Het A12 Classic Rock festival in Zevenaar is ten onder gegaan aan openstaande schulden en niet afgelast vanwege het slechte weer. Vrijdag liet de organisatie weten dat het festival zaterdag niet door kon gaan door slecht weer. Leveranciers als Grolsch en beveiliger RPS trokken zich echter woensdag en donderdag al terug omdat de rekeningen niet betaald werden, zo bevestigt RPS-directeur Ruud Peters.
"We hebben met een aantal partners besloten om vervolgstappen te ondernemen tegen de stichting en mensen die er zijdelings bij betrokken zijn", legt directeur Peters van RP Security (RPS) uit. "Het zal een lastige exercitie worden, maar we willen toch proberen onze centjes terug te krijgen." Peters denkt dat het lastig wordt, omdat hij vermoedt dat er niets meer te plukken valt van A12 Classic Rock. "Als de leveranciers weigeren te leveren dan is er niet veel meer te halen. De kaartverkoop liep ook nog niet zo denderend." Op het programma stonden 'goud van oud' acts als Ex Simple Minds (met twee leden van), de Duitse gitarist Michael Schenker, The Animals & Friends en de Rammstein-tributeband Stahlzeit.
'Concert At Sea en nog vijf festivals afgelast'
Frans van Wanrooij ontkent namens A12 Classic Rock Festival dat de betalingsproblemen de oorzaak zijn. Hij houdt het op 'zwaar onweer'. "Er waren slechte weersverwachtingen, ook op tv, en dus hebben we de koppen bij elkaar gestoken als organisatie om te kijken of het wel of niet verantwoord was om door te gaan. Ik heb begrepen dat Concert At Sea en nog een stuk of vijf festivals in Nederland niet door zijn gegaan, dus achteraf gezien denk ik dat we er verstandig aan gedaan hebben."
In mei 2010 wees de gemeente Zevenaar een verzoek om een lening van 30.000 euro van het festival af. Festivaldirecteur Marcel Brugman stelde toen dat het festival het zonder de gemeente kon redden dankzij sponsors en 15.000 euro uit het BAT Cultuurfonds. Bovendien zouden al duizend kaarten verkocht zijn, waarmee het festival quitte zou spelen. Toen de opkomst bij de eerste editie op 5 juni 2010 vervolgens flink tegenviel, liet Brugman weten dat 'A12 Classic Rock nog moest groeien'. "We gaan gewoon door. Gun ons de tijd. Een festival is niet in één keer van de grond te tillen", tekende De Gelderlander op. Het doorzettingsvermogen was niet gestoeld op een gezonde betalingsbalans, want de schulden werden niet voldaan. Zo stond A12 nog voor 10.000 euro in het krijt bij beveiliger RPS.
Betalingen 2010 uitgesteld naar 2011
Frans van Wanrooij erkent dat er nog posten open stonden van de vorige editie. "Er zijn van 2010, toen ik nog niet bij de organisatie betrokken was, een aantal posten onbetaald gebleven en er zijn toen betalingsafspraken gemaakt met die partijen." Klopt, zegt Peters die dertig man beveiliging plus een camera-unit in had gezet. "Plus alle kosten voor de voorbereiding. Ik heb vorig jaar maar een klein bedrag gekregen, maar ben uit coulance akkoord gegaan omdat ze zeiden: 'volgend jaar willen we het weer doen en hopen we op meer bezoekers. Dan smeren we de betaling uit'. Ik zou voor 12 juni een aanzienlijk bedrag overgemaakt krijgen en heb woensdag maar eens gebeld. 'Donderdag staat het er op', zeiden ze. Daarna belde Frans van Wanrooij dat de prioriteit nu ergens anders lag en dat het toch na het festival zou worden."
Peters ging daarmee niet akkoord. "Zeker niet na het debacle van vorig jaar, toen ik er flink bij inschoot. Ik heb een mail gestuurd dat ik me terugtrok." Volgens Peters besloot de verhuurder van de kassa- en de artiestenunits woensdag ook om niet te komen en volgde bierbrouwer Grolsch donderdag. Van Wanrooij geeft die afzeggingen toe, maar blijft erbij dat die niet reden waren om het festival te annuleren. "We hadden inmiddels al een ander beveiligingsbedrijf gecontracteerd, dus dat was geen issue. Een bierbrouwer belangrijk? Valt mee, er zijn andere partijen."
'De Tante Riki van het A12 festival'
Peters voelde een nieuwe mislukking naar eigen zeggen al aan komen. "Nu ging de kaartverkoop weer slecht en lag het aan het weer. We hebben hier twee buitjes gehad. Maar ja, als je geen leverancier voor verlichting hebt, geen drank, geen kassa's en dergelijke, kun je geen festival houden. Die Marcel Brugman noemt zich festivaldirecteur", lacht Peters. "Hier wordt wel gezegd dat hij de Tante Riki (mascotte van de Zwarte Cross, red.) van het A12 festival is." De schade voor RPS bedraagt volgens de directeur 10.000 euro van vorig jaar. "Dit jaar had ik al zo'n onderbuikgevoel dat het weer één groot fiasco zou worden en heb ik bijna geen kosten gemaakt."
Over Peters' kritiek is Van Wanrooij duidelijk: "Dat is kennelijk iemand die teleurgesteld is dat hij dit jaar niet mee mag doen." Maar RPS zou dit jaar toch weer de beveiliging doen? "Klopt, maar hij heeft zichzelf teruggetrokken. We hebben kennis genomen van de beschuldigingen maar doen daar verder niet aan mee. Dat is zonde van de energie." Hoeveel mensen met een kaartje gedupeerd zijn, zegt Van Wanrooij niet te weten. Ook heeft hij geen antwoord op de vraag 'wat er nu moet gebeuren om de bedrijven en kaarthouders te compenseren'. "Deze week gaan we evalueren om te kijken wat de vervolgstap is. We moeten eerst de balans opmaken." Van Wanrooij wil er niet aan dat dit het einde van het A12 festival zou betekenen. "Dat hoop ik niet. Dit is jammer, omdat er zoveel mensen mee bezig zijn geweest en dat het dan op deze manier letterlijk en figuurlijk in het water valt."
Meer schuldeisers, aansprakelijkheid
Ook volgens De Gelderlander is RPS niet de enige schuldeiser. Anders Actief uit Lent zou nog een bedrag van 3000 euro tegoed hebben voor vijftien verkeersregelaars en voelt zich aan het lijntje gehouden. Eigenaar Jeroen Deelen in de krant: "Die mensen heb ik allemaal hun salaris moeten betalen. Ik heb een incassobureau ingeschakeld, maar ondanks toezeggingen heb ik niets ontvangen." Omroep Gelderland meldt dat het om tienduizenden euro's aan vijf bedrijven gaat. RPS heeft zich met een aantal gedupeerde leveranciers van vorig jaar verenigd. "Onze juristen zijn nu bezig om te kijken of er bestuurlijke dwalingen zijn geweest en of mensen persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden."
A12 Classic Rock festival jokt over afgelasting: 'het weer'
Leveranciers trokken zich terug vanwege openstaande rekeningen
Het A12 Classic Rock festival in Zevenaar is ten onder gegaan aan openstaande schulden en niet afgelast vanwege het slechte weer. Vrijdag liet de organisatie weten dat het festival zaterdag niet door kon gaan door slecht weer. Leveranciers als Grolsch en beveiliger RPS trokken zich echter woensdag en donderdag al terug omdat de rekeningen niet betaald werden, zo bevestigt RPS-directeur Ruud Peters.