Na acht jaar, drie albums en vijfhonderd optredens is het genoeg geweest: Aux Raus stopt ermee. Het illustere gabberpunkduo trekt dit na jaar nog een keer door het land. Daarna gaan Bastiaan Bosma en Luuk Bouwman zich richten op andere projecten. "We hebben wel vaker met het idee gespeeld om ermee te stoppen", zegt Luuk Bouwman. "We hadden sowieso nooit gedacht dat het zo lang leuk zou blijven. Er is geen sprake van ruzie of negativiteit. Liever eindigen we positief, met een mooie tour."
Aux Raus stopt ermee: "Het is mooi geweest"
Bandleden storten zich op andere projecten
Na acht jaar, drie albums en vijfhonderd optredens is het genoeg geweest: Aux Raus stopt ermee. Het illustere gabberpunkduo trekt dit na jaar nog een keer door het land. Daarna gaan Bastiaan Bosma en Luuk Bouwman zich richten op andere projecten. "We hadden sowieso nooit gedacht dat het zo lang leuk zou blijven. Nu willen we stoppen zolang het dat nog is. Er is geen sprake van ruzie of negativiteit. Liever eindigen we positief, met een mooie tour."
Bandleden storten zich op andere projecten
De twee leden van Aux Raus vonden elkaar op de kunstacademie in Breda. Ze maakten al snel furore in vooral de Amsterdamse underground. Maar het echte succes ontstond op een volkomen onverwachte plek: Mexico. "We hadden allebei al eerder in bandjes gezeten en hadden niet verwacht dat dit ineens opgepikt zou worden. Sommige bands moeten ontzettend veel moeite doen om een paar optredens te regelen, wij zaten binnen de kortste keren in Mexico en in Amerika. Toen besloten we: we gaan hier serieus mee aan de slag. We hebben onze eerste plaat opgenomen in Mexico, waar we een maand in een studiootje gezeten hebben."
Die eerste plaat werd een paar maanden later ook in Nederland uitgebracht en won later de 3VOOR12 Award, de prijs voor het beste Nederlandse album van het jaar. Maar de meerwaarde zat hem natuurlijk vooral in de live shows, die wild en hard waren, en waarbij frontman Bastiaan Bosma steevast in zijn blote gat eindigde. "Lowlands was een van de hoogtepunten", vertelt Bouwman. "We hadden al wel wat festivals gedaan, dus we zagen dat het klikte, die samensmelting van gabber en technobeats met punk."
"We namen het niet al te serieus, maar we hebben wel veel aandacht besteed aan het vinden van een eigen geluid, iets nieuws. Waarom zou je anders een band beginnen. In het begin werkten we veel samen met Sanne Groeneveld, een vriend van ons die een studiootje in Zaandam had. Ik herinner me nog goed dat ik een buurman had die de hele dag Turkse disco rock uit de jaren zeventig draaide, met van die snelle beats. Daar heb ik nog heel wat gitaarriedeltjes van geleend. De eerste nummers waren meteen vol en snel."
Album nummer twee, The Brick Is In The Air, verscheen opvallend genoeg bij hiphoplabel TopNotch, waar Aux Raus later ook nog samenwerkte met DJ Promo. In april verscheen het derde album All Creeping Things Stopped Creeping. Bastiaan Bosma kan na het stoppen van Aux Raus eindelijk serieus werk maken van Coevorduh, een samenwerking met Vieze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig. Onlangs verscheen van die act een eerste nummer online. Dit weekend is Bosma te zien als presentator van festival De Zwarte Cross bij de VPRO. Bouwman wil nog niet veel kwijt over zijn muzikale plannen. Hij richt zich in eerste instantie op filmwerk. "Twee jaar geleden ben ik met Niels Post een filmbedrijfje begonnen. Op dit moment ben ik bezig twee projecten: een documentaire over criminaliteit in Oss, en een serie over De Dood. Een vrolijk onderwerp."