Soundcloud reageert op commotie

Online distributieplatform gaat tracks actief screenen

Erik Zwennes ,

Soundcloud heeft gereageerd op de commotie onder zijn gebruikers na verwijdering van diverse remixen, mixtapes, tracks en dj-sets. Sinds eind 2010 voert Soundcloud actief het takedown beleid uit.

Online distributieplatform gaat tracks actief screenen

Soundcloud heeft gereageerd op de commotie onder zijn gebruikers na verwijdering van diverse remixen, mixtapes, tracks en dj-sets. Sinds eind 2010 voert Soundcloud actief het takedown beleid uit. Onder diverse gebruikers ontstond kritiek op terechte of onterechte verwijdering van hun tracks of sets. In een persbericht licht het online distributieplatform, dat veel wordt gebruikt in de dj- en dancewereld, de nieuwe stappen toe.

Soundcloud is volgens het bericht een samenwerking aangegaan met Audible Magic, het grootste bedrijf in digitale identificatie van auteursrechtelijk beschermd materiaal. In een blogbericht zegt Soundcloud deze stap te hebben ondernomen om hun klanten tegemoet te komen.

“Soundcloud heeft het altijd belangrijk gevonden om te reageren op verzoeken van rechthebbenden die claimen dat hun audio is geüpload door iemand zonder hun toestemming. Deze nieuwe technologie helpt ons om efficiënter op te treden. En dat betekent weer dat we al onze inspanningen kunnen richten op het bedienen van meer dan 2 miljoen gebruikers die hun zelf gecreëerde audio willen delen.”

De kans is groot dat dit actieve verwijderingsbeleid het gevolg is van druk, uitgeoefend door labels en rechtenorganisaties. Soundcloud benadrukt dat dit geen nieuw beleid is, maar een actieve uitvoering van de bestaande gebruikersvoorwaarden. Ondertussen zijn er diverse klachten van gebruikers over verwijdering van officiële remixen, eigen nummers, samples en niet-beschermde tracks. Soundcloud verwijst hen naar hun klachtenregeling. Middels een digitaal formulier kan worden aangegeven waarom de verwijdering onterecht is. Het bedrijf zegt dat deze klachten handmatig stuk voor stuk worden bekeken. Videowebsites als YouTube en Vimeo maken al langer gebruik van het recht om (deels-)illegale content te verwijderen.