Dave Clarke: "Zo’n plunderaar is net een graaiende bankier"

Geef de Britten hun toekomst terug, betoogt techno-dj Dave Clarke

Dave Clarke ,

Techno dj Dave Clarke publiceerde eerder vandaag in NRC Next een opiniestuk over de rellen die zijn thuisland Engeland de afgelopen dagen teisterden.

Geef de Britten hun toekomst terug, betoogt techno-dj Dave Clarke

Techno dj en VPRO presentator Dave Clarke publiceerde eerder vandaag in NRC Next een opiniestuk over de rellen die zijn thuisland Engeland de afgelopen dagen teisterden.

Egoïsme en zelfzucht zitten diep verankerd in de Britse samenleving. Het wordt tijd dat parlementariërs hun land zien zoals het tegenwoordig is. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen in Engeland lijken veel politici en sommige commentators verrast te hebben, maar ik heb dit wel aan zien komen. En ook al is het gedrag zelf schokkend, het is beslist geen schok om de sluimerende onvrede eindelijk te zien losbarsten. 

De algehele malaise broeit in Engeland al geruime tijd. Het voortdurende gebrek aan investeringen in de sociale infrastructuur wordt versterkt door de kaalslag in de gemeenschapsvoorzieningen dankzij de Big Society van Camerons Tory-regering. De berichten over de rellen op tv en in de kranten waren ronduit walgelijk. Veel hardwerkende mensen zijn in hun toch al karige bestaan getroffen, maar – en dat is een heel groot ‘maar’ – is dat nu zo veel walgelijker dan wat Fred Goodwin (Sir Fred voor zijn onderdanen) Groot-Brittannië met zijn Royal Bank of Scotland (RBS) heeft aangedaan? Deze graaiende bankier heeft kolossale verliezen geleden, gevolgd door seminationalisatie van de RBS op kosten van de Britse belastingbetaler. Goodwins hebzucht heeft waarschijnlijk heel wat meer schade aan veel en veel meer mensen toegebracht (en ook nog eens veel langer), maar hij heeft nog steeds zijn vrijheid en pensioen (en loopt op de koop toe als ‘Sir’ rond). 

En wat te zeggen van al die lui die zichzelf volksvertegenwoordigers noemen? Het onkostenschandaal was één dikke middelvinger naar het volk, een boodschap van ‘ieder voor zich’, en gelukkig zijn er wel een paar de gevangenis in gegaan, maar het rot ook weer door bij de politie – aangezien daar mensen moeten aftreden omdat ze ‘cadeautjes’ hebben aangenomen van journalisten uit het Murdoch-imperium. Dat zijn allemaal egoïstische en zelfzuchtige daden, maar plundering is hoogstens wat lomper: als Goodwin zijn gang mag gaan, waarom dan een plunderaar niet? 

Voorspelbaar veel politici die zich over de gebeurtenissen uitspraken, bleken eens te meer reactionair in hun commentaar op de getoonde beelden. Ja, natuurlijk moesten die mensen worden opgepakt en ja, natuurlijk wilden de slachtoffers dat horen, maar veel van hen willen ook horen wat er gedaan kan worden om te zorgen dat dit nu en in de toekomst niet weer gebeurt. 

Waarom kunnen de politici niet eerlijk toegeven dat alle partijen hier de hand in hebben? Van de loze woorden van Blairs ‘Onderwijs Onderwijs Onderwijs’ en ‘Hard tegen de misdaad, hard tegen de oorzaken’ tot de ‘knuffel’-kreet van Cameron (hug a hoodie) en de uitverkoop van Thatcher en Goldsmith – politici moeten ophouden aan de volgende verkiezingen te denken en het zaad planten voor een betere toekomst voor iedereen. En geen kruisraketten van een half miljoen pond op Libië afvuren of troepen met te weinig middelen naar algemeen als illegaal beschouwde oorlogen in Irak en Afghanistan sturen. De premier van dienst moet niet het type zijn dat graag zijn ego laat masseren met een powerimago, ten koste van een land dat niet eens een vliegdekschip heeft. 

Het wordt tijd dat de parlementariërs in Groot-Brittannië hun land zien zoals het tegenwoordig is en niet doen alsof het meer is dan dat – wat trouwens bijzonder genoeg is, denkt u alstublieft niet dat ik wil afgeven op het land waar ik geboren ben. De Britse politici moeten niet alles op de ene financiële kaart van de Londense City zetten, maar de groei in alle delen van het land stimuleren, goed onderwijs aan iedereen bieden en investeren in het openbaar vervoer, zodat gewone arbeiders zich een treinkaartje kunnen veroorloven (de trein van Heathrow naar Londen kost bijna tien keer zoveel als een kaartje Schiphol-Amsterdam). 

Veel mensen voelen zich vertrapt, zonder hoop of toekomst, en dat komt omdat dit ook precies zo is. Dan hoeft het toch niet te verbazen dat die mensen ten slotte in opstand zijn gekomen? Het zou wenselijker zijn dat het zo zou zijn gegaan als met de protesten in Spanje of Egypte, die een duidelijker politieke boodschap hadden, maar Blair heeft zich ook geen fluit aangetrokken van het miljoen mensen dat bij hem op de stoep toch duidelijk No War schreeuwde. 

Dus ook al zou het een duidelijke politieke opstand zijn, dan is de kans dat er in Groot-Brittannië op zou worden gereageerd van oudsher klein (de rellen in 1990 tegen Thatchers Poll Tax hielden deze wel tegen, maar de Council Tax die ervoor in de plaats kwam is nog altijd vele malen duurder dan bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting in Amsterdam, en blijft een persoonlijke inbreuk). 

Ik hoop dat de machthebbers nadat ze eenmaal de plunderaars hebben aangepakt, eendrachtig de oorzaken van deze diepe breuken in de Britse samenleving zullen aanpakken. Er behoort uit deze zaak geen politieke munt te worden geslagen, omdat uiteindelijk alle partijen verantwoordelijk zijn. 

Dave Clarke is Brit, maar woont sinds 2009 in Amsterdam. Hij verzorgt elke zaterdagnacht van 2.00 tot 4.00u. het radioprogramma WhiteNoise op 3FM.