Eurosonic 2011: 12 tips

Met o.a. James Blake, Factory Floor, Delorean en El Guincho

Atze de Vrieze ,

Letterlijk honderden acts vechten 12, 13 en 14 januari tijdens Eurosonic om de aandacht van bezoekers en professionals. Wat zijn de krenten uit de pap? 3VOOR12 maakt alvast een voorselectie.

Met o.a. James Blake, Factory Floor, Delorean en El Guincho

Letterlijk honderden acts vechten 12, 13 en 14 januari tijdens Eurosonic om de aandacht van bezoekers en professionals. Wat zijn de krenten uit de pap? 3VOOR12 maakt alvast een voorselectie.

Krach
Noorderslag bestaat 25 jaar, en daarom is Nederland dit jaar focusland op Eurosonic. Een van de belangrijkste ijzers in het vuur is Krach, een geüniformeerd gezelschap uit Arnhem en Nijmegen. Een band die aandacht besteedt aan de looks, maar niet vergeet goed en strak te spelen. Een combinatie van rock en elektronica maakt ze zeer geschikt als laatste band voor de nacht begint.



James Blake
De Engelse producer en zanger James Blake liet afgelopen jaar met een paar goed getimede speldenprikken al zien wat hij in huis heeft. Eerst de diepe dubstep-EP CMYK, toen het wat meer abstracte Klavierwerke en vervolgens een bona fide dansvloer hit, een ballad nota bene: Limit To Your Love, een cover van zangeres Feist. Zijn naam ligt inmiddels bij velen op de lippen.



Factory Floor
Je carrière moet je managen, en dat heeft het Engelse Factory Floor goed aangepakt. Hun beste track tot nu toe kreeg een remix van Joy Division/New Order drummer Stephen Morris, en een van industrial legende Chris Carter. Het zijn brevetten van vermogen waarmee je aan kunt komen. De doorzetters zagen in november op London Calling diep in de nacht dat hun schurende elektronische muziek live zeer opwindend is. 


Guido Belcanto
Vlaming Guido Belcanto is een zwerver. Met die benaming beledig je hem niet. Hij was straatzanger, variété-artiest, hij schreef een boek dat Koning En Clochard heet en zingt liedjes met titels als Op De Pechstrook Van Het Leven en Plastic Rozen Verwelken Niet. Maar dat hij ooit nog op het Nederlandse hiphoplabel TopNotch zou belanden, dat zal niemand verwacht hebben. Met dank aan troubadour en fan Lucky Fonz III.



The Crookes
Bezoekers van festival De Affaire in Nijmegen hadden deze jonge Britse band vorig jaar al kunnen zien. Onze collega's van 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen namen zelfs al een sessie op in het middeleeuwse kappelletje aldaar. Maar in 2011 moet het gaan gebeuren. Eind vorig jaar verscheen een eerste proeve, in de vorm van EP Dreams Of Another Day. Daarop staat een rasechte hit: Backstreet Lovers. Vrolijke gitaarpop zonder greintje rock 'n roll, met wel met een gouden melodie.



Nikoo
Eindhovenaar Joep van Son is de jongleur van de Nederlandse popmuziek. Hij werkt met meerdere bands tegelijk. Dat is heel mooi, maar heeft ook als nadeel dat geen van de projecten de aandacht krijgt die het verdient. Laat hem vooral zijn volle aandacht schenken aan deze band, een project waarmee hij nog nauwelijks optrad. Klinkt als een loeiharde kruising tussen Pixies en nieuwe garagenoisebands als No Age. 



Delorean
Een van de meest toonaangevende albums van 2009 was Animal Collective’s Merriweather Post Pavilion, een licht psychedelische elektronische popplaat met ongrijpbare harmonieën. Het Spaanse Delorean vertaalt het geluid van een panklare pophit: Stay Close. Die kwam in 2010 al uit, maar bleef jammer genoeg in Nederland vrijwel onopgemerkt. Tweede poging op Eurosonic.



El Guincho
Zowaar nog een Spanjaard om naar uit te kijken: El Guincho, een eenmansorkestje gewapend met synthesizers en steeldrums. De juiste ingrediënten voor een exotische popsong, genaamd Bombay (met een van de leukste clips van 2010). Het is wel even afwachten of deze excentrieke muzikant ook live in zijn eentje kan overtuigen.



Ben Howard
De mogelijkheden van een man met gitaar zijn beperkt, maar de Britse singer-songwriter Ben Howard gebruikt ze optimaal. Hij tokkelt, plukt, tikt met zijn vingers op de kast. Een zelfde variatie heeft hij in zijn stem. Hij beheerst de crooner, de hees-nasale snik en de licht getormenteerde voor het écht serieuze werk. Kortom: genoeg om te boeien.



The Vaccines
Laten we hopen dat The Vaccines in een klein zaaltje staan tijdens Eurosonic. Daar komt hun zweterige sixties garagerock ongetwijfeld het best tot zijn recht. Het kwartet uit Londen tekende de afgelopen maanden al voor een bescheiden hypeje in eigen land met hun Ramones-achtige debuutsingle Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra). In amper anderhalve minuut is het voorbij, maar het was genoeg om door te dringen tot de smaakmakersselectie van BBC’s Sound Of 2011.



The Sore Losers
Uit de as van de stevige Vlaamse band El Guapo Stuntteam ontstond The Sore Losers, een band die zijn thuis vond bij het Nederlandse label Excelsior. Ze zullen in de smaak vallen bij liefhebbers van Jack White’s The Raconteurs, door hun combinatie van garagerock met blues en een beetje folk. Een goede single hebben ze al op zak: Beyond Repair.



Shaking Godspeed
Vorig jaar op Noorderslag in de 3VOOR12-zaal waren ze nog in ontwikkeling, nu heeft het Achterhoekse trio Shaking Godspeed een album uit. Het is een opmerkelijke combinatie van razende experimentele bluesrock met een ouderwets brommers-kieken-gevoel.