Voormalig Belgisch cultuurminister: Vlaams asiel voor Nederlandse kunstenaars

Bert Anciaux wil een miljoen uittrekken voor samenwerking

Atze de Vrieze ,

De voormalige Belgische minister voor cultuur Bert Anciaux haalt hard uit naar het nieuwe Nederlandse cultuurbeleid. In een opiniestuk in de Vlaamse krant De Morgen roept hij de Belgische regering op een miljoen uit te trekken voor samenwerking met Nederlandse kunstenaars.

Bert Anciaux wil een miljoen uittrekken voor samenwerking

De voormalige Belgische minister voor cultuur Bert Anciaux haalt hard uit naar het nieuwe Nederlandse cultuurbeleid. In een opiniestuk in de Vlaamse krant De Morgen roept de sociaal-liberaal de Belgische regering op een miljoen uit te trekken voor samenwerking met Nederlandse kunstenaars. "Niet alleen zij zullen daar volop van genieten, ook voor Vlaanderen biedt zo'n affectie vooral een waarborg dat de huidige hoogconjunctuur zich nog een gouden eeuw zal verderzetten. Investeer daarom fors in nieuwe cultuurmiddelen, stop daarom die irritante, kaasschaafgewijze maar vooral bekrompen besparingen. Herwin als regering de overtuiging dat investeren in cultuur zoveel (meer)waarden oplevert, overvloedig meer dan welke andere maatregel." Zelf had Anciaux tussen 1999 en 2002 en later tussen 2004 en 2009 cultuur in zijn portefeuille.

"Misschien moet Vlaanderen op dit historische moment, waar de duisternis valt over artistiek Nederland en we hier nog van zon, licht en warmte mogen genieten, de armen wijd open spreiden voor de Nederlandse kunstenaars. Nog meer dan vroeger. Daarom deze oproep aan de Vlaamse regering om de zonsverduistering in tulpenbollenland te beschouwen als de val van Amsterdam & Den Haag, het einde van een periode waar ontwikkeling en beschaving centraal stonden. Zet daarom de poorten van Vlaanderen weids open, schrap de schraperigheid voor cultuur en kunsten. Bied gastvrij Vlaams asiel aan de vele slachtoffers van een verwilderst regime!"

Net als veel Nederlandse tegenstanders van het cultuurbeleid richt ook Anciaux de beschuldigende vinger niet op de VVD, maar op de PVV. "Het land verwerd in snel tempo tot een steeds meer beangstigende, beknepen en vervreemdende buurman. Fortuyn, Van Gogh en nu Wilders sloegen met verstomming. Juist, ook wij hadden ons Vlaams Blok, maar een cordon sanitaire hield het publieke discours relatief proper en vormde een dam voor insijpelend mestvocht. Hoewel ik hier toch ook wil relativeren. Ook in België, bij uitstek in Vlaanderen, verhardde het debat en namen de gewone mainstreampartijen ongegeneerd de analyses, standpunten en remedies over, die geen twee decennia geleden zouden zijn verketterd tot ronduit fascistische praat."