Muziekdienst Deezer: de eerste indruk

Franse streamingdienst opent met gratis probeerperiode

Atze de Vrieze ,

Zoals beloofd is muziekdienst Deezer vanaf nu beschikbaar voor Nederlandse klanten. De Franse muziekdienst is net als het Zweedse Spotify gericht op streaming muziek, met een catalogus van zo'n 13 miljoen tracks (Spotify telt er op dit moment zo'n 16 miljoen). Voor een oordeel is het wat vroeg, maar hier zijn alvast wat eerste observaties:

Franse streamingdienst opent met gratis probeerperiode

Zoals beloofd is muziekdienst Deezer vanaf nu beschikbaar voor Nederlandse klanten. De Franse muziekdienst is net als het Zweedse Spotify gericht op streaming muziek, met een catalogus van zo'n 13 miljoen tracks (Spotify telt er op dit moment zo'n 16 miljoen). Net als bij Spotify kun je voor €4,99 per maand een abonnement afsluiten dat je onbeperkt toegang geeft tot de hele catalogus. Voor €9,99 heb je bovendien toegang op je mobiele telefoon.

Voor een oordeel is het wat vroeg, maar hier zijn alvast wat eerste observaties:

  • Deezer heeft een veel beperktere gratis versie dan Spotify. Geen gratis muziek met vervelende reclames, maar fragmenten van dertig seconden.
  • Die focus op betalende gebruikers zou zomaar de reden kunnen zijn dat Deezer in een klap in 200 landen lanceert, terwijl Spotify land voor land moet veroveren.
  • In de gratis versie is het wel mogelijk hele nummers te beluisteren binnen de radiofunctie. Daarbij kun je dus niet kiezen welk liedje je wilt horen, wel welk genre (bijvoorbeeld hiphop of klassiek). De keuze van de themakanalen lijkt tamelijk algemeen
  • Die beperkingen gelden op dit moment nog niet. Bij wijze van introductie is het nu mogelijk gratis de premium features te gebruiken, inclusief mobiel. Oftewel: Deezer Discovery.
  • In tegenstelling tot Spotify hoef je geen software te downloaden. Deezer speelt net als Grooveshark in de browser. Dat is een voordeel voor wie van zijn werkgever niets mag installeren op zijn computer. Het nadeel zou kunnen zijn dat Deezer sneller tegen bufferproblemen aanloopt.
  • Het aanbod van Deezer lijkt sterk op dat van Spotify. Alle vier de major labels zijn aan boord. Notoire uitzonderingen als The Beatles, Led Zeppelin en Arcade Fire ontbreken ook hier. Deezer werkt wel netjes samen met de platenmaatschappijen, in tegenstelling tot het brutalere Grooveshark.
  • Er werd recent veel geschreven over Coldplay, dat zijn nieuwe album niet aan Spotify wilde geven. Wel: op Deezer ontbreken ook hun andere hitalbums.
  • Ook Nederlandse muziek is op Deezer te vinden. Spinvis? Check! Opgezwolle? Check! Dazzled Kid? Check! Maar je loopt wel snel tegen gaten aan. Rats On Rafts? Nope. Kleine Viezerik? Helaas. Shocking Blue? Nee. De gaten lijken vooral te vallen bij kleinere labels en backcatalog (oudere albums). Actuele atiesten op major labels zijn het best vertegenwoordigd.
  • Aan zijn betaalde gebruikers belooft Deezer een geluidskwaliteit 'tot 320 kbps'. Of dat betekent dat niet alle tracks die bitrate hebben, is niet duidelijk.
  • Net als Spotify lijkt Deezer een tamelijk innige band met Facebook te hebben, maar het is wel mogelijk een account te openen zonder die profielensite.
  • Het is mogelijk muziek offline te beluisteren, maar wel op slechts één mobiel apparaat (bij Spotify drie).
  • Verder is het net als bij Spotify mogelijk playlists te maken en eigen mp3's aan je catalogus toe te voegen. Deezer integreert ook Soundcloud. Dit lijkt wel allemaal handwerk te zijn, en dus wat bewerkelijk.
  • Geinige optie: je kunt ook mixen in Deezer met een speciale dj-tool, inclusief cross-fader en pitch control. Hoe het ding aan de praat te krijgen is een tweede.