Gebruikers van FTD mogen het usenetplatform niet meer gebruiken om elkaar te wijzen op illegaal geupload auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat heeft de rechtbank in Haarlem vandaag besloten na een bodemprocedure. Het usenetplatform had de zaak zelf aangespannen. FTD wilde van de rechter horen dat het rechtmatig bezig was, in tegenstelling tot wat piraterijbestrijder stichting Brein zegt. Het platform moet Brein een dwangsom van 15.000 euro per dag betalen als het doorgaat met verwijzen naar illegaal materiaal, met een maximum van 300.000 euro.
"FTD heeft gevorderd een verklaring voor recht dat - kort gezegd - downloaden voor eigen gebruik van muziek en films legaal is in Nederland. Een dergelijke verklaring is echter te algemeen", luidt de toelichting van de rechtbank. Ook vindt zij niet dat Brein-directeur Tim Kuik te ver is gegaan in zijn uitspraken over FTD. "De rechtbank is van oordeel dat het Kuik, vrijstond de handelwijze van FTD aan de kaak te stellen en het standpunt van Brein daarover mede te delen. Van lichtvaardigheid is daarbij – gelet op eerdere rechterlijke uitspraken, waarnaar ook in het artikel wordt verwezen – geen sprake."
De uitspraak is opvallend, omdat op FTD zelf geen bestanden te downloaden zijn. Het platform dient als een soort forum, waarop mensen elkaar kunnen wijzen op bestanden die elders te vinden zijn. FTD maakte dan ook al eerder bezwaar in een eerdere zaak tegen filmproducent Eyeworks (gesteund door Brein) over de film Komt Een Vrouw Bij De Dokter. In eerste instantie stelde de rechter het communiceren over de illegale vindplaats gelijk aan het feitelijke publiceren. In hoger beroep werd die uitspraak gedeeltelijk terug gedraaid. Wel zou FTD met zijn platform onrechtmatig handelen stimuleren.
Ook deze rechtbank vindt niet dat FTD zelf aan openbaarmaking doet, maar wel dat het platform een cruciale rol speelt bij het vinden van illegale bestanden. "Het is immers eenvoudig een spot in de FTD-applicatie te plaatsen waarmee toegang kan worden verkregen tot een entertainmentbestand. De spots zijn vervolgens – door de indeling in categorieën - makkelijk doorzoekbaar, waardoor het gewenste bestand snel te vinden is." Volgens de rechtbank is het downloaden van auteursrechtelijk materiaal legaal, ook als de bron illegaal is. Maar FTD dient ook als platform voor uploaders, zo toonde Brein overtuigend genoeg aan.
Brein heeft de rechtbank er ook van weten te overtuigen dat illegaal uploaden schade toebrengt aan rechthebbenden. "Daarbij komt, hetgeen ook niet door FTD is weersproken, dat zij inkomsten uit advertenties op haar website behaalt. Brein heeft onder verwijzing naar een rapport van RBB Economics (productie 25 bij dupliek in conventie/repliek in reconventie) voorts voldoende onderbouwd dat inbreuk op auteursrechten schade voor de belanghebbenden oplevert. FTD heeft bij conclusie van dupliek in reconventie ook niet (meer) weersproken dat uploaden schade kan opleveren. Anders dan FTD is de rechtbank van oordeel dat die schade wel degelijk in verband staat met de handelwijze van FTD."
FTD is teleurgesteld over het vonnis. "Wij waren oprecht van mening dat wat FTD deed, binnen de Nederlandse wet legaal was", verklaart FTD-directeur Ronald Sievers. "Helaas beslist de rechtbank nu anders. We onderzoeken de mogelijkheden voor hoger beroep."
Brein wint rechtzaak van usenet platform FTD
Brein kan dwangsom incasseren bij verwijzing naar beschermd materiaal
Gebruikers van FTD mogen het usenetplatform niet meer gebruiken om elkaar te wijzen op illegaal geupload auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat heeft de rechtbank in Haarlem vandaag besloten na een bodemprocedure.