'Hoe lang is uw strafblad in centimeters?' 'Heeft u een rubberallergie?' 'Wat is uw bruto maandsalaris?' 'Bent u van plan het komende uur te gaan braken of ontlasten, of bestaat de kans dat u dat spontaan gaat doen?' 'Hoe ontoerekeningsvatbaar bent u op een schaal van 0 tot 11?' Wie al deze en een hoop andere vragen heeft beantwoord, is bijna klaar om de skippyballenbak te betreden.
Maar een aansprakelijkheidsformulier invullen, is niet voldoende. Men dient zich zeer strikt aan de regels te houden. Zo is het verboden om drugs, alcohol en/of consumpties te nuttigen. Ook vuurwapens, scherpe voorwerpen en (terug)vechten zijn taboe. Crowdsurfen mag, maar alleen op eigen risico. Over dat vechten: 'Geweld wordt op hardhandige wijze niet getolereerd'.
Het weerhoudt Bredanaren Maarten (42) en Raoul (38) er niet van om de sprong te wagen. Maarten: 'Ik heb twee kinderen en als die in een ballenbak springen, wil ik dat eigenlijk ook.' Raoul: 'Maar toch raar dat ze met die formulieren alles van je willen weten.' Vullen beide heren de formulieren dan wel waarheidsgetrouw in? Beiden knikken van wel. Maarten: 'Het is net de bureaucratie van het echte leven. We hebben zelfs een verzekering afgesloten die een half muntje kost. Anders moeten we tien euro betalen voor iedere skippybal die we kapotmaken.'
Uit de skippyballenbak komen, blijkt nog best een opgave te zijn. Waar de reis boven begint, eindigt het aan de andere kant onderaan. Dat vereist het nodige graafwerk en het is geen overbodige luxe dat skippyballenbakmeester Rudy een handje komt helpen. De uitgang is klein, waardoor het verlaten van de bak verdorie op een geboorte lijkt. Sterker nog: Maarten heeft zich in een stuitligging gemanoeuvreerd en de bevalling van Raoul gaat ook moeizaam. Maarten: 'Als er meerdere mensen bijkomen, wordt alles samengeperst en kun je amper bewegen. Maar het is het waard. Ik heb het kind in mij gevoeld. Of ik zelf een skippyballenbak in mijn tuin wil? Ja, toch wel. Lijkt me heerlijk met feestjes.'
De skippyballenbak is een creatie van Martijn Engelbregt. Onder de naam Engelbregt Gegevens Beheer Groep (EGBG) maakt hij als 'proceskunstenaar' vaak creaties/processen die de huidige bureaucratie persifleren. Zie zijn website voor andere projecten die hij in het verleden heeft gemaakt.
Meer Lowlands op de speciale festivalsite