Het geheim van Elbow: de Nederlandse celliste

'Nederland blijft een bijzonder land om in te spelen'

Tekst: Francis Pronk en Geert Smeets, foto's: Jörg de Groot ,

Als er een vleug melancholie nodig is in de rock ’n roll, dan wordt meestal de cello ingeschakeld. In de jaren ’90 waren het Nirvana (‘Unplugged’), Therapy (‘Diane’) en Oasis (‘Wonderwall’) die het klassieke instrument gebruikten om de brok in de keel op te roepen. In Elbow is de cello echter een volwaardig instrument in plaats van een instant tearjerker. Geen achtergrondinstrument maar even prominent aanwezig als de gitaar. “En zo voelt het ook, we zijn allemaal even belangrijk in de band”, vertelt Margit van der Zwan.

'Nederland blijft een bijzonder land om in te spelen'

Als er een vleug melancholie nodig is in de rock ’n roll, dan wordt meestal de cello ingeschakeld. In de jaren ’90 waren het Nirvana (‘Unplugged’), Therapy (‘Diane’) en Oasis (‘Wonderwall’) die het klassieke instrument gebruikten om de brok in de keel op te roepen. In Elbow is de cello echter een volwaardig instrument in plaats van een instant tearjerker. Geen achtergrondinstrument maar even prominent aanwezig als de gitaar. “En zo voelt het ook, we zijn allemaal even belangrijk in de band”, vertelt Margit van der Zwam.

Twee jaar geleden stond Elbow ook op Pinkpop, maar dan op de 3FM stage. Vandaag staan zij op de Main Stage en celliste Margit is erg te spreken over het optreden. "Vooraf vond ik het heel spannend en ik was erg overdonderd door het publiek. Nederland blijft een bijzonder land om in te spelen, omdat we hier een hele grote fanbase hebben."
 
Celliste Margit komt uit Scheveningen, maar woont al jaren in Engeland. Ze is verliefd geworden op de geluidsman van Elbow en ze hebben zelfs een 'El-baby'. Tien jaar geleden kwam de Nederlandse celliste bij de Britse band Elbow. In Londen ontmoette ze Stella Page die op dat moment viool speelde in de band. “Ik speelde samen met Stella in de Covent Garden, een toeristische plek in London waar veel straatmuzikanten spelen. Hier ben ik echt een door de wol geverfde muzikant geworden. Via  Stella ben ik bij de band terecht gekomen, ook omdat ik tijdens het cello spelen tegelijkertijd kan zingen en dat is iets wat veel cellisten niet kunnen of moeilijk vinden. Als je daar als straatmuzikant speelt, kan je zeggen dat je het ver hebt geschopt. Je moet ook auditie doen om bij de Covent Garden te komen." Muziek maken is haar met de paplepel ingegoten. Al vanaf haar achtste speelt ze piano en gitaar en daarna is ze naar de Universiteit in Leeds gegaan en heeft ze in een orkest gespeeld.
 
Naarmate de band meer succes kreeg, kon ook in de bezetting geïnvesteerd worden. Ongeveer tien jaar geleden zocht Elbow strijkers bij de band en drie jaar geleden hadden ze meer budget om de band uit te breiden. “Elbow is met de jaren groter geworden en inmiddels behoren alle strijkers tot de vaste kern. De groep maakt daar nu ook mooi gebruik van in de show. Een instrumentale opener met strijkkwartet zet meteen die ‘Elbow magie’ neer.”
 
Blijf je in Engeland of heb je plannen om terug te keren naar Nederland?
"In verband met mijn werk is Engeland erg passend, dus blijf ik hier voorlopig. Wanneer ik vrij heb besteed ik mijn tijd aan kinderboeken schrijven.”
 
Ben je in het verleden wel eens naar Pinkpop geweest?

"Ik heb Pinkpop nog nooit eerder bezocht, ik heb er alleen maar gespeeld. Ik vind het een leuk festival en heb een aantal bands gehoord. Zo meteen ga ik Coldplay bekijken met de bandleden. Ik ben eigenlijk niet zo heel bekend met de bands uit Nederland die het momenteel goed doen.”
 
Om Margit toch iets uit Nederland te laten horen, namen we haar mee naar de 3ONSTAGE sessie van De Staat. “De Staat? Om eerlijk te zijn nog nooit van gehoord…” Na het bijwonen van de sessie antwoordt ze enthousiast: "Ik vind De Staat erg origineel. Ze hebben goede backing vocals en veel verschillende klanken in hun muziek. De energie spat er echt vanaf." Na afloop heeft ze nog met Torre Florim gebabbeld. En wat blijkt? Torre heeft Guy Garvey vandaag nog een cd van De Staat gegeven. Wellicht ontstaat er een muzikale samenwerking in de toekomst.