VPRO, BNN en NTR willen 'alles doen om FunX te behouden'

VPRO-directielid Schoenmakers: "Ik heb grote bewondering voor FunX"

Ingmar Griffioen ,

VPRO, BNN en NTR zijn in gesprek met FunX om de jongerenzender te redden. Na de aangekondigde subsidiestop suggereerde minister Van Bijsterveldt maandag in het mediadebat dat de FunX-frequenties vrij zijn. De omroepen menen dat FunX van grote waarde is en willen 'alles doen om de zender te behouden', laat VPRO-directielid Marieke Schoenmakers weten. Jan Westerhof, directeur NPO, onderschreef dat in Spits.

VPRO-directielid Schoenmakers: "Ik heb grote bewondering voor FunX"

VPRO, BNN en NTR zijn in gesprek met FunX om de jongerenzender te redden. Na de aangekondigde subsidiestop suggereerde minister Van Bijsterveldt maandag in het mediadebat dat de FunX-frequenties weer vrij zijn. De omroepen menen echter dat FunX van grote waarde is en willen 'alles doen om de zender te behouden', laat VPRO-directielid Marieke Schoenmakers weten. Jan Westerhof, directeur NPO, onderschreef dat in dagblad Spits.

Volgens Radiofreak zou het drietal 'FunX willen adopteren'. Dat is volgens Schoenmakers te sterk gesteld. "Het is belangrijk om FunX in stand te houden. BNN, VPRO en NTR hebben gezegd daar een rol in te willen spelen. De VPRO werkt overigens al langer met FunX samen, het is een heel sterk en kwalitatief goed merk. Ik heb grote bewondering voor wat Willem Stegeman (directeur FunX, red.) voor elkaar heeft gekregen. Zij weten doelgroepen te bereiken in de grote steden, die wij niet bereiken." 

De omroepen zijn volgens Schoenmakers op zoek naar het juiste organisatiemodel om FunX dichter bij de Publieke Omroep te brengen. "FunX is nu een BV en we moeten kijken of het dan nodig is dat ze een stichting worden, een redactie vormen zoals 3VOOR12 of als themakanaal verder gaan. We moeten zien hoe we ze het beste kunnen aansturen." Schoenmakers benadrukt dat de omroepen FunX niet naar hun hand willen zetten. "Ze moeten vooral in Rotterdam blijven en doen wat ze nu doen, want daar zijn ze hartstikke goed in."

Er gaat nu al geld van de Publieke Omroep naar FunX en de partijen kijken of dat budget verruimd kan worden. Wel acht het VPRO directie-lid het realistisch dat FunX de broekriem moet aanhalen als de OCW-subsidie per 2013 stopt. "Als het geld uit de mediabegroting van OCW wegvalt, blijft alleen het geld vanuit de NPO over en dan zal FunX het dus wel met minder geld en bescheiden middelen moeten doen."

Radiofreak meldt dat FunX 'neutraal staat' tegenover de plannen van de omroepen en ook met andere partijen in gesprek is: "Onze voorkeur gaat uit naar die partij die de waarde van FunX erkent. Maar alle gesprekken zijn nog in de beginfase, dus er is ook nog niets concreet."

Volgens Westerhof verlopen de gesprekken tot nu toe positief. "Dus ik heb goede hoop dit de komende maanden af te ronden." De partijen willen uiterlijk na de zomer met een geschikt organisatiemodel komen, meldt ook Schoenmakers. "De subsidie stopt in 2013, dus we hebben nog even, maar de mensen daar willen ook duidelijkheid. En we hebben goede intenties."

Over de frequenties van FunX is nog niets besloten. Het frequentiebeleid valt niet onder verantwoordelijkheid van Van Bijsterveldt, maar onder minister Verhagen van Economische Zaken.