Gebruikers dupe van nieuw beleid Soundcloud

Online muziekplatform verwijdert diverse mixen en dj-sets

Erik Zwennes ,

Diverse gebruikers van streaming online distributieplatform Soundcloud zijn de dupe van het nieuwe copyrightbeleid van de Duitse website. Soundcloud voert sinds eind 2010 hun takedown beleid actief uit. Hierdoor zijn diverse mixtapes, jaarmixen en dj-sets verwijderd.

Online muziekplatform verwijdert diverse mixen en dj-sets

Diverse gebruikers van streaming online distributieplatform Soundcloud zijn de dupe van het nieuwe copyrightbeleid van de Duitse website. Soundcloud voert sinds eind 2010 hun takedown beleid actief uit. Hierdoor zijn diverse mixtapes, jaarmixen en dj-sets verwijderd. De website wordt veel gebruikt in de dj- en dancewereld. Naast meldingen van copyright schendingen binnen mixtapes en dj-sets, zijn er voorbeelden van officiële remixen, eigen nummers, samples en niet-beschermde tracks die door de site ongevraagd zijn verwijderd. In mei 2010 verwelkomde Soundcloud de miljoenste gebruiker. Soundcloud kent een gratis en een betaalde service.

Er is nog geen lijn te ontdekken in de diverse acties die de website de afgelopen dagen heeft ondernomen. Zo werd een nieuwe mix van de Utrechtse dj en producer Kypski geweigerd vanwege schending van copyrights, maar staat de jaarmix van Joost van Bellen nog gewoon online. Ook de mixtape van producer Wick-it the Instigator waarin de albums van Big Boi en The Black Keys zijn gemixt, is nog via Soundcloud te beluisteren. Gebruikers die bezwaar willen maken tegen verwijdering, dienen te bewijzen dat ze de rechten over de muziekbestanden hebben.

Soundcloud lijkt zich in een spagaat te begeven tussen de wensen van de gebruikers, de eigen overtuiging en de sterke hand van de grote platenmaatschappijen en rechtenbeheerders. Soundcloud heeft zich altijd voorstander getoond van een open internet door hergebruik van tracks en samples mogelijk te maken en het alternatieve licentiesysteem Creative Commons te steunen. Overigens was het beleid wel al langer opgenomen in de gebruikersvoorwaarden, maar koos de site er tot eind 2010 voor het grijze gebied (‘Fair Use’) rond podcasts en dergelijke toe te staan. Volgens de gebruikersvoorwaarden houdt de site het recht om gebruikers toegang tot de dienst te weigeren wanneer zij herhaaldelijk copyright beschermd materiaal gebruiken en uploaden.

Videowebsites als YouTube en Vimeo maken al langer gebruik van het recht om (deels-)illegale content te verwijderen. Dit is mogelijk dankzij specifiek ontwikkelde software die wordt ingezet op nieuw geupload materiaal. Streaming muzieksites als Bandcamp en Mixcloud kennen vergelijkbare gebruiksvoorwaarden, maar lijken zich vooralsnog afwachtend op te stellen wat betreft het verwijderen van mixen en podcasts.

Soundcloud was niet bereikbaar voor commentaar op het nieuwe beleid.