Muziekindustrie maakt zich op voor strijd om downloadverbod

Belangenverenigingen nemen stellingen in

Atze de Vrieze ,

Woensdag bespreekt de Tweede Kamer de speerpuntennotitie over auteursrecht van staatssecretaris Fred Teeven. In de muziekindustrie wordt vol spanning uitgekeken naar de bijeenkomst, die voor Teeven een volgende stap moet zijn naar invoering van een downloadverbod. Het downloadverbod dreigt een splijtbom te worden.

Belangenverenigingen nemen stellingen in

Woensdag bespreekt de Tweede Kamer de speerpuntennotitie over auteursrecht van staatssecretaris Fred Teeven. In de muziekindustrie wordt vol spanning uitgekeken naar de bijeenkomst, die voor Teeven een volgende stap moet zijn naar invoering van een downloadverbod. Door de verschillende belangenpartijen worden de stellingen ingenomen, in de hoop dat Kamerleden overtuigd kunnen worden van hun positie. Het downloadverbod dreigt een splijtbom te worden. Zo ondertekenen alle artiestenbonden die vertegenwoordigd zijn in het bestuur van Buma/Stemra een petitie tegen het downloadverbod, terwijl het auteursrechtenbolwerk zelf juist een fel voorstander is.

Bittere noodzaak
Voorstanders van een downloadverbod zijn niet moeilijk te vinden. De NVPI, belangenvereniging voor de entertainmentindustrie, bijvoorbeeld is een groot voorstander van het beleid dat Teeven voor ogen heeft. “In het belang van de noodzakelijke verdere ontwikkeling van de digitale markt voor content doen de producenten en uitgevers van muziek, beeld, games en boeken een dringend beroep op de Tweede Kamer om de plannen te omarmen die het kabinet heeft om nieuwe bedrijfsmodellen op het internet te bevorderen en te beschermen. Het voorgestelde verbod op downloaden uit illegale bron is bittere noodzaak om illegaal aanbod afdoende te kunnen bestrijden.”

Auteursrechtenvereniging Buma/Stemra sluit zich daarbij aan. Directievoorzitter Hein van der Ree liet vorig jaar al weten te hopen dat de nieuwe staatssecretaris ferm op zou treden tegen internetpiraterij. Hij is dan ook blij met het voorstel dat nu op tafel ligt. “Door het downloadverbod wordt het voor de rechter mogelijk om sites die muziek aanbieden zonder dat de componisten en tekstschrijvers hier een eerlijke vergoeding voor krijgen uit de lucht te halen. Je kunt volgens Buma/Stemra als land niet blijven toestaan dat 90 procent van de muziek op internet in Nederland illegaal gedownload wordt. De maker van het liedje ontvangt hiervoor niets, terwijl oprichters van sites als The Pirate Bay miljoenen verdienen."

Bekende acteurs en muzikanten
Dan die petitie, waar onder meer  bonden Palm en Geneco zich achter scharen. De petitie, gestart door FNV Kiem, de Nationale Toonkunstenaarsbond (Ntb) en de Consumentenbond wordt vanmiddag overhandigd in de Tweede Kamer.  Vorige week al lanceerde Stichting Norma een campagne tegen het downloadverbod, gesteund door de bonden. Bekende acteurs en muzikanten als Gijs Scholten Van Aschat, Jack Wouterse en Eric Vloeimans lieten zich strikken voor een campagnefilmpje. Zij pleiten juist voor het handhaven van het thuiskopiestelsel, dat Teeven af wil schaffen. Zij zijn bang dat een downloadverbod slecht valt bij hun publiek, dat het moeilijk en alleen tegen hoge kosten te handhaven is. Ook wijzen ze erop dat landen met een downloadverbod – Frankrijk, verschillende Scandinavische landen – niet het gehoopte resultaat laten zien.

Erwin Angad-Gaur van de Ntb benadrukt dat zijn bond niet tegen de bestrijding van illegaal aanbod is, maar dat een downloadverbod daarvoor niet noodzakelijk is. “Dat moet je niet met wetgeving via consumenten willen doen. Vooral niet omdat zowel BREIN, NVPI als Teeven beweren dat het downloadverbod alleen maar bedoeld is om illegale sites aan te kunnen pakken. Waarom dan wetgeving via de consument en de mogelijkheid openen om alsnog een ‘downloadpolitie’ op te richten. Niet doen dus.” Angad-Gaur zit wat dat betreft meer op de lijn van Eurocommissaris Neelie Kroes, die benadrukt dat het auteursrechtsysteem aan een stevige evaluatie toe is.

Boodschappen
Ook digitale burgerrechtenvereniging Bits Of Freedom haalt Kroes – nota bene partijgenoot van Teeven - graag aan als het goede voorbeeld. “Auteursrecht, copyright, intellectueel eigendomsrecht: de gemiddelde internetter krijgt er geen warm gevoel bij. Maar waarom zijn die rechten er eigenlijk? Onlangs verwoordde Eurocommissaris Kroes de kern van het auteursrecht haarscherp: moreel moet het auteursrecht kunstenaars stimuleren en erkennen; economisch moet het zorgen dat kunstenaars worden beloond; en juridisch moet het begrijpelijk en handhaafbaar zijn. Ook Bits of Freedom vindt dat kunstenaars recht hebben op een eerlijke vergoeding voor hun werk. En gelukkig zijn er veel betaalmodellen die het doel van het autersrecht ondersteunen.”

Buma/Stemra en de NVPI reageren juist verbolgen op de campagne van Ntb & Co. Hein van der Ree: “Dan kunnen ze net zo goed roepen dat het betalen voor boodschappen bij de supermarkt niet in het belang van de consument is. Het belangrijkste is dat het niet zomaar mogelijk moet zijn om muziek te downloaden zonder dat de maker hier een eerlijke vergoeding voor krijgt. Dit noemen we overal stelen, behalve bij het downloaden van muziek.” De NVPI stelt: “Doordat downloaden uit illegale bron in Nederland is toegestaan, hebben de illegale platforms kunnen floreren ten koste van de creatieve sector. Zij voorzien immers in een legale vraag en zijn daardoor juridisch uiterst moeilijk aan te pakken. Bovendien is de consument het downloaden van veelal gratis illegaal aanbod als normaal gaan ervaren. Auteurs, film- en muziekmakers worden daardoor niet gecompenseerd voor hun creatieve arbeid.”