Eeuwenoude psalmen vertalen naar hedendaagse muziek, dat deden Gerrit van der Scheer (Herrek, voorheen ook Bonne Aparte en Adept), zijn vrouw Ilse Hamelink, zijn broer Arend-Jan (LPG), Elsbeth Zanen en Arjen van Wijk (People Get Ready, Brown Feather Sparrow) speciaal voor Motel Mozaïque 2011. Aanvankelijk was het project Genève een eenmalig uitstapje, maar aanstaande zaterdag brengt de band hun debuut 1551 uit via het label Samling. Dezelfde dag speelt Genève op het Flevofestival. Het album is nu al te beluisteren op de Luisterpaal.
Voor het album gebruikte Van der Scheer psalmen die in het jaar 1551 in Genève van een melodie zijn voorzien. "Wat mij zo aanspreekt in de melodieën is de serene rust die ervan uitgaat", aldus van der Scheer. "In onze opnames hoor je ook een grote rust, er klinkt nauwelijks opwinding." De melodieën zijn geheel intact gehouden, maar in een andere muzikale context geplaatst. Van der Scheer: "De kerk begint zichzelf te verwijten dat ze te traditioneel is, maar zelf denk ik juist dat niemand een hekel heeft aan die tradities. De vraag is: hoe geef je de tradities zo vorm dat je jezelf erbij thuis voelt?"
Het is voor het eerst dat Van der Scheer, die ook deel uitmaakt van Herrek en de inmiddels ter ziele gegane bands Bonne Aparte en Adept, muziek uitbrengt die zo expliciet met zijn geloofsovertuiging in verband staan. "Hoewel de psalmen voor mij vanuit mijn geloof speciaal zijn heb ik deze plaat niet gemaakt om mijn geloof aan anderen op te dringen. Wel denk ik dat veel mensen associaties hebben bij psalmen omdat nog niet zo lang geleden een groot deel van de bevolking christelijk was. Dat maakt de materie heel interessant. De psalmen zijn deel van eeuwenoude gebruiken van West-Europeanen, ik heb me laten inspireren door de schoonheid daarvan."
Op het album zingt de frontman onder andere "laat de Heer voor immer smachten / neemt Hij hen die smekend staan / niet meer in genade aan" en "zo zal de Here geven / de man die voor Hem buigt / een rijk gezegend leven". Van der Scheer: "Er zitten best gruwelijke teksten tussen, die ik zelf nooit zo in een liedje zou verpakken. Met Genève probeer ik de psalmen zo mooi mogelijk neer te zetten, maar soms weet ik zelf ook niet zo goed wat ik met een bepaalde tekst aanmoet."
Genève zal aanstaande zaterdag door Samling worden uitgebracht als cd met gezeefdrukte poster, in de zeer beperkte oplage van 100. Ook naast de release van Genève gaat het goed met het kleine onafhankelijke label Samling, dat is opgericht door Keimpe Koldijk (o.a. Bebe Fang), Lukas Dikker (o.a. LUIK), kunstenaar Wouter Venema en Van Der Scheer. Zo bracht het label onlangs Duizend uit, dat ook op de Luisterpaal te beluisteren is. "Het is een project van de Groningse Gijs Deddens. Normaliter maakt hij veel wildere dingen onder de naam Elektriciteit is onze Hobby, Duizend is binnen zijn werk een soort uitstapje. Dat maakte het voor ons juist zo bijzonder, het is heel anders en we vinden het ontzettend mooi."
Ook zal Samling binnenkort een bijzondere tape van Thijs Kuijken (I Am Oak) uitbrengen. "Thijs heeft een aantal a capella dingen gemaakt, het zal niet worden uitgebracht als een reguliere I Am Oak-plaat maar is supermooi." Wanneer deze EP uitkomt is onduidelijk. "Hij is nu aan het afstuderen en met I Am Oak spelen ze veel in Duitsland, dat staat nu meer op de voorgrond. Het project is zo goed als af, er moeten alleen nog praktische zaken worden gedaan: de muziek moet nog gemastered worden en de hoesjes moeten nog worden gemaakt."
Gelegenheidsproject Genève brengt eeuwenoude psalmen in een nieuwe context uit
Ook releaset indielabel Samling a capella-tape van I Am Oak
Eeuwenoude psalmen vertalen naar hedendaagse muziek, dat deed Gerrit van der Scheer (Herrek, voorheen ook Bonne Aparte en Adept), met hulp van o.a. zijn vrouw Ilse Hamelink en zijn broer Arend-Jan (LPG). Aanvankelijk was het project Genève een eenmalig uitstapje, maar aanstaande zaterdag brengt de band hun debuut uit via het label Samling. Het album is nu al te beluisteren op de Luisterpaal.