië. Eind mei keurde de Tweede Kamer ACTA al definitief af.