Eurosonic Noorderslag krijgt 2,1 miljoen van Europa voor ETEP

Europees talentenprogramma breidt uit dankzij Europese subsidie

Ingmar Griffioen ,

Eurosonic Noorderslag ontvangt 2,1 miljoen euro Europese subsidie voor het European Talent Exchange Program. Met het bedrag verdubbelt het budget van het Europese uitwisselingsprogramma. "We zijn echt superblij", reageert festivaldirecteur Peter Smidt. "Dit betekent dat we het dubbele kunnen gaan doen. We werken nu met zestig Europese festivals en willen naar honderd."

Europees talentenprogramma breidt uit dankzij Europese subsidie

Eurosonic Noorderslag ontvangt 2,1 miljoen euro Europese subsidie voor het European Talent Exchange Program (ETEP). Met het bedrag, bedoeld voor de komende vijf jaar, verdubbelt het budget van het Europese uitwisselingsprogramma. "We zijn echt super-superblij", reageert festivaldirecteur Peter Smidt. "Dit betekent dat we ook het dubbele kunnen gaan doen. Zo werken we nu met zestig Europese festivals en willen we naar honderd. En we willen meer promotie voor de acts realiseren, zorgen dat ze meer in de media komen."

ETEP is in 2003 door Eurosonic Noorderslag in het leven geroepen en ontwikkeld samen met het European Music Office, Buma Cultuur, de EBU (European Broadcasting Organisation) en Yourope (De Europese Festival organisatie). Het is een samenwerkingsverband waar veel partijen aan meebetalen, verduidelijkt Smidt. "Met name Sena Performers heeft ons altijd gesteund, evenals Italië. We werken hier al heel lang aan en zijn altijd op zoek geweest naar Europees geld. Het is van wezenlijk belang dat we dit ook kunnen voortzetten en uitbreiden."

De reden dat het nu na acht jaar gehonoreerd wordt, zoekt Smidt in het succes van ETEP. "Het is één van de meest succesvolle projecten die er zijn, in de zin van deelnemers en bereik. Ik denk dat dat helpt bij de experts die erover oordelen." Zo hebben ruim vierhonderd Europese acts via ETEP ruim 1100 festivalgigs over de grens gedaan. Smidt: "We werken met zestig grote festivals in Europa samen. Dan praat je over Roskilde, Rock am Ring en Glastonbury. In Nederland doen Pinkpop, Lowlands en Parkpop mee." ETEP wordt bovendien gesteund door 25 publieke omroepen en volgens Smidt onderschreven Britse acts als Franz Ferdinand en White Lies in interviews het belang van ETEP.

Het is niet zo dat dankzij de subsidie het programmabudget voor Eurosonic Noorderslag verdubbelt en dat het festival groter wordt. "Dit staat min of meer los van de begroting van Eurosonic. ETEP speelt zich in feite af als Eurosonic klaar is. Daar vergaderen we en worden afspraken gemaakt over welke act we gaan boeken. Daarmee kunnen we een band een carrière geven, want als jij negen Europese festivals gaat doen, waaronder Roskilde en Glastonbury, dan weet een platenmaatschappij daar wel raad mee."

Voor Eurosonic Noorderslag is ETEP al jaren één van de belangrijkste componenten, legt creatief directeur Smidt uit. "Het is één van de redenen dat er zoveel festivals naar Groningen komen. Door de uitbreiding verwacht ik wel dat het belang van het platform Eurosonic Noorderslag groter wordt en er dus nog meer festivals naar de conferentie komen."

De Europese subsidie is ook goed nieuws voor Nederlandse bands, betoogt Smidt: "Je hebt als Nederlandse act relatief gezien veel meer kansen op succes. Ieder jaar komen er tien acts uit Italië en honderd uit Nederland op Eurosonic, dus de uitbreiding betekent meer kansen. Ik hoop van harte dat er meer Nederlandse acts van profiteren." Smidt benadrukt dat festivalboekers vrij zijn in hun keuze. "We dwingen ze niet, dus het is aan de acts zelf om een goede show te geven."

Op de ETEP-site is te zien, wat de resultaten van 2010 zijn. Vooral The XX en FM Belfast profiteerden met ieder elf festivalshows. De Staat was de meest succesvolle Nederlandse act met drie boekingen. Moss, The Black Atlantic en C-Mon & Kypski overtuigden twee festivalprogrammeurs met hun shows.