De consumententoezichthouders van de drie Benelux-landen hebben sancties opgelegd aan negen ticket doorverkopers, zogenaamde secondary ticketers. Na het opleggen van dwangsommen aan negen websites is bij een eerste groep 25.000 euro boete geint. Woordvoerder Saskia Bierling van de Nederlandse Consumentenautoriteit vertelt dat over het juridische lot van een tweede groep nog duidelijkheid moet komen. In totaal zijn 24 websites door de toezichthouders aangesproken op misleidende of ontbrekende informatie voor consumenten. Alle 24 sites bleken gehuisvest in Nederland.
De websites die tickets doorverkopen opereren dus vanuit Nederland, maar richten zich behalve op Nederlandse consumenten ook op consumenten over de grens, met name in België en Luxemburg. Voor consumenten is het vaak niet voldoende duidelijk dat het om een doorverkocht ticket gaat en wat dit mogelijk voor hen betekent. De Belgische en Nederlandse overheid hadden eerder afspraken gemaakt over een gezamenlijke aanpak. Dit heeft ertoe geleid, dat de afgelopen periode intensief is gewerkt aan het verbeteren van de informatie op de sites die tickets doorverkopen.
De 24 websites zijn de afgelopen tijd intensief gecontroleerd door de consumententoezichthouders. Dezen concluderen dat de informatievoorziening aan consumenten op deze websites inmiddels aanzienlijk is verbeterd. ‘Consumenten worden nu duidelijk geïnformeerd over het feit dat ze te maken hebben met een site die tickets doorverkoopt en welke mogelijke risico’s hiermee verbonden zijn,’ aldus het persbericht. Volgens Bierling waren in het verleden ook in België veel problemen met secondary ticketing sites, maar is door sterk ingrijpen door de markt dit een halt toegeroepen. “Er worden daar veel vaker en veel meer kaarten ongeldig gemaakt. Dit heeft blijkbaar een positief effect gehad. De problemen huizen nu in Nederland.”
Hoewel in geen van de Benelux-landen het doorverkopen van tickets verboden is, zijn de sites wel verplicht duidelijk te zijn over het feit dat zij tickets doorverkopen en wat daarvan de gevolgen zijn voor consumenten. Bierling geeft aan dat de acties van de gezamenlijke consumententoezichthouders dit jaar door zullen gaan. “Internet is een vluchtig medium waar snel nieuwe aanbieders op kunnen staan. Na 2011 zullen we waarschijnlijk stoppen. Je mag dan ook verwachten dat de consument op de hoogte is van de risico’s en men heeft natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid.” Hiernaast ligt er ook nog steeds een wetsvoorstel van CDA en SP bij de Eerste Kamer om doorverkoop van tickets in te dammen.
Boetes opgelegd aan negen ticket doorverkopers
Consumententoezichthouders Benelux pakken gezamenlijk doorverkoop tickets aan
De consumententoezichthouders van de drie Benelux-landen hebben sancties opgelegd aan negen ticket doorverkopers, zogenaamde secondary ticketers. Na het opleggen van dwangsommen aan negen websites is bij een eerste groep 25.000 euro boete geint. In totaal zijn 24 websites door de toezichthouders aangesproken op misleidende of ontbrekende informatie voor consumenten. Alle 24 sites bleken gehuisvest in Nederland.