De tien beste muzikale twittermomenten van 2011

Met o.a. ‘nigga bitch’, Pukkelpop, Only Seven Left en de billen van Anouk

Atze de Vrieze ,

We zijn er inmiddels wel zo'n beetje aan gewend: via sociale media als Twitter en Facebook delen muziekliefhebbers wat ze tegenkomen op het web. Op Facebook direct met hun vrienden, via Twitter in alle openbaarheid. 3VOOR12 verzamelt de tien beste muzikale twittermomenten van het jaar.

Met o.a. ‘nigga bitch’, Pukkelpop, Only Seven Left en de billen van Anouk

We zijn er inmiddels wel zo'n beetje aan gewend: via sociale media als Twitter en Facebook delen muziekliefhebbers wat ze tegenkomen op het web. Op Facebook direct met hun vrienden, via Twitter in alle openbaarheid. 3VOOR12 verzamelt de tien beste muzikale twittermomenten van het jaar. 

1. Niggabitch
Het kostte de hoofdredactrice van het blad Jackie de kop: een lollig bedoeld stuk waarin popster Rihanna als ‘niggabitch’ neergezet wordt. Rihanna zelf reageert als door een wesp gestoken. Het Jackie-incident bewijst weer eens dat Nederlanders een merkwaardige blinde vlek hebben voor de racistische lading van woorden en gebruiken. Nederlanders gaan over het algemeen uit van hun intentie, niet van hoe iets overkomt. Dus als ‘niggabitch’ niet racistische bedoeld was, is het dat ook niet. Eva Hoeke weet inmiddels beter. 

2. Drama op Pukkelpop
Je moet niet zomaar iedere twitterhype geloven, maar dat het in Hasselt menens was bleek toen de eerste foto’s vanaf het terrein verstuurd werden. Toen via officiële media nog onduidelijk was wat er precies aan de hand was (De Morgen meldde zelfs even te veel dodelijke slachtoffers), gaf twitter in alle chaos gek genoeg een heel accuraat beeld. Om nog maar te zwijgen over de vele mensen uit de omgeving die via sociale media probeerden slachtoffers te helpen. 

3. Only Seven Left schrijft zichzelf de grond in
Wij bij 3VOOR12 worden bestookt door bands die graag aandacht willen tijdens Eurosonic Noorderslag. Flyers, mailtjes, cd'tjes, usb-sticks, stickers, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar een band die zelf vast een negatieve recensie schrijft om de wind uit de zeilen te halen, dat is nog nooit gebeurd. Only Seven Left voorzag hetzelfde scenario als vorig jaar, toen Destine op 3VOOR12 onder het tapijt geveegd werd. Die nep-recensie is de grap van het jaar, vooral omdat de jonge fans massaal geloofden dat 3VOOR12 zo in en in verdorven is dat we ECHT al een recensie van tevoren klaar hebben. Natuurlijk niet lieve fans. Open vizier, vol goede moed

4. Mr Polska twittert zich naar TMF Awards
Dat muzikanten hun achterban inzetten om op te vallen is al zo oud als de weg naar Rome. Vroeger lieten bands hun fans briefkaarten sturen om hoog in de Song van het Jaar te eindigen, tegenwoordig kan een twitteroffensief je een plek op de TMF Awards brengen. Want daar hoorde rapper Mr Polska thuis, vond hij zelf. De hastag #polskaopdetmfawards werd dankzij duizend retweets binnen no time trending topic. 

5. Amanda Palmer gearresteerd in Amsterdam
Zangeres Amanda Palmer was in Amsterdam, en dat hebben we geweten. De zangeres van Dresden Dolls deed een zogeheten ‘ninja tour’, met guerrilla-optredens op gekke plekken. Zo deed ze ook een optreden bij het Monument op de Dam, en dat mag niet. Na een paar uur liet de politie Palmer weer gaan, en ging de zangeres via Twitter op zoek naar een nieuwe plek om te spelen. Via via werd die gevonden: Tivoli in Utrecht. 

6. De billen van Anouk
Veel muzikanten zijn zuinig op hun privacy, zeker op Twitter. Je gooit er niet zomaar alles op. Wat heerlijk dat we Anouk hebben, die af en toe even ongegeneerd uit de bocht vliegt. Zo fotografeerde ze dit jaar maar liefst twee keer haar billen. Jawel, haar billen. Hele discussies werden erover gevoerd. Over die billen, maar vooral over de vraag of dat nou allemaal wel kon.  

7. DWDD Klink Anders
Leuk, geinig itempje: een lijstje met de meest vernieuwende muzikanten uit de popgeschiedenis. BN’ers mogen er een uit halen, en er een in zetten. Luchtig vermaak, nietwaar, maar de discussies op Twitter werden op leven en dood gevoerd. Hoe haalde Stacey Rookhuizen het in haar hoofd om Public Enemy eruit te halen. En waarom noemde ze Elvis de King Of Pop? En Robert ten Brink, waarom mag die überhaupt een mening hebben over popmuziek? Nou? Laat staan dat hij Kraftwerk slachtoffert ten faveure van The Beach Boys. 

8. Orakel Farid Benmbarek
Farid Benmbarek, A&R manager van TopNotch, liet zich even gaan op Twitter. Nu zijn de meeste twitter-rants uitingen van woede of frustratie, in dit geval juist het tegenovergestelde. “Hoe ik mijn werk doe is ook vanuit een Hiphop mentaliteit. Alles wat ik doe heb ik geleerd door gretig te zijn, hard te werken & vertrouwen. Dat is 1 v/d redenen dat ik hou van Hiphop. Mensen met talent, soul, natuurlijk ritme en basic middelen kunnen iets van zichzelf maken. Daarmee wil ik niet zeggen dat er nooit goede muziek uit dure studio's komt. Daarmee wil ik zeggen dat TALENT sterker is dan je middelen. Ik ben in crazy dure studio's geweest waar rommel uit de speakers kwam. Ik ben in kleine gangkasten geweest met 'n laptop + mic + VUUR.” 

9. Danny Mekic in dialoog met Tim Kuik
Altijd gezellig, discussies over auteursrecht. En dan vooral over piraterij en de bestrijding ervan. Danny Mekic – internet-ondernemer bekend van tv – en Tim Kuik – fulltime piraterijbestrijder bij Stichting Brein – raakten met elkaar aan de praat. Dat leverde een boeiende conversatie op. 

10. De dood van Kink FM
Het harde nieuws over het einde van KinkFM werd niet alleen razendsnel verspreid via Twitter, ook de betekenis van de zender werd uitgebreid besproken via sociale media. Had het einde van Kink voorkomen kunnen worden? Heeft het radiostation zijn ambities waar gemaakt of juist kansen laten liggen? En is radio überhaupt wel van deze tijd?