Playlist: 2012 in overleden muzikanten

Met o.a. Whitney Houston, Adam Yauch en Donna Summer

Atze de Vrieze ,

Natuurlijk zijn ook dit jaar weer heel wat befaamde en minder befaamde muzikanten overleden. Van zorgenkind Whitney Houston tot hiphoppionier Adam Yauch van de Beastie Boys, van Nederlands grootste componist Simeon ten Holt tot Bee Gee Robin Gibb.

Whitney Houston (Popzangeres/actrice, 9 augustus 1963 - 11 februari 2012)
Dat het niet goed ging met Whitney Houston was de laatste tien jaar iedereen bekend - een slecht huwelijk, drugs - maar de zangeres leek zich de laatste tijd enigszins te herpakken. Ze zou zelfs ten tonele verschijnen bij de Grammy's, maar ze overleed daags daarvoor in haar hotelkamer, toch weer onder invloed van de middelen die haar ten gronde richtten. Haar begrafenis werd een memorabele aangelegenheid, met speeches van onder meer acteur Kevin Costner en ontdekker Clive Davis en optredens van Stevie Wonder en Alicia Keys.

Adam 'MCA' Yauch (rapper Beastie Boys, 5 augustus 1964 – 4 mei 2012)

Net toen het New York raptrio Beastie Boys hun achtste studioalbum uit wilde brengen, werd bij een van de drie - MCA - kanker geconstateerd. De release werd op de plank gelegd in afwachting van zijn herstel, maar verscheen een jaar later alsnog. Een goed of een slecht teken? Feit is dat Adam Yauch even leek te herstellen, maar uiteindelijk toch overleed.

Levon Helm (drummer/zanger The Band, 26 mei 1940 – 19 april 2012)

Het komt niet vaak voor dat drummers ook leadzanger zijn. Levon Helm was het in elk geval gedeeld bij The Band, waar die rol niet vast lag. Hij bracht de nodige soul in het bandgeluid en was ook nog eens een innovatieve drummer. Zingen ging hem sinds 1998 - toen keelkanker werd geconstateerd - niet meer goed af, al kreeg hij nog heel wat jaren. In april verloor hij alsnog de strijd.

Donna Summer (disco icoon, 31 december 1948 – 17 mei 2012)
Aan de hand van producer Giorgio Moroder schreef discodiva Donna Summer eind jaren zeventig geschiedenis. Nummers als I Feel Love, Love To Love You en McArthur Street staan in het grote boek met popklassiekers. Summer overleed aan longkanker, die ze beweerde overgehouden te hebben aan het inademen van giftige stoffen tijdens de aanslagen van 11 september 2001.

Scott McKenzie (hippiezanger, 10 januari 1939 - 18 augustus 2012)
San Francisco (Be Sure To Where Flowers In Your Hair) geldt als zo'n beetje het ultieme lied over de hippietijd. Scott McKenzie scoorde er een wereldhit mee in 1967, op het hoogtepunt van de sixtiesdroom. McKenzie bezweek aan een zenuwaandoening.

Simeon Ten Holt (componist, 24 januari 1923 – 25 november 2012)
Er is niet eens discussie over: Simeon Ten Holt wordt beschouwd als een van de belangrijkste componisten die Nederland in de vorige eeuw voortbracht. Dat dankt de Bergenaar vooral aan zijn stuk Canto Ostinato, een stuk voor drie piano's dat drie uur duurt en door het gebruik van herhaling en langzaam verschuivende melodielijnen dezelfde bezwerende werking heeft als bijvoorbeeld sommige vormen van techno.

Etta James (soul/jazz/blues zangeres, 25 januari 1938 – 20 januari 2012)
Het overlijden van Etta James werd via sociale media te vroeg gemeld - en dat is altijd pijnlijk - maar het bleek helaas toch op de werkelijkheid gebaseerd. De zangeres lees sinds 2011 aan leukemie. James werd bekend door haar mengeling van stijlen - soul, jazz, blues, gospel - en vooral door haar bekende lied At Last. Drie dagen voor haar overleed Johnny Otis, de man die haar ontdekte.

Davy Jones (zanger beatgroep The Monkees, 30 december 1945 – 29 feruari 2012)
Moeten we Davy Jones nu een acteur of een muzikant noemen? Of gewoon allebei? The Monkees begonnen als een tv-serie over een band die net zo beroemd wilde worden als The Beatles maar daar nog niet erg in slaagde, en groeide uit tot een echte groep die hits scoorde als Last Train To Clarksville en I'm A Believer. De Brit overleed aan een hartaanval.

Dave Brubeck (jazzpianist, 6 december 1920 – 5 december 2012)
Jazzicoon Dave Brubeck overleed een dag voor zijn 92e verjaardag, nota bene op weg naar een afspraak met zijn cardioloog. De pianist wordt wel gezien als de eerste 'popster' in de jazz. Zijn populariteit dankte hij aan Time Out (met daarop het beroemde stuk Take Five), het eerste jazzalbum waarvan er meer dan een miljoen verkocht werden.

Robin Gibb (zanier Bees Gees,  22 december 1949 - 20 mei 2012)
Bee Gee Barry Gibb is nog maar in zijn eentje. De tweelingbroers Maurice en Robin zijn inmiddels allebei overleden. Robin verloor dit jaar een slepende strijd tegen kanker, waarvan hij het laatste deel in een coma doorbracht. De Bee Gees scoorden vele pophits in de jaren zestig, om zichzelf tijdens het discotijdperk nog eens opnieuw uit te vinden, met de soundtrack van Saturday Night Fever als hoogtepunt.

Terry Callier (soul-folk zanger, 24 mei 1945 – 27 oktober 2012)
Hij mag dan misschien wat minder bekend zijn dan generatiegenoten als Bill Withers en jeugdvriend Curtis Mayfield, Terry Callier wordt beschouwd als een pionier in het samenbrengen van soul en folk. Dat deed hij misschien wel het fraaist op het klassieke album What Color Is Love, dat ook nog eens voorzien is van een buitengewoon stijlvol prikkelende hoes. Ook Callier overleed dit jaar aan kanker.

Ravi Shankar (Indiaas muzikant, 7 april 1920 – 11 december 2012)

Het is niet iedere muzikant uit India gegeven een stempel te drukken op de Westerse muziek, maar Ravi Shankar deed dat zeker. Zo was hij in de jaren zestig een directie inspirator van The Beatles toen die in het Oosten op zoek gingen naar inspiratie, werkte hij met Philip Glass en John Coltrane en schonk hij in 1979 (op 59-jarige leeftijd) het leven aan jazz-zangeres Norah Jones. Ook prins Claus was fan, zijn vrouw deelde die liefde niet. Op 6 december werd hij in het ziekenhuis opgenomen met ademhalingsmoeilijkheden, een paar dagen later overleed hij.