Popfestival Parkcity Live in Heerlen in problemen

Organisator vraagt artiesten om korting op hun gage

Atze de Vrieze ,

Popfestival ParkCity Live in Heerlen verkeert in problemen. Het Limburgse evenement kwam zo erg in geldnood dat het artiesten moest vragen een korting van 25% op hun gages te geven. “De reacties waren veelal negatief”, aldus organisator Bart Kuipers woensdagmiddag in een e-mail die in bezit van 3VOOR12 is. “Een aantal heeft wel positief gereageerd en wil ook met ons meedenken. Conclusie is echter dat er door de negatieve reacties nu te weinig schot in de zaak zit.”

Organisator vraagt artiesten om korting op hun gage

Popfestival Parkcity Live in Heerlen verkeert in problemen. Het Limburgse evenement kwam zo erg in geldnood dat het artiesten moest vragen een korting van 25% op hun gages te geven. “De reacties waren veelal negatief”, aldus organisator Bart Kuipers woensdagmiddag in een e-mail die in bezit van 3VOOR12 is. “Een aantal heeft wel positief gereageerd en wil ook met ons meedenken. Conclusie is echter dat er door de negatieve reacties nu te weinig schot in de zaak zit.”

Organisator Kuipers hoopte op 2 en 3 juli in totaal zo’n 15.000 mensen te trekken naar het tweedaagse festival. Op het programma staan voornamelijk bekende Nederlandse artiesten, zoals Waylon, Caro Emerald, The Opposites en Moke. Tot nu toe is maar de helft van dat aantal verkocht. De organisatie denkt nog maximaal 1.500 kaarten te kunnen verkopen. “Als we dit loslaten op onze begroting, dan krijgen we te maken met een tekort van plusminus € 100.000.”

Pinkpop-directeur Jan Smeets heeft zo zijn twijfels bij het festival, dat op nog geen tien kilometer van zijn eigen Pinkpop-terrein plaats vindt. Het evenement is ontstaan uit een opportunistisch plan vanuit het plaatselijke MKB, vertelt hij. “Ik ben vorig jaar in de namiddag even wezen kijken, en kreeg een goede indruk van de organisatie, die professioneel leek. Maar het festival vindt plaats op een grasveldje midden in Heerlen, een onverantwoorde plek om zoveel herrie te maken, zoals ik het maar even noem. Je kunt er ook nauwelijks parkeren. Vorig jaar heeft Kuipers bovendien een kapitale fout gemaakt: hij heeft een groot deel van de kaarten weg gegeven. Als je bij een grote kledingwinkel in Heerlen een broek kocht, kreeg je er een kaartje bij. Op een gegeven moment werden kaarten zelfs op straat uitgedeeld. Dat moet je nooit doen, het zet kwaad bloed bij bezoekers die wel betaald hebben, en het jaar erna betaalt niemand meer.”
 
Om een fiasco te voorkomen deed de organisatie gisteren nogmaals een beroep op de artiesten en hun managers. “Buiten het feit dat we onze hand in eigen boezem steken, zijn wij door diverse externe omstandigheden de dupe geworden van situaties waar wij zelf geen invloed op hebben. Daardoor kampen we nu met een liquiditeitsprobleem. Veel kostenposten zijn inmiddels voldaan, zoals marketing, aanbetaling artiesten, materieel en inrichting, btw etc.” Die btw noemt Kuipers als een van de redenen voor de tegenvallende voorverkoop. “De verhoging van 6 naar 19% dwingt ons om ticketprijzen te verhogen, wat de drempel voor bezoekers hoger maakt.”

Woensdagmiddag schetste hij dan ook een doemscenario, dat lijkt op een poging om de druk op te voeren. “We zullen komend weekend dan ook moeten beslissen of het festival door kan gaan of niet. In het laatste geval betekent dat, dat helaas niemand kan optreden. Een allerlaatste oplossing is om een deel van de line-up te schrappen. Maar dat wil uiteraard ook niemand.”

Volgens Bart Kuipers is dat scenario inmiddels niet meer aan de orde. Woensdagavond heeft spoedoverleg plaats gevonden, en de ergste nood is volgens Kuipers verholpen. “Het festivals gaat sowieso door. Artiesten uit het programma schrappen kun je ook niet maken richting mensen die al een kaartje gekocht hebben. We hebben intussen een aantal particuliere financiers en sponsors weten te vinden, en we hebben inkoopafspraken kunnen maken met leveranciers. Je moet een beetje creatief zijn.” Artiesten om korting vragen op hun gage is volgens Jan Smeets zeer ongebruikelijk, maar volgens Kuipers is het niet uniek. “Er zijn meer festivals die met dit soort problemen kampen. Je hebt de problemen rond het Royal Beach festival in Den Haag gezien. Naar wat ik begrijp is het niet uniek.”