Forse uitbreiding FortaRock niet eenmalig

Organisatie garandeert knus karakter op XL-editie

Jasper Konijnenbelt / 3voor12 Gelderland ,

FortaRock gaat XL dit jaar. Het festival was toch al uit zijn jasje gegroeid in park Brakkenstein, en het binnenhalen van mega-act Rammstein noopte de organisatie tot het zoeken van een nieuwe locatie. Dat werd het Goffertpark. Nu blijkt dat de groeispurt van het festival waarschijnlijk van blijvende aard is. FortaRock gaat in zee met grote organisatorische partijen Mojo en LOC7000 en wordt daarmee in één klap een ‘groot’ festival. 3voor12 gelderland spreekt met oprichter Robert Korstanje.

Het gerucht deed de ronde dat door deze XL-versie Doornroosje volledig uit FortaRock gestapt is en de familie Korstanje (de oprichters van het festival) haar investering volledig heeft teruggekregen?
“Dat laatste klopt niet. De familie is zowel in naam en investering nog volop bij het festival betrokken. Wel hebben we dit jaar andere partnerschappen. De rol van Doornroosje is kleiner, maar Freek Koster neemt vanuit Doornroosje wel degelijk nog een flink deel van de programmering en productie voor zijn rekening.”

Deze editie werkt de organisatie samen met Mojo, 3FM en LOC7000. Dat zijn flinke spelers. Hoe groot is hun invloed?
“De schaalvergroting en verhuizing naar het Goffertpark vereisen nieuwe samenwerkingsverbanden. Mojo is natuurlijk een partij met de nodige expertise in het organiseren van grootschalige muziekevenementen. LOC7000 heeft veel ervaring met producties in het Goffertpark. Het was dus een logische stap om met deze partners in zee te gaan. 3FM speelt een puur publicitaire rol. Met meer radiovriendelijke acts als Rammstein en Volbeat op het affiche is dat mogelijk.”

De laatste jaren zijn vrijwel alle grote metalfestivals beëindigd of over de kop gegaan. FortaRock groeide ieder jaar gestaag, maar maakt dit jaar een reuzensprong en verwordt in een klap tot ‘groot’ metalfestival.
“Het festival groeide inderdaad jaarlijks, de laatste paar jaar steeds sneller. Met de afgelopen editie leken we het plafond op de locatie in Park Brakkenstein bereikt te hebben: we verkochten snel uit en de problemen met de geluidslimiet bleven ons parten spelen (FortaRock had iedere editie te kampen met de strenge geluidsrestricties in het park, red.). Rammstein is het soort naam dat een echte publieksverbreding mogelijk maakt; vandaar de XL editie. Dat soort acts dienen zich niet ieder jaar aan. We zullen dus per jaar bepalen welke omvang we hanteren. Wel geeft nieuwe locatie de Goffert natuurlijk de ruimte tot groei.”

Is er geen risico dat door af te stappen van de ‘bottom-up’ benadering FortaRock eveneens bezwijkt onder het eigen gewicht?
“Deze stap was min of meer onvermijdelijk. We zijn altijd met beleid te werk gegaan als het om groeien ging: we zijn eerst begonnen met clubshows in Doornroosje en daarna kwam pas het festival. Deze stap is in die zin een logisch vervolg. Wel zullen we altijd het knusse karakter van het festival in het oog houden. De FortaRock-cultuur blijft behouden.”