Op zijn twaalfde werd Simone Felice klinisch dood verklaard. Voor een paar minuten, daarna ontwaakte hij weer. Felice overleefde een hersentumor en moest in de jaren die volgden alle simpele motorische vaardigheden opnieuw leren. Op sommige momenten lijkt dat nog zichtbaar; dan houdt hij zijn gitaar vast alsof die ieder moment uit zijn handen kan vallen. Maar het kan ook gewoon de emotie zijn, want Felice speelt, zingt en spreekt met een zeldzame intensiteit.
GEZIEN
Simone Felice, Crossing Border, Union, 18-11-2011
LITERATUUR
Felice begon als muzikant, in een band met twee van zijn zeven broers The Felice Brothers. In 2009 kwam zijn eerste solo-album Live From a Lonely Place uit, opgenomen in een schuur enkele weken nadat hij een open hartoperatie had ondergaan. The Guardian vroeg hem tweeduizend woorden aan zijn vroege confrontaties met de dood te wijden. Want Felice is naast singer-songwriter ook schrijver-dichter. Maar wat is het verschil eigenlijk? Bij Felice is die grens fluïde. Zijn songteksten zijn soms direct en verhalend, dan weer abstract en associatief. Hij begint zijn optreden met een nummer: ‘Over een hoer waar ik waanzinnig verliefd op was. Iedereen is wel eens verliefd geweest op een hoer, maar niet iedereen weet het.’ Felice houdt van de zelfkant van de samenleving. Dat wordt ook duidelijk als hij uit zijn net uitgekomen roman Black Jesus voorleest. ‘Het gaat over een soldaat en een stripper uit LA die elkaar in Irak ontmoeten. Veel sex, geweld en eigenlijk alles waar mensen over willen lezen.’ Maar plat of voorspelbaar wordt het niet.
PLUS
Simone Felice weet precies hoe hij het publiek moet raken. Felice trilt, rolt met zijn ogen en stampt op de grond zonder dat het hysterisch wordt. Gelukkig heeft hij ook zelfspot: ‘This is just one more American song.’
MIN
Op sommige momenten dreigt hij zichzelf bijna te verliezen, maar dat is altijd nog beter dan het omgekeerde.
CONCLUSIE
Simone Felice combineert muziek, poëzie en voordrachtkunst op een sublieme manier.
CIJFER:
8
Crossing Border: Intens optreden van schrijver-muzikant Simone Felice
De zelfkant van de samenleving verklankt
Op zijn twaalfde werd Simone Felice klinisch dood verklaard. Voor een paar minuten, daarna ontwaakte hij weer. Felice overleefde een hersentumor en moest in de jaren daarna alle simpele motorische vaardigheden opnieuw leren. Op sommige momenten lijkt dat nog zichtbaar; dan houdt hij zijn gitaar vast alsof die ieder moment uit zijn handen kan vallen. Maar het kan ook gewoon de emotie van het moment zijn, want Felice speelt, zingt en spreekt met een zeldzame intensiteit.