"Elke dag zaten we van tien tot vier in de studio. Daarna haalden we de kinderen op, gingen ieder naar huis om met ons gezin te eten. Om acht uur meldden we ons weer in de studio en werkten we door tot een uur of drie 's nachts." Er is een hoop veranderd voor Gernot Bronsert en Sebastian Szary sinds Modeselektor zijn laatste album Happy Birthday uitbracht. Een grote tour, het eigen label Monkeytown, een project met Apparat (onder de naam Moderat) dat de classificatie 'zijproject' ruimschoots ontsteeg en een tour met vrienden onder de naam Modeselektion maakten van de twee Berlijners ineens materiaal voor op de cover van dancebladen. En inderdaad - niet onbelangrijk - de twee zijn vader geworden. De twee intelligente clowns van de Duitse elektronica zijn volwassen. Geen wonder dat het wat moeite kostte om album nummer drie - Monkeytown - op te nemen.
Modeselektor: "Elektronische muziek is als goud maken uit stront"
"Ik noem de Piratenpartij de Technopartij"
Er is een hoop veranderd sinds Modeselektor zijn laatste album Happy Birthday uitbracht. Een grote tour, eigen label Monkeytown, een project met Apparat (onder de naam Moderat) en een tour met vrienden onder de naam Modeselektion maakten van de twee Berlijners ineens materiaal voor op de cover van dancebladen. Geen wonder dat het wat moeite kostte om album nummer drie - Monkeytown - op te nemen.
"Ik noem de Piratenpartij de Technopartij"
Modeselektor with Thom Yorke
"We deden alles om tijd te rekken", zegt Gernot Bronsert, een man met een opvallend hoge, aanstekelijke stem. "Dan wilden we ergens een draadje vervangen, en twee dagen later waren we bezig een complete muur te verwijderen. Toen de studio eenmaal was zoals we hem wilden hebben, begonnen we aan het uitpakken van de instrumenten. De afgelopen jaren hebben we dozen vol instrumenten gekocht. Op tour, als we iets tegen kwamen voor een goede prijs, of op eBay. Het meeste zat nog ingepakt, omdat we geen tijd hadden om er mee aan de slag te gaan. Mede daardoor bestaat het album dit keer voor zeker zeventig procent uit analoge muziek. Officieel zijn we een jaar geleden begonnen met Monkeytown, maar strikt genomen hebben we het album er in de laatste tien weken voor de deadline uit geknald. Tien weken, ongekend snel voor ons doen. Het was een behoorlijke stresstijd, maar achteraf gezien helemaal te gek."
Monkeytown is een typisch Modeselektor-album: met geen mogelijkheid in een hokje te duwen. De sound varieert van techno tot UK bass, van poptracks tot hiphop. Er zijn gasten als PVT, Miss Platnum, Otto von Schirach en Busdriver. En natuurlijk Radiohead-frontman Thom Yorke, met wie Modeselektor een bijzondere band opbouwde. Hij was er al bij op Happy Birthday, zij maakten als dank meerdere remixen voor Radiohead. "Het is meer dan muziek, het is echt vriendschap", zegt Bronsert. "Thom ontdekte onze muziek bij het eerste album, en hij begrijpt echt wat wij doen. Hij is ook de enige die echt bij ons in de studio in Berlijn geweest. Zijn twee tracks op het album heten dan ook 'Modeselektor with Thom Yorke' in plaats van 'featuring', we hebben die tracks echt samen gemaakt."
Monkeytown tourbus
Invloeden uit alle richtingen vliegen je om de oren bij Modeselektor. En de smeltkroes is alleen maar groter geworden, dankzij die Modeselektion tour. De twee Duitsers namen onder meer Pearson Sound/Ramadanman, SBTRKT en Siriusmo op sleeptouw. "Het was intensief maar geweldig. Op tour ontmoet je altijd veel mensen, maar je hebt nauwelijks tijd om eens echt met iemand te praten, en al helemaal niet zonder een luidruchtige club op de achtergrond. Nu reisden we met een Monkeytown tourbus. Maar toen we de studio in gingen moesten we nadrukkelijk alles op zij zetten. Elke week duikt er wel weer een twaalfjarige producer uit Engeland op die waanzinnige nieuwe muziek introduceert. Man, wat voel ik me soms oud."
Naast de twee Thom Yorke-bijdragen valt het manische Evil Twin op, en Berlin, een ode aan de stad waar Bronsert en Szary al vanaf begin jaren negentig actief zijn. Hoewel ze pas na de eeuwwisseling doorbraken, zijn de twee al vanaf de val van de muur betrokken bij de technoscene. "Die track Berlin, als je niet zou weten wie hem gemaakt had, zou je dan denken dat hij uit Berlijn komt? Nee toch? Dat is precies de bedoeling. Wij zijn helemaal klaar met het wereldwijde beeld dat heerst over het geluid van Berlijn. Er heerst al een paar jaar een hype rond elektronische muziek in Berlijn. Je leest er zelfs in de magazines in het vliegtuig. Natuurlijk, we houden van techno, we groeiden er mee op, maar we wilden laten zien dat er meer is."
Technotoeristen
Wat en waar het precies veranderd is, valt volgens Bronsert lastig te zeggen, maar feit is dat meer mensen er zo over denken. In een korte documentaire over de Berlijnse clubscene op dancewebsite Resident Advisor spreken de mensen achter beroemde clubs als Tresor en Watergate dezelfde zorg uit. De stad wordt overspoeld door technotoeristen, uit Europa, uit Amerika, die afkomen op de mooie verhalen maar de undergroundscene niet werkelijk begrijpen, zeggen zij. "Twintig jaar heeft de stad Berlijn tegen de scene gevochten. Clubs werden altijd gesloten. Nu realiseert men zich dat er een heleboel geld te verdienen valt aan deze vorm van toerisme. Het maakt de stad juist aantrekkelijk. Het is een moeilijke kwestie voor clubs, hoe wil je ermee omgaan?"
"Vaak zitten die hypeberichten er ook helemaal naast. Zo zou het een paar jaar geleden ineens helemaal hip en nieuw zijn om in Berlijn 72 uur achter elkaar te feesten. Dat deden wij al in de begindagen. We gingen op vrijdag naar de club en gingen zondag naar huis, wie tussendoor ging slapen was een watje. Ik heb het eigenlijk altijd zonder drugs gedaan, ook die marathons. Modeselektor is officieel tegen drugsmisbruik. We hebben er te veel vrienden aan verloren, ook vrienden die gewoon nog leven."