Inschrijving Eurosonic via Sonic Bids 'is één groot drama'

Veel frustraties en onduidelijkheid twee dagen voor deadline

Ingmar Griffioen ,

Boosheid en frustratie bij mensen die bands proberen in te schrijven voor Eurosonic Noorderslag. Aanmelden gaat dit jaar verplicht via de site van Sonic Bids en twee dagen voor de deadline blijken de beloofde free trial accounts vervallen. "Het is gewoon een klotesysteem, dit werkt absoluut niet", reageert Jeroen van den Bogert van Alles Los. Vraag is wat het voordeel van Sonic Bids eigenlijk is en voor wie.

Veel frustraties en onduidelijkheid twee dagen voor deadline

Boosheid en frustratie bij mensen die bands proberen in te schrijven voor Eurosonic Noorderslag. Aanmelden gaat dit jaar verplicht via de site van Sonic Bids en twee dagen voor de deadline van 1 september blijken de beloofde free trial accounts vervallen. "Het is gewoon een klotesysteem, dit werkt absoluut niet", reageert boeker/promoter Jeroen van den Bogert van Alles Los, die tevergeefs probeerde ruim veertig acts in te schrijven. Vraag is wat het voordeel van Sonic Bids eigenlijk is en voor wie.

Martijn Crama, manager van Krach, Stefany June en Florian Wolff, is woedend: "Ik had de illusie dat ik een gratis aanmelding doe, maar na twee weken vervalt mijn free trial account en krijg ik een agressieve mail van Sonic Bids. Nu kom ik op de presskit en staat er 'whooooops. Artist's account is currently deactivated.'" Alarmbellen gaan af bij de manager. "Ik denk: programmeur Joey Ruchtie ziet dat zometeen en dat wil ik niet! Ik wil dat hij onze Bandcamp ziet." Geen nood, verzekert Eurosonic Noorderslag-directeur Peter Smidt: "als een act geen lid meer is van Sonic Bids en ook als je profiel niet meer zichtbaar is; bij ons zit je wel in het systeem en daar gaat het om."

Sonic Bids: '25.000 promotors en 300.000 opkomende bands'
Lidmaatschap voor Sonic Bids bedraagt 7 dollar per maand. Eurosonic Noorderslag werkt al drie jaar met het systeem, maar nu is het voor het eerst verplicht. Bij inschrijving word je lid van een soort grote demobank, die naar eigen zeggen "een netwerk van 25.000 promotors en 300.000 opkomende bands" bevat. Daar profiteer je niet zomaar van. SXSW, CMJ en Europese showcasefestivals als MIDEM, Popkomm en The Great Escape gebruiken het inderdaad ook, maar met één groot verschil: daar moet je voor inschrijving betalen. "Bij CMJ betaal je 40 à 50 dollar en dan sta je alleen geregistreerd voor CMJ en gebeurt er nog helemaal niks", vertelt Metropolis-boeker Niels Post.

Volgens Post strijken festivals als CMJ ook het inschrijfgeld op van de bands die afvallen en is Sonic Bids zo een voorname extra inkomstenbron. Dat vermoedt Peter Smidt ook. "Voor SXSW, MIDEM, Popkomm en CMJ is het zeker een inkomstenbron, maar wij hebben vanaf het begin gezegd: 'dat doen we niet'. Wij willen niet dat het bands iets kost om bij ons in te schrijven. We staan open voor iedereen en ook voor samenwerking, maar álles moet gratis zijn." Smidt verzekert dat zijn festival ook volgend jaar gratis blijft. "Wij organiseren dit evenement om de carrière van bands te promoten en niet om er zelf geld aan te verdienen."

Alles Los: 'Sonic Bids is één groot drama'
Crama vreest dat Krach en andere bands benadeeld worden bij de selectie. "Degenen die wel hebben betaald en aan die maffia meedoen, krijgen zo concurrentievoordeel." Smidt bestrijdt dat. "Dat is niet het geval." Wat Crama helemaal irriteert is dat Eurosonic Noorderslag op vragen via twitter antwoordt met verwijzingen naar de FAQ, waar dit probleem niet behandeld wordt. "En ze zeggen dus: 'het klopt, we weten ervan, maar we doen er niks aan'." Volgens Smidt staat het wel bij de FAQ vermeld. Wel geeft hij toe dat de organisatie de onduidelijkheden beter op de site kan ophelderen.

Jeroen van den Bogert van boekingsbureau Alles Los kwalificeert Sonic Bids als 'één groot drama'. "En ik weet dat de programmeurs van Eurosonic dat met mij eens zijn. Ik meld normaal veertig tot vijftig acts aan voor buitenlandse en Nederlandse partners, maar Sonic Bids werkt zo dat je er maar één per mailadres kan doen." Eén aanmelding kostte hem een uur ("vorig jaar een kwartier") waarna hij één euro moest betalen, maar daarmee was de kous niet af. "Ik was bezig met Anneke van Giersbergen en kreeg de melding: 'u heeft Gomes en Brutuzz aangemeld'. Dat hele systeem werkt blijkbaar zo dat als je vorig jaar iemand aanmeldde, je dat nu weer wil. En het gaat uit van één band en niet van mensen die misschien met meerdere bands werken."

Reactie Sonic Bids
Zijn relaas verbaast Peter Smidt. "Maar wij moeten toch de gegevens van die veertig acts hebben. Om onze site goed te maken gebruiken we de achterkant van Sonic Bids. Mensen moeten dat formulier invullen zodat er later ook een stukje over de band op de site verschijnt."

Sonic Bids reageert: "Het zou maar een paar minuten moeten kosten om een inschrijvingsformulier in te vullen. Er is ook een mogelijkheid om één centrale account aan te maken, waardoor een boekingsagent alle bands kan invoeren. Dit is absoluut iets waar onze support afdeling bij kan helpen. Mensen die hulp nodig hebben kunnen mailen met eurosonic@sonicbids.com."

Boeker Joey Ruchtie: 'onvrede baart mij zorgen'
Smidt wijt de problemen aan onwennigheid. "Ik heb alleen vanuit Nederland een paar vragen gehad. Het is niet een heel simpel systeem, maar we hebben wel heel wat aanmeldingen binnen dus het is mogelijk. Ik hoor hier vanuit CMJ en SXSW nooit klachten over, dus ik denk dat het de eerste keer even wennen is."

Voor de organisatie werkt Sonic Bids goed vindt Smidt. Dat ervaart ook Eurosonic-boeker Joey Ruchtie. Hij heeft wel wat onvrede mee gekregen. "Dat baart mij zorgen. Ik vind het vervelend dat artiesten er moeite mee hebben en dat er onduidelijkheid is, maar het staat bij ons op de radar." Smidt stemt in: "Als mensen er veel moeite mee hebben, willen we wel behulpzaam zijn. Mensen kunnen als de deadline nadert bij problemen mailen naar via info@noorderslag.nl en dan nemen we contact op. Verder kun je ook via eurosonic@sonicbids.com de helpdesk bereiken."

'Gaat het om de muziek of om het geld?'
Mailen naar Sonic Bids heeft bij Van den Bogert de ergernis alleen maar vergroot. "Ik was er een maand geleden al zo chagrijnig over dat ik een klachtmail heb geschreven en daar heb ik geen reactie op gehad. Heel kwalijk. Het scheelt dat ik hier in Nederland werk en programmeurs Joey en Robert Meijerink weet te vinden, maar eigenlijk is het schandalig." Crama: "Ik wil die deal met Sonic Bids wel eens zien en waarom ze niet gebruikersgemak vooropzetten. Het gaat toch om de muziek?" Uiteindelijk gaat het allemaal om geld vermoedt Van den Bogert. "Nu is er heel veel geld mee gemoeid, weet ik. Maar er zijn ook heel veel klachten en ik denk dat dit het laatste jaar is." Dat denkt Smidt niet. "Wij lossen problemen op als die er zijn en willen dat mensen zich gemakkelijk en goed kunnen aanmelden. We gaan na afloop wel met Sonic Bids kijken wat beter kan."

Acts kunnen zich tot donderdag 1 september inschrijven voor Eurosonic Noorderslag.