Cultuurbezuinigingen in regio afgezwakt, vandaag kamerdebat

Mars der Beschaving, twee debatten met commissie OCW

Ingmar Griffioen ,

De cultuurbezuinigingen in de regio worden waarschijnlijk afgezwakt. Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV willen onder meer het Friese theatergezelschap Tryater en orkesten in Gelderland, Brabant en Limburg geldelijk blijven steunen. De voorstellen willen de partijen vanmiddag indienen in het kamerdebat over de plannen van staatssecretaris Zijlstra voor de cultuursector.

Mars der Beschaving, twee debatten met commissie OCW

De cultuurbezuinigingen in de regio worden waarschijnlijk wat afgezwakt. Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV willen onder meer het Friese theatergezelschap Tryater en orkesten in Gelderland, Brabant en Limburg geldelijk blijven steunen. De voorstellen willen de partijen vanmiddag indienen in het Tweede Kamer-debat over de plannen van staatssecretaris Zijlstra voor de cultuursector.

De verwachting is dat die voorstellen het halen, aangezien de drie partijen samen al goed zijn voor een krappe kamermeerderheid. Dat zou voor de orkesten betekenen dat ze zelfstandig kunnen blijven. Wel zouden ze meer moeten samenwerken. De plannen zouden volgens de NOS tussen de 10 en 20 miljoen euro kosten. Vandaag moet duidelijk worden waar dat geld vandaan moet komen.

Twee debatten maandag met commissie OCW
Van 10.00 tot 14.30 uur debatteert de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) met minister Van Bijsterveldt-Vliegenthart van OCW over de plannen van het kabinet voor de landelijke publieke omroep, de Wereldomroep, de regionale omroep en het Muziekcentrum van de Omroep. Van 15.30 tot 22.00 uur debatteert de commissie van OCW met staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) over de uitwerking van de kabinetsplannen voor de cultuursector. De debatten zijn live te volgen via de site van de Tweede Kamer.

Zijlstra moet 200 miljoen euro besparen en is van plan dat te bewerkstelligen door vooral ondersteunende en kleinere cultuurorganisaties vanaf 2013 te korten en de topinstellingen te sparen. Daarmee gaat Zijlstra tegen het advies in van de Raad voor Cultuur, die juist voorstelde de kaasschaaf methode te hanteren. Zijlstra zal vandaag waarschijnlijk uitgebreid aan de tand gevoeld worden over die keuze en ook moeten uitleggen waarom de bezuinigingen eerder ingaan dan de oorspronkelijke datum van 2014.

Mars der Beschaving en handtekeningen
De plannen van Zijlstra hebben voor veel beroering gezorgd. De aftrap voor een 'Mars der Beschaving' werd vrijdag gegeven op het festival Oerol op Terschelling. Gisteren bezetten culturele partijen Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Daarna vervolgden ze de mars met een 25 kilometer lange tocht naar Den Haag. "Een stoet van 2500 tot 3000 lopers bereikte rond half drie maandagochtend de stad", meldde de organisatie aan het ANP. Deze middag eindigt de Mars der Beschaving op het Haagse Malieveld. Rond 13.00 uur gaan de lopers naar het Malieveld om daar te protesteren tegen bezuinigingen in de cultuursector. Bekende Nederlanders als Ivo van Hove, Pierre Audi, Halina Reijn, Ramsey Nasr, Dick Maas, Loes Luca, Joep van Lieshout, Conny Janssen en Gijs Scholten van Aschat lopen mee.

Ruim 46.000 instellingen en kunstliefhebbers hebben een petitie ondertekend met daarin de oproep aan de Tweede Kamer niet in te stemmen met de bezuinigingsplannen op cultuur. Belangrijk argument van de ondertekenaars is de vrees dat als gevolg van de bezuinigingen de economische schade voor de maatschappij veel groter zal zijn. Zo zou ook onder meer de horeca getroffen worden. De petitie wordt vanmiddag tijdens het debat aangeboden aan de Tweede Kamer.

Musici om 12.00 uur op Hofvijver

Musici en zangers uit alle beroepsorkesten, -ensembles en -koren van Nederland spelen vandaag samen om 12.00 uur op een ponton in de Hofvijver in De Haag muziek als protest tegen de aangekondigde bezuinigingen op kunst en cultuur. Met muziek van Tsjaikovski, Elgar, Piazzolla en Verdi, een wereldpremière van de jonge Nederlandse componist Wilbert Bulsink en muziek uit de film 'Soldaat van Oranje' van Rogier van Otterloo willen de musici "de regering laten horen wat grote groepen mensen in Nederland gaan missen als de plannen van het huidige kabinet uitgevoerd worden".