Het Muziek Centrum Nederland moet vanaf 2013 verdwijnen. "Er zal geen ruimte meer in de basisinfrastructuur zijn voor Muziek Centrum Nederland en het Nederlands Muziek Instituut", schrijft staatssecretaris Halbe Zijlstra vandaag aan de kamer. "Dit is een donderslag bij heldere hemel. Tot eergisteren zouden we 30% gekort worden, maar er schijnt iets gebeurd te zijn waardoor we toch in één klap moeten verdwijnen", vertelt een verbijsterde MCN-projectleider Arjen Davidse.
Het sectorinstituut MCN ontvangt volgens Davidse jaarlijks ruim 4 miljoen aan subsidie en heeft veertig fulltime arbeidsplaatsen, die ingevuld worden door zestig mensen. "We leggen ons hier zeker niet bij neer", stelt een strijdbare Davids. "Als je dat doet dan ben je weg. We zullen tot de laatste seconde proberen aan te tonen dat hier een vergissing wordt gemaakt." Als MCN wegvalt, verdwijnt wellicht ook de MusicXport subsidie. "Als je kijkt wat popmuziek alleen al aan export binnen brengt: dat is dit jaar 60 miljoen en dat is zoveel meer dan de overheid erin stopt. Stel je voor dat dat wegvalt." Via het geruchtencircuit heeft de projectleider wel begrepen dat er mogelijk toch geld voor de muziekexport wordt gereserveerd.
Davidse: "MCN werkt juist voor meer dan 80% voor ongesubsidieerde muzikanten. Pop-, klassieke en jazz-muzikanten die allemaal hun eigen geld verdienen, precies zoals de overheid wil. Het enige dat zij hebben aan rijksoverheidsondersteuning is het MCN en daar gaat dan ook nog eens een streep doorheen. We hebben het gevoel dat we in de hoek van symfonieorkesten gedrukt worden, waar we juist niks mee te maken hebben."
Er zullen veel gedwongen ontslagen moeten vallen. Davidse: "We moesten eerst de officiële brief afwachten, maar er is binnenskamers al druk over gesproken. Het gaat om twee etappes: ten eerste tot 27 juni wanneer het in de Tweede Kamer besproken wordt, tot die tijd kunnen we nog een hoop mensen uitleggen hoe belangrijk ons werk is. De tweede etappe is nog anderhalf jaar, tot 2013, en we zijn vast aan het nadenken hoe we MCN moeten inrichten gezien de nieuwe situatie en de aanstaande kaalslag."
Muziek Centrum Nederland (MCN) ontstond op 1 januari 2008 uit een fusie van het Nationaal Pop Instituut, Donemus, Gaudeamus, De Kamervraag en de Gezamenlijke Jazzinstellingen. Janneke van der Wijk, directeur van De Kamervraag, schoof daarmee door tot directeur van het MCN. Begin maart 2011 maakte ze haar vertrek bekend naar het Conservatorium van Amsterdam. Van der Wijk zei bij haar vertrek niet te weten in hoeverre de voorgenomen bezuinigingen haar oude werkgever zouden raken. "Dat is voor iedereen in de sector onzeker. De bezuinigingen zullen zeer waarschijnlijk alle organisaties raken. Maar ik denk dat MCN hele goede papieren heeft, zeker na die visitatieronde."
Juist omdat MCN zo glansrijk uit die door het Ministerie van OCW ingestelde visitatieronde kwam, is Davidse ook zo verbaasd. "Nog geen drie maanden later gaat er al een streep door dat ronkende rapport. Wij zijn pas drie jaar geleden ontstaan uit een fusie en dus pas drie jaar iets aan het opbouwen. We hebben het gevoel dat we gezien worden als een ondersteunende organisatie en dat ze het idee hebben 'dat kost vast geen stemmen als we dat wegbezuinigen'. Maar misschien moet je niet alles proberen te begrijpen", verzucht Davidse. "Ik vrees met grote vrezen voor de rest van de sector: Eurosonic/Noorderslag, de Grote Prijs van Nederland, de Popronde en ook de productiehuizen. Als dit doorgaat zou het best kunnen dat er in Nederland geen subsidie voor popmuziek meer is."
Muziek Centrum Nederland 'verdwijnt' vanaf 2013
"Het kan best dat er straks in Nederland geen subsidie voor popmuziek meer is"
Het Muziek Centrum Nederland moet vanaf 2013 verdwijnen. Dat staat in de plannen van staatssecretaris Halbe Zijlstra. "Dit is een donderslag bij heldere hemel. Tot eergisteren zouden we 30% gekort worden, maar er schijnt iets gebeurd te zijn waardoor we toch in één klap moeten verdwijnen", vertelt een verbijsterde MCN-projectleider Arjen Davidse.