D66 diende vanmiddag twee moties in naar aanleiding van de ontstane verwarring over de wenselijkheid van het meewerken aan een downloadverbod binnen de Tweede Kamer. De eerste motie verzocht staatssecretaris Fred Teeven af te zien van wetswijzigingen die het downloadverbod tot stand brengen. Teeven ontraadde deze motie, want hij wil kijken of er ook andere handhaafsystemen ontwikkeld kunnen worden. Opvallend is dat Teeven de passage 'modernisering van het auteursrecht' in het regeerakkoord ziet als een mogelijkheid om een downloadverbod in werking te stellen, terwijl D66 en regeringspartij PvdA hier juist anders over denken.
De tweede motie omvatte de kwestie ‘internetvrijheid in het algemeen’. Namelijk dat server providers niet meer ingezet mogen worden als politieagent tegen blokkades, zodat zij zich kunnen verzetten van verzoeken tot blokkering van buitenaf. Teeven antwoordde hierop dat deze kwestie nieuw voor hem was omdat deze niet besproken is tijdens het algemeen overleg, en de regering zich nog niet officieel over dit onderwerp heeft uitgelaten. Het voorstel zal blijven staan en Teeven zal een officiële brief opmaken zodat deze motie volgende week besproken kan worden.
Peter Oskan van het CDA diende een motie in waarmee hij de setup boxen met harde schrijven uit de thuiskopieheffing wilde schrappen. Fred Teeven zag geen reden om af te wijken van zijn advies, aangezien onderzoek uitwijst dat meer dan tien procent van de setup boxen verantwoordelijk zijn voor thuiskopiëren.
D66 en PvdA: geen downloadverbod
Plan Teeven lijkt definitief geen meerderheid te krijgen
D66 en PvdA willen geen downloadverbod. Dat blijkt uit een motie, vanmiddag in de Tweede Kamer ingediend door Kees Verhoeven (D66), gesteund door de PvdA. Het is een ondubbelzinnig antwoord op de onduidelijkheid die ontstond tijdens het vorige debat over auteursrecht, twee weken geleden. Toen leek de PvdA voorzichtig de deur open te zetten voor dat controversiële plan. Daarmee lijkt staatssecretaris Teeven een meerderheid voor zijn plan mis te lopen. De VVD diende samen met het CDA juist een motie is VOOR een downloadverbod.