Motel Mozaique: 120 Days speelt op chaotisch podium vol elektronica

Krautrock- punk- en acid house-liefhebbers opgelet!

Tekst: Joris Telgen, Foto's: Robert Tjalondo ,

Het is een chaos. Er staat een veelvoud aan elektronica op het podium. Synthesizers, drumcomputers, laptops, effectpedalen en samplers. Sommige bands nemen genoegen met enkel drums en gitaar, 120 Days uit Noorwegen doet het tegenovergestelde: naast al het eerder genoemde, is een basgitaar het enige traditionele instrument op het podium. Wat krijg je als je Kraftwerk en Joy Division in één ruimte opsluit en beveelt een nummer te maken? Juist, deze band.

CONCERT
120 Days, Motel Mozaique, Rotown, vrijdag 20 april 2012

MUZIEK
120 Days bestaat uit vier man. Ze gieten krautrock, acidhouse en Detroit techno in een rockvat, het geheel uitgevoerd met een punkattitude. De nummers worden opgebouwd vanuit een drumcomputerbeat. Hier worden lagen van synthesizer, basgitaar, percussie, zang en andere geluidseffecten overheen gelegd. 120 Days heeft iets weg van een science fiction film met al die apparatuur. De songs worden uitgebouwd tot je soms wel dertig, veertig verschillende geluiden door elkaar hoort. Toch wordt het nooit chaotisch of irritant, sterker nog, het rockt lekker en is vooral erg dansbaar. En gedanst wordt er zeker, niet in de laatste plaats door de leden van 120 Days zelf.

PLUS
Frontman Ådne Meisfjord draagt een officiersjas en hangt tijdens het zingen aan zijn microfoonstandaard. Hij doet meer dan een beetje denken Ian Curtis van Joy Division. Niet alleen qua uiterlijk maar zeker ook qua stemgeluid. Dit is een grote plus voor de band waar helaas te weinig gebruik van wordt gemaakt. De zangpartijen zijn namelijk schaars in de set. Het overgrote deel is instrumentaal. De composities en complexe melodieën worden ingenieus in elkaar gevlochten en dit alles is verpakt in een strakke show.

MIN
De nummers zijn te lang, voor een deel structuurloos en ze missen een sterke zanglijn. Hierdoor loopt het af en toe uit op een eindeloos gepiel, gedoe en gedraai aan knopjes. Ook is de band weinig met het publiek bezig en te veel met zichzelf, de zanger staat het grootste deel van het concert met zijn rug naar de zaal gekeerd. Dit gaat ten koste van de ervaring en dat is jammer.

CONCLUSIE
120 Days heeft een sterk concept, een sound met veel diepgang en een goede frontman. Ze krijgen de zaal aan het dansen en het ziet er interessant uit met al die apparatuur op het podium. Ze missen sterke, pakkende nummers en een show die de toeschouwer bij zijn lurven grijpt. Dit is voor de toekomst niet uitgesloten maar 120 Days, nu twee albums oud, heeft dat nu nog niet voor elkaar.


CIJFER: 6,5