Op het voormalige vliegveld Berlin-Tempelhof is vandaag de Popkomm van start gegaan, de laatste 20 jaar een van de belangrijkste muziek- en entertainmentsbeurzen van Europa. Sinds de verhuizing van Keulen naar Berlijn in 2004 ging het bergafwaarts. Zodanig zelfs, dat de beurs vorig jaar werd afgeblazen: er werden te weinig stands verkocht. In de officiele verklaring die volgde werd internetparaterij als voornaamste schuldoorzaak aangewezen.
Dit schoot vele Berlijnse muzikanten en creatieven in het verkeerde keelgat: zij vulden het ontstane vacuum door in allerijl een eigen congres op poten te zetten: A2N (All2getherNow) was een DIY-muziekcongres, dat de mogelijkheden van het internet centraal stelde, en een avondprogramma kende van - vaak reeds geboekte - showcases. Een jaar verder is de Popkomm terug. Op een nieuwe, aansprekende locatie: het voormalige vliegveld Tempelhof, eerder hoofdkwartier van modebeurs Bread & Butter en de Berlin Fashion Week. En, in een verder verleden van de Berlijnse Luchtbrug. Met een nieuw gezicht, een nieuwe programmeur (de Brit Paul Cheetham) en een nieuwe formule.
Het congresdeel, dat in tegenstelling tot Eurosonic/Noorderslag tijdens de Popkomm nooit meer dan een zijtak was, wordt dit jaar ingevuld door A2N, vorig jaar nog als rivaal geboren. En de showcases zijn dit jaar ook overdag, op de luchthaven zelf. Met een avondprogramma in de nabij gelegen Kreuzbergs clubs. Onder de afgevaardigden ook een Nederlandse delegatie: The Black Atlantic, Moss, De Staat en Laura Jansen.
De stands zijn dit jaar uitverkocht, wordt vol trots verkondigd. Al wordt daarbij voorbijgegaan aan de inkrimping van de beursplekken: van de 843 standhouders in 2008 zijn er nu nog 470 over. Maar hoe relevant is de Popkomm nog? Het is een vraag die zich de komende dagen laat beantwoorden. Binnen straatbeeld en marketing worden beurs en showcases in ieder geval overvleugeld door een overkoepelend parapluprogramma. De Berlin Music Week wil Berlijn als bruisendste muziekstad van Europa op de kaart zetten, en gebruikt daarvoor de drie steunpilaren: Popkomm, A2N en het eveneens op Tempelhof plaatsvindende Berlin Festival, dat met o.a. Editors, Hot Chip, Fever Ray en LCD Soundsystem enkele klinkende namen op de poster heeft staan. En met De Staat en Boemklatsch zelfs twee Nederlandse.
Maar de Berlin Music Week heeft nog een veelvoud aan andere initiatieven onder haar hoede. Op tientallen locaties tegelijk. Berliner Club Nacht, ClubspreeBerlin, Jazzkomm en Jazzmeeting Berlin zijn er nog maar een paar. Dat A2N op weer een andere locatie (de Kulturbrauerei) een ander congres belegde (het tweedaagse A2N Camp), laten we maar buiten beschouwing. Dat daar nauwelijks bezoekers – het panel van ondergetekende had zo’n acht luisteraars, en was niet de enige - eveneens. De Berlin Music Week is zo veelomvattend, dat de Berlijner tussen de bomen nauwelijks nog bos weet te ontwaren. Een zware kluif dus voor de Popkomm, de muzikanten en de industrie om de komende dagen op te vallen.
Of en wie dat lukt, kun je de komende dagen volgen op deze site. 3VOOR12 zal aanwezig zijn, om in woord en beeld van de Popkomm verslag te doen.
Popkomm maakt herstart op Tempelhof
Duitse muziekbeurs terug na jaar afwezigheid
Op het voormalige vliegveld Berlin-Tempelhof is vandaag de Popkomm van start gegaan, de laatste 20 jaar een van de belangrijkste muziek- en entertainmentsbeurzen van Europa. Sinds de verhuizing van Keulen naar Berlijn, in 2004, ging het bergafwaarts. Zodanig zelfs, dat de beurs vorig jaar werd afgeblazen: er werden te weinig stands verkocht.