FunX kan na verlies kort geding commerciële doorstart even vergeten

Rechtbank wees alle negen procedures tegen minister Verhagen af

Ingmar Griffioen ,

FunX verloor gisteren een kort geding tegen de staat en ziet daarmee een doorstart als commerciële zender gedwarsboomd. De rechtbank heeft gisteren alle negen procedures afgewezen, die FunX aanspande tegen de uitgifteprocedure van landelijke commerciële etherfrequenties door minister Verhagen. "We zijn ongelofelijk teleurgesteld", reageert directeur Willem Stegeman. "Ik kan alleen maar een hoop vraagtekens zetten bij het mediabeleid en zeggen dat FunX wederom buitenspel staat."

Rechtbank wees alle negen procedures tegen minister Verhagen af

FunX verloor gisteren een kort geding tegen de staat en ziet daarmee een doorstart als commerciële zender gedwarsboomd. De rechtbank heeft gisteren alle negen procedures afgewezen, die FunX aanspande tegen de uitgifteprocedure van landelijke commerciële etherfrequenties door minister Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken. "We zijn ongelofelijk teleurgesteld", reageert directeur Willem Stegeman. "Ik kan alleen maar een hoop vraagtekens zetten bij het mediabeleid van de minister en zeggen dat FunX wederom buitenspel staat."

De rechtbank heeft FunX niet ontvankelijk verklaard, omdat de urban radiozender op dit moment publieke radioprogramma’s produceert en "geen toestemming van het Commissariaat van de Media had voor het verzorgen van een commerciële omroepdienst". Daarmee zijn de procedures van FunX niet inhoudelijk behandeld. De uitspraak leest: "De voorzieningenrechter stelt vast dat FunX geen rechtstreeks belang heeft bij de bestreden besluiten." Stegeman: "De rechter vindt dat wij, als club die geld ontvangt van de Publieke Omroep, niet het recht hebben om met spoedeisend belang bezwaar te maken."

"We proberen het succes van FunX gewoon door te zetten, of dat nu als publieke of commerciële zender is maakt ons niet uit", legt Cherylla Ganpatsingh, mediadirecteur van FunX uit. "We onderzochten de mogelijkheid om als private zender door te gaan en de uitspraak is gister geweest. Helaas." Volgens Ganpatsingh ervaart FunX de gang van zaken als heel frustrerend. "We worden telkens weer teleurgesteld. Eerst kregen we te horen dat de overheid de subsidie stopt, dat het geld vanuit de steden ook stopt en dat de frequenties onder druk staan, en nu dit. Maar we gaan niet bij de pakken neer zitten: we zijn anderhalve week geleden een actie gestart, waarbij onze luisteraars ons kunnen steunen door de gratis FunX app te downloaden."

De juridische mogelijkheden zijn voor de zender overigens niet geheel uitgeput. De rechtbank heeft FunX naar de normale rechtsgang verwezen. Ganpatsingh: "Er is nog een mogelijkheid om een bodemprocedure te voeren, maar we zijn ons er nu op aan het beraden of dat wel zin heeft. Dat is een procedure die jaren kan duren en de urgentie ligt voor FunX in het hier en nu."

Het is volgens de mediadirecteur niet zo dat FunX geen heil ziet in samenwerking met de Publieke Omroepen VPRO, BNN en NTR, die al meerdere malen lieten weten 'alles te willen doen om FunX te behouden'. FunX bekijkt in haar overlevingsstrijd liever alle mogelijkheden volgens Ganpatsingh. "We hebben de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met de Publieke Omroep en die zijn nog steeds gaande. Het is wel zo dat de omroepen nog niet heel veel duidelijkheid kunnen geven. Ze moeten zelf ook bezuinigen en die bezuinigingen moeten nog doorgevoerd worden."

De uitspraak van de rechtbank vind je hier en een uitgebreide reactie van FunX is op deze pagina te lezen.