Tweede Kamer weigert zwijgplicht ACTA-verdrag

Bits of Freedom juicht besluit Tweede Kamer toe

Timo Pisart ,

De Tweede Kamer heeft bekend gemaakt niet te willen onderhandelen over het ACTA-verdrag, tenzij zij daarover vrijuit mogen praten. Het Nederlandse Parlement moet binnenkort besluiten of zij het verdrag goedkeurt, maar de voorbereidende documenten zijn geheim. Minister Verhagen zegde onlangs toe dat hij deze documenten ter beschikking wil stellen aan de Tweede Kamer, maar alleen als zij dit niet delen met het publiek.

Bits of Freedom juicht besluit Tweede Kamer toe

De Tweede Kamer heeft bekend gemaakt niet te willen onderhandelen over het ACTA-verdrag, tenzij zij daarover vrijuit mogen praten. Besluitvorming betreffende het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) komt steeds dichterbij. In het geheim onderhandelen grote industriële landen al tijden over het verdrag, waarmee zij het auteursrecht op internet beter willen handhaven en mogelijk internetgebruikers gaan straffen voor illegaal downloaden. Het Nederlandse Parlement moet binnenkort besluiten of zij het verdrag goedkeurt, maar de voorbereidende documenten zijn geheim. Minister Verhagen zegde onlangs toe dat hij deze documenten ter beschikking wil stellen aan de Tweede Kamer, maar alleen als zij dit niet delen met het publiek.

Inmiddels heeft de Tweede Kamer bekend gemaakt niet te willen praten over het ACTA-verdrag, tenzij zij hun bevindingen kunnen delen met het publiek. Bits of Freedom juicht dit moratorium toe, zo vertelde Ot van Daalen van de digitale burgerrechtenorganisatie gisteren aan Roosmarijn Reijmer in 3VOOR12RADIO. "In de uiteindelijke documenten zie je niets terug van de voorstellen om internetgebruikers te straffen met gevangenisstraffen of internetafsluiting", aldus Van Daalen. "Op basis van lekken van geheime documenten hebben wij geanalyseerd wat er is besproken voorafgaand aan de definitieve tekst. Wij zien dat er wel degelijk gevolgen zijn voor de gewone internetgebruiker." Pas als de Tweede Kamer deze mag inzien en delen, kan men bepalen wat de reikwijdte en gevolgen zijn van dat verdrag. "Het heeft consequenties voor iedere Nederlandse internetgebruiker."

Eerder al onderzocht het Europese Parlement het ACTA. Uit het rapport bleek dat het verdrag veel verder gaat dan de Europese regels.