Nou ja, hologram, volgens Erik Swetter van de Amsterdamse hologrammenwinkel 3-D hebben we in werkelijkheid te maken met een ander soort techniek. Niet minder spectaculair, maar ook niet helemaal 3D. “In werkelijkheid gaat het om een 2D projectie op een speciaal ontwikkeld folie. Als je dichtbij komt, zie je dat het gewoon een plat beeld is. Het is een techniek die ze Pepper’s ghost noemen. In het theater werd hij wel gebruikt om iemand met een laken over zijn hoofd in de orkestbak als geest op het podium te doen verschijnen. Dit was dus geen echte 3D laserprojectie, maar omdat de meeste mensen verder weg staan of het op YouTube zagen, ziet het er gewoon goed uit. Het was desalniettemin een kostbaar project. Een oude concertopname van Tupac is helemaal bewerkt. Daardoor hebben ze ook dat spectaculaire einde gemaakt, waar de rapper letterlijk uit elkaar spat. Er zit enorm veel tijd in. De schattingen zijn dat het tussen de 100.000 en 400.000 dollar heeft gekost om dit te maken.” Niet zomaar weggelegd voor iedere muzikant dus, maar nieuwe technieken worden altijd goedkoper, dus hardop denken over mogelijkheden in de toekomst kan geen kwaad.
Tien ultieme hologramtoepassingen in de popmuziek
Nieuwe trend na sensationele verschijning Tupac op Coachella?
Daar was hij dan. Al meer dan vijftien jaar is Tupac dood, maar zondagavond stond hij zomaar ineens op het podium naast Dr Dre en Snoop Dogg. Een technisch hoogstandje waarvan de monden over de hele wereld open vielen. Is dit de toekomst, zoals 3D brilletjes in de bioscoop tegenwoordig doodnormaal zijn? En wat kun je dan allemaal met die nieuwe techniek? 3voor12 laat de fantasie de vrije loop gaan.
De ultieme Superband
Letten jullie op DWDD, het kan straks hoor, alle grote inspirators bij elkaar in een supergroep. Keith Moon op drums, Jimmy Page op gitaar, Brian Eno als toetsenist, Phil Lynott op bas, Björk als zangeres. En dan maar hopen dat het beter klinkt dan Superheavy.
Eindelijk zijn we van het gezeik af. Als Axl Rose en Slash niet door een deur kunnen, dan zetten we een van hen toch in als hologram? Willen de dames van ABBA niet meer? Dan projecteren we ze toch? Bijkomend voordeel: we kunnen ze in hun onaangetaste jeugdigheid tot leven wekken.
Uitverkochte show
Stel je voor: een hete show van pak hem beet Radiohead in Ziggo Dome. Uitverkocht binnen een half uur. Een extra show zit er niet in, want de band reist direct door naar Keulen. Probleem opgelost: voor een schappelijk bedrag speelt Radiohead live en integraal in elke zaal.
Bierdouche voorkomen
Hans Kosterman, voorzitter van de Pop Prijs jury, zal met enige aandacht kijken naar het schimmenspektakel op Coachella. Ieder jaar weer stapt hij in zijn nette pak met zijn nette leesbril voor het gordijn in de Oosterpoort om de winnaar van de prijs aan te kondigen. En elk jaar weer moet hij die vreselijke bierdouche trotseren. Oplossing: een hologram.
The sky is the limit: Job Cohen als zanger van Limp Bizkit
Leuk voor een vrolijke avond uit: een ondenkbare combinatie. Waarom niet gewoon Job Cohen als zanger van Limp Bizkit programmeren? En als de prijs van zo’n hologrammetje een beetje omlaag gaat, zijn de mogelijkheden in karaokebars natuurlijk oneindig. I’ve Had The Time Of My Life, door Sjaak Jansen & Jennifer Warnes. Let op platenmaatschappijen en concertpromotors: de markt zal overspoeld worden door illegale hologrammen.
Het Weense paleis van Andre Rieu
Andre Rieu, een man die een beetje grootheidswaan niet vreemd is, trad ooit op voor het beroemdste paleis van Wenen. ‘Wat jammer dat we dat paleis niet mee kunnen nemen op tour’, dacht hij, waaruit het idee ontsproot het hele gebouw op ware grootte na te bouwen. Het hele circus ging in een complete file aan vrachtwagens de wereld over. Dat kan handiger.
Hologrammen in de zaal: nooit meer een half lege zaal
Even verder denken: je kunt hologrammen projecteren op het podium, maar een beetje knappe technicus beamt zo de zaal vol. Nooit meer van die gênante tafeltjes of zwarte backdrops om de zaal te verkleinen. Enkel juichende, springende en gillende nepfans.
Artiesten kunnen zelf op hun eigen begrafenis spelen
Stevie Wonder is de koning van de begrafenisplechtigheden. Hij stal de harten toen Michael Jackson overleed, hij deed dat weer bij Whitney Houston. Maar wie moet er nu op de begrafenis van Stevie Wonder spelen? Juist, Stevie zelf natuurlijk.
Artiesten bij je thuis
Sympathiek: concerten in je huiskamer. Intiemer, kleiner, dichterbij, met beter geluid. Moeten we het nu nog doen met aanraakbare artiesten als Case Mayfield, Yori Swart of Lucky Fonz III, in de toekomst kan ieder studentenhuis Bruce Springsteen voor een uurtje in huis uitnodigen. Met zelfgekozen setlist.
The Kyteman Orchestra live in EKKO
Praktische problemen? Het podium te klein? Bij de eerste optreden van The Kyteman Orchestra in Tivoli bijvoorbeeld was het passen en meten of alle percussionisten, koorleden, strijkers, blazers en operazangers er wel op pasten. Met hologrammen is dat probleem eenvoudig op te lossen. Je projecteert de muzikanten gewoon iets kleiner, of over elkaar.