Tweede Kamer: muziek in topsectorenbeleid, Metropole gered, geen downloadverbod

Budget voor onderzoek en samenwerking

Atze de Vrieze ,

Beslissingmoment in de Tweede Kamer: een meerderheid in de Tweede Kamer heeft gestemd voor toevoeging van muziek aan het topsectorenbeleid. Daarnaast stemde de Kamer massaal (op de PVV na) voor redding van het Metropole Orkest. Ook het downloadverbod werd afgeschoten.

Topsectorenbeleid

Toevoeging aan het topsectorenbeleid houdt in dat de sector aanspraak kan maken op speciale budgetten voor onder meer onderzoek, samenwerking tussen verschillende instanties en innovatie. Daarnaast krijgt de sector een direct aanspreekpunt bij de overheid.De toevoeging van muziek aan het topsectorenbeleid is een initiatief van D66 Kamerleden Kees Verhoeven en Vera Bergkamp. Hun plan omhelsde in eerste instantie enkel pop en dance, ingegeven door het internationale succes van met name Dj's/producers. Voor stemming werd de motie uitgebreid naar muziek in het algemeen.

Metropole Orkest

Op het allerlaatst werd het Metropole Orkest toch gered. Met een gezamenlijke motie van regeringspartijen VVD en PvdA werd besloten een deel van het ontbrekende budget vrij te maken op de cultuurbegroting en een deel op de mediabegroting. Alleen de PVV stemde tegen dit reddingsplan. Maandag leek het er nog op dat het doek zou vallen voor het orkest. Zowel minister Bussemaker van Cultuur als staatssecretaris Dekker lieten weten geen mogelijkheden te zien binnen hun begroting.

Downloadverbod

Even was er onduidelijkheid toen de PvdA een opening leek te bieden voor een downloadverbod. D66 diende daarop een motie in om een ondubbelzinnig oordeel te horen over het omstreden plan. D66, PVV, CU, 50+, GL, PVDA, PVDD en SP stemden in met de motie over het afzien van een downloadverbod.