Radiostation FunX bedreigd door ministerie OCW

FunX dupe huidige kabinet

Erik Zwennes ,

Spits meldt vandaag dat de toekomst van de jongerenradiozender FunX in gevaar is. In politiek Den Haag en in de vier grote steden, die meebetalen aan de zender, zouden stemmen op gaan om FunX op te doeken. Dit meldt Spits op basis van anonieme bronnen. FunX: “De commerciële lobby is hard bezig ons er uit te werken. Maar ook bij het kabinet is geen steun voor ons.”

FunX dupe huidige kabinet

Spits meldt vandaag dat de toekomst van de jongerenradiozender FunX in gevaar is. In politiek Den Haag en in de vier grote steden, die meebetalen aan de zender, zouden stemmen op gaan om FunX op te doeken. Dit meldt Spits op basis van anonieme bronnen. FunX directeur Willem Stegeman zegt niet te willen reageren op anonieme uitspraken, maar erkent dat hij al langer vergelijkbare signalen krijgt. “De commerciële lobby is hard bezig ons eruit te werken. Maar ook bij het kabinet is geen steun voor ons.”

Stegeman wijst op uitspraken van Minister Bijsterveldt (CDA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. “Zij heeft openlijk aangegeven niet te geloven in diversiteitsbeleid. Dat is de pot van waaruit wij betaald worden. Onlangs heeft het ministerie ons officieel laten weten dat dit het beleid wordt.” Joop Atsma van het CDA liet zich begin 2010 in de vaste commissie voor Economische Zaken al ontvallen dat hij vrijgekomen etherfrequenties nog liever aan zendpiraten geeft dan aan FunX. Later zei hij hier over in dezelfde commissie: “Ik heb gewezen op de eigen verhalen waaruit blijkt dat men succesvol is. Men meet dit af aan het internetgebruik. Ga daar vooral mee door, zou ik zeggen.”

FunX legt uit dat het bij stopzetten van bijdragen van het Rijk en het uitblijven van een landelijke etherfrequentie het onmogelijk is om de broek op te houden. Eigen onderzoek over de dekkingsgraad onder jongeren wordt, zoals hier gisteren gemeld is, niet serieus genomen. FunX wordt uit het officiële luisteronderzoek gehouden en loopt hier naar eigen zeggen miljoenen door mis. Stegeman: “Wij ontvangen nu zo’n acht ton. Dit zou volgens ons onderzoek, dat overigens door een gerespecteerd onderzoeksbureau Synovate is uitgevoerd, vier a vijf miljoen moeten zijn. Maar het gaat om meer dan geld. Wil je kunnen overleven, dan zul je ook zichtbaar moeten zijn in het mediaveld. Daarnaast lopen de enkel door ons gedraaide artiesten ook enorm veel inkomsten mis. Omdat wij niet worden meegeteld, krijgen zij geen Buma-vergoeding. De effecten zijn veel groter dan enkel financiering van FunX.”