De Kade in Zaandam stopt als popppodium. Op vrijdag 1 juli is de laatste dansavond en valt feitelijk het doek na veertig jaar Zaanse pophistorie. De Kade heeft het college voorgesteld om door te starten als productiehuis. "Om zo toch nog wat voor de stad te kunnen organiseren", vertelt directeur Michiel Stavast. "Voor ons is dit uitermate treurig. Wij vinden dat Zaanstad een eigen poppodium verdient." Een groot deel van het personeel wordt ontslagen. De Kade wil van 7 naar 3 FTE.
De problemen van De Kade zijn eigenlijk al zo oud als het poppodium zelf, geeft Stavast toe. "We bestaan als De Kade veertien jaar en het is al jarenlang een kwetsbare organisatie door de scheve verhoudingen tussen exploitatielasten en subsidie. Zeker in deze tijden van bezuinigingen ziet het college geen mogelijkheden ons daarin te ondersteunen." Zaanstad moet zwaar bezuinigen en wil 1,2 miljoen op cultuur korten.
In oktober kondigde Cultuurwethouder Leny Vissers-Koopman aan de subsidie voor het Zaanse poppodium per 1 juli 2011 te stoppen. De Kade reageerde met een protestmanifestatie en een plan voor een alternatieve locatie. Vervolgens zorgde een motie van PvdA en GroenLinks voor uitstel; De Kade kreeg een jaar om zich te bewijzen, maar moest wel een bedrijfsplan overleggen met een sluitende meerjarenbegroting. Dat plan werd in mei door het college afgekeurd. Stavast: "Omdat er nog steeds een subsidie-element in zit, plus een bijdrage voor de verhuizing. In de taakstelling van de gemeente is echter geen subsidieruimte."
De Kade beseft dat de subisidiemogelijkheden uitgeput zijn. Het podium kan volgens Stavast niet voortbestaan zonder subsidie en heeft daarom besloten per 1 juli 2011 de activiteiten te staken en alleen nog projectsubsidie aan te vragen als productiehuis. Van maandag 4 tot en met donderdag 7 juli houdt De Kade garage-verkoop. "We bieden alles aan wat we hebben; van bierglazen en afschuimers tot shirts, spiegels, stoelen en bankstellen." Op 15 juli moet het pand leeg opgeleverd worden.
De Kade heeft geen acts moeten annuleren. Na de zomer stond er nog maar een boeking: De Dijk op 15 oktober. Stavast: "De Dijk was eigenlijk bedoeld als opener voor onze nieuwe locatie. Dat is niet gelukt, maar De Dijk gaat wel door in Sporthal de Vang. We willen onze organisatie omvormen tot een productiehuis en avonden organiseren op diverse locaties als Centrum voor de Kunsten Fluxus en dus ook De Vang."
Stavast heeft vertrouwen dat het idee voor een productiehuis op genade kan rekenen bij de gemeenteraad. "Ze moeten er nog mee akkoord gaan, maar hebben zich er al wel positief over uitgelaten. Het productiehuis zal samen met Fluxus ook de schoolprojecten Compaen en de popschool voortzetten, wat de gemeente erg belangrijk vindt." Voor vrijdag 1 juli bereidt De Kade nog 'een groots afscheid van Zaandam' voor onder de noemer 'Last Chance To Dance 1997-2011'. Daarna is het gedaan met muziek in het pand aan de Zuiddijk. "Het enige positieve aan deze situatie is dat we teruggaan naar de basis en van daar uit weer hopen op te bouwen naar een volwaardig podium voor de Zaanstad."
De Kade stopt als poppodium per 1 juli
Zaans podium wil door als productiehuis
De Kade in Zaandam stopt als popppodium. Op vrijdag 1 juli is de laatste dansavond en valt feitelijk het doek na veertig jaar Zaanse pophistorie. De Kade heeft het college voorgesteld om door te starten als productiehuis. "Om zo toch nog wat voor de stad te kunnen organiseren", vertelt directeur Michiel Stavast. "Voor ons is dit uitermate treurig. Wij vinden dat Zaanstad een eigen poppodium verdient." Een groot deel van het personeel wordt ontslagen.