Opstelten wil evenementen voor politie-inzet laten betalen

Lowlands-directeur: "Dit past in popi-fascistische teneur"

Ingmar Griffioen ,

Commerciële evenementen moeten voortaan zelf de rekening betalen voor de inzet van politie, maar organisatoren van sportwedstrijden hoeven dat niet. Dat staat in een voorstel van Minister van Justitie Opstelten. "Dit is gewoon niet uit te leggen", reageert Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg. "Bij een beetje wedstrijd staat een veelvoud aan agenten en materieel van het aantal bij een evenement als Lowlands."

Lowlands-directeur: "Dit past in popi-fascistische teneur"

Commerciële evenementen moeten voortaan zelf de rekening betalen voor de inzet van politie, maar organisatoren van sportwedstrijden hoeven dat niet. Dat staat in een voorstel van Minister van Justitie Ivo Opstelten. De NOS meldt dat de organisatoren van de intocht van Sinterklaas, Koninginnedag en Bevrijdingsdag eventuele kosten van politie-inzet ook niet hoeven te betalen.

"Dit is gewoon niet uit te leggen", reageert Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg. "Bij een beetje wedstrijd staat een veelvoud aan agenten en materieel van het aantal bij een evenement als Lowlands." Dat evenementen wel worden aangepakt en het voetbal niet, vindt Van Eerdenburg typerend. "Dit past in de popi-fascistische teneur die er nu heerst van: cultuur moet worden gepakt. En sport - dat blijkbaar in het brood-en-spelen-idioom past - wordt uitgesloten? We hebben nu al niet veel politie-inzet, maar ten opzichte van een sport-evenement is het een heel klein percentage."

Hoeveel de maatregel Lowlands zou gaan kosten weet Van Eerdenburg zo niet. "Dat ligt een beetje aan hoe het in de wet geregeld wordt. Evenementen regelen vaak een groot deel van de beveiliging al zelf. Lowlands ook." Bij Lowlands gaat het qua politie-inzet dan vooral om agenten die buiten het terrein werkzaam zijn, om bijvoorbeeld het verkeer te regelen. Op het terrein is ook een kleine groep aanwezig, volgens de directeur omdat beveiligers niemand mogen arresteren. Maar volgens het voorstel hoeven "zaken als opsporing van strafbare feiten of arrestantenvervoer nooit door een organisatie te worden betaald".

"We zullen wel zien of die wet er door komt, maar ik ben bang van wel", meent de directeur. "Wij hebben geen last van subsidievermindering, want we krijgen geen subsidie, maar dans- en theatergroepen natuurlijk wel. Dus die zullen voor ons wel duurder worden, vervolgens gaat de BTW nog omhoog en dan komt dit er nog bij. Het is een georganiseerde hetze om cultuur duurder te maken."