Nieuwe podia als paddenstoelen uit de grond

Duycker, Gebouw T en De Kroepoekfabriek openen in 2011 de deuren; PX gaat groter

Christiaan Walraven ,

Terwijl 3VOOR12 twee maanden geleden nog meldde dat 60% van de poppodia verlies leed en ondanks de BTW verhoging die per 1 juli zal ingaan, schieten de poppodia op dit moment als paddenstoelen uit de grond. Dit weekend openen Duycker in Hoofddorp en Gebouw T in Bergen op Zoom hun deuren, maar ook elders in het land openen binnenkort nieuwe zalen hun deuren.

Duycker, Gebouw T en De Kroepoekfabriek openen in 2011 de deuren; PX gaat groter

Terwijl 3VOOR12 twee maanden geleden nog meldde dat 60% van de poppodia verlies leed en ondanks de BTW verhoging die per 1 juli zal ingaan, schieten de poppodia op dit moment als paddenstoelen uit de grond. Dit weekend openen Duycker in Hoofddorp en Gebouw T in Bergen op Zoom hun deuren, maar ook elders in het land openen binnenkort nieuwe zalen hun deuren. De Kroepoekfabriek in Vlaardingen opent vlak na de zomer haar deuren en PX in Volendam verhuist komende maand naar een grotere zaal.

Berend Schans, directeur  van de Vereniging van Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), benadrukt dat het verlies dat eind vorig jaar werd geconstateerd, helemaal niet zo rampzalig hoeft te zijn als het in die tijd gebracht werd door de media. "We hebben geen idee over de reserves die de podia hebben, maar die lijn kan niet doorgaan. Het belangrijkste is dat de podia in hun schaal afgestemd moeten zijn op het verzorgingsgebied."

"Daarnaast is het plannen van de nieuwe zalen al jaren geleden begonnen, toen het juist goed ging met de podia in Nederland", vervolgt Schans, "Maar we moeten heel voorzichtig zijn. Het Muziekpaleis zit nu al tot aan de nek in de problemen." Ook Doornroosje gaat uitbreiden, de bouw daarvan moet eind dit jaar beginnen. "Ik heb er daar alle vertrouwen in dat het goed komt, dankzij het team dat daar achter zit."

In de tussentijd verhuist PX in Volendam naar een grotere zaal met een capaciteit van 900, geheel zonder steun van de VNPF. Bianca Vos, programmeur bij het podium zegt dat dit voornamelijk kan doordat het podium een brede programmering heeft. "We bestaan al sinds 1937 en programmeren voornamelijk lokale en regionale bands. In Volendam alleen al zijn er 48 artiesten die we kunnen boeken en die avonden lopen het best en daar halen we het meeste geld uit. Maar ook verhuur aan bijvoorbeeld Volendam de Musical, een landelijke productie, werkt goed."

Dit idee om breder te programmeren komt ook bij de nieuwe podia sterk naar voren. Kevin Bonet, programmeur bij Duycker in Hoofddorp wil voor een zo breed mogelijke groep programmeren in twee zalen voor 700 en 200 bezoekers. "Wij zitten in een regio waar helemaal niets aan entertainment is, dus we kunnen iedereen bedienen door horizontaal en conceptmatig te programmeren. Dan weet iedereen wanneer er iets is wat ze leuk kunnen vinden. We hebben het avonden met concept Slackers voor electro, Grootspraak voor hiphop, Perplex voor techno, maar ook Smack! voor de jeugd en de rechterkant wordt bediend: 3JS komt spelen in februari."

Het openingsweekend vanavond en morgenavond is gratis te bezoeken, met optredens van Miss Montreal, Heist, Ravolva en The Partysquad. Bonet: "Dat is een geste van Duycker aan de gemeente. Er is lang gewerkt en dat heeft overlast bezorgd, dus bieden we nu gratis entertainment bij de opening." Duycker zit in het Cultuurgebouw waar onder andere ook Schouwburg de Meerse en de Bibliotheek Haarlemmermeer zich hebben gevestigd. Naast de twee zalen biedt Duycker ook oefenruimtes, studio's, workshopruimtes en een grand café.

Gebouw T in Bergen op Zoom gaat eveneens dit weekend open en vanavond en morgenavond zijn alvast strak uitverkocht. Volgens Arjette van Gorsel van de Marketing en PR loopt het verzorgingsgebied van Gebouw T van West-Brabant tot Zeeland en reikt ook in Vlaanderen, dus komt er een breed publiek naar de zaal. "Er kunnen 650 mensen in de zaal. We zullen in het begin toch wat veilig programmeren, maar ook regionale bands en Vlaamse bands komen spelen. We gaan testen wat er aanslaat. Daarnaast bieden we niet alleen de bezoekers iets, maar ook de bands. Zij kunnen een live DVD of audio door ons laten opnemen."

De opening van De Kroepoekfabriek in, je raadt het al, een oude Kroepoekfabriek in Vlaardingen laat nog een half jaartje op zich wachten, maar ook daar kijken ze met goede moed vooruit. Renée Hartog van de afdeling publiciteit laat weten dat zij in aanloop naar de opening al evenementen op andere locaties programmeren. "Wij richten ons op talentontwikkeling voor jongeren, met een cultuurpodium voor 250 man. Naast muziek, bieden wij daar ook dans, toneel en workshops. Ook zijn er studio's voor dans. Er is hier veel vraag. Het grootste deel van onze doelgroep bestaat uit jongeren van 15 tot 25 jaar uit het gebied tussen Hoek van Holland en Rotterdam."

Het gebouw zit op twee minuten lopen van het station. Van daaruit gaan tot 2 uur 's nachts treinen, dus dat hoeft de mensen in ieder geval niet te weerhouden om te komen. Hartog heeft er alle vertrouwen in. "Op dit moment krijgen we veel steun vanuit de gemeente, maar op een gegeven moment willen we via sponsoring en fondsenwerving een stabiele financiële basis voor onszelf creëren. Als je het in deze tijd redt als poppodium dan zit je denk ik heel goed."

Wanneer we kijken naar de zalen die in het afgelopen jaar met financiële problemen in de media kwamen, lijkt het belangrijkste punt waar podia op moeten letten het verzorgingsgebied. Metropool in Hengelo ligt op een kwartier van Atak in Enschede en De Kade in Zaandam moet concurreren met zowel P3 in Purmerend als de verscheidene podia in Amsterdam. Wanneer podia het verzorgingsgebied goed in hun achterhoofd houden en niet te groot willen groeien, lijkt het dus helemaal niet zo slecht te gaan met de sector. En met de ondergang van Watt heeft De Kroepoekfabriek er zomaar onverwacht een mooi gebied bij gekregen.