Nieuwe generatie popcomponisten grijpt macht in Buma-bestuur

Perquisite en Arrien Molema (Room Eleven) krijgen meerderheid

Atze de Vrieze ,

#bumarevoluçion. Met die hashtag wapende een jonge generatie popmuzikanten/songwriters zich vandaag bij de Algemene Ledenvergadering van Buma/Stemra in Bunnik. Het doel: een frisse wind door het bestuur van de auteursrechtenvereniging. In die missie slaagden ze glansrijk. Pieter Perquin (Perquisite) en Arrien Molema (Room Eleven) werden allebei met ruime meerderheid verkozen. Molema redde het ten koste van componist en uitgever Tom Peters, Perquisite won van de gerenommeerde songschrijver Eric van Tijn.

Onder meer Torre Florim (De Staat), Janne Schra, C-Mon & Kypski, Pete Philly en rapper Reazun waren naar Bunnik afgereisd om hun generatiegenoten aan een meerderheid te helpen. Het is een klinkend resultaat voor belangenverenigingen Ntb, VCTN, BCMM, FNV KIEM, die de vier onafhankelijke kandidaten steunden. Erwin Angad-Gaur (Ntb) twittert: "Bumarevolutie lijkt compleet. Auteursleden eisen de vereniging terug." Ntb zag ook zijn andere voorkeurskandidaten Henk Westbroek en Loek Dikker (zonder tegenkandidaat) aangenomen worden.

Ook in de ledenraad behaalden de 'uitdagers' een overwinning, al was het daar spannender. Marcin Felis van Moke had daar een herstemming nodig om Frans Frederiks (Lange Frans) af te schudden. Frederiks wordt net als Eric van Tijn gezien als een kandidaat die de lijn van de directie steunt. Zo liet hij zich enige tijd geleden samen met directie-voorzitter Hein van der Ree interviewen in De Pers. Zangeres Beatrice van der Poel werd vervolgens gekozen ten koste van Ad Kraamer.

Buma/Stemra bevindt zich midden in een proces van bestuurlijke vernieuwing. Van een dubbel bestuur van 24 leden (12 Buma, 12 Stemra), gaat de vereniging terug naar een bestuur van 12 leden en een ledenraad, geleid door een onafhankelijke voorzitter. Nieuw is onder meer dat uitgevers dit keer niet meer mee mochten stemmen over de zetels voor auteurs/componisten. In het Buma-bestuur zitten acht auteursbestuurders, vier uitgevers. Het was vertegenwoordigers van auteurs lange tijd een doorn in het oog dat ook op auteursstoelen regelmatig personen belandden die de belangen van uitgevers behartigden. Het leidde tot de beschuldiging dat uitgevers in feite de dienst uitmaken in de organisatie. Eerder dit jaar behaalde de 'nieuwe generatie' ook al een overwinning toen het door Buma voorgestelde bestuur in zijn geheel afgekeurd werd.

(wordt vervolgd)