Vorige week werd in de Amsterdamse Westergasfabriek weer de boekenbeurs Manuscripta gehouden. Het is natuurlijk altijd interessant om uit te zoeken welke nieuwe popboeken je in de kast moet hebben staan. Een overzicht van de belangrijkste titels van het komende boekenseizoen.
Bij uitgeverij Ambo Anthos komt Bert van de Kamp met 'En zij noemden hem Bono, Ontmoetingen 1982 - heden.' Bert van de Kamp was dertig jaar redacteur van OOR, en was voor dat blad jarenlang de vaste interviewer van U2. Die interviews zijn bij elkaar gebracht in dit boek. Naast interviews met Bono bevat het boek ook gesprekken met gitarist The Edge, zanger en boezemvriend Gavin Friday en fotograaf Anton Corbijn. Van de Kamp maakte voor OOR prachtige interviews en we mogen hopen dat er de komende jaren nog meer in boekvorm gaat verschijnen. Bij voorkeur met de bijbehorende fotografie, veelal van Anton Corbijn. 'En zij noemden hem Bono' verschijnt in oktober.
In het verleden golden popboeken nog wel eens als lastig verkoopbaar op de Nederlandse markt, maar daar is de afgelopen jaren verandering in gekomen, mede dankzij Leo Blokhuis. Zijn boeken verkopen heel goed, uiteraard op de golven van zijn tv-bekendheid als popkenner van de Top 2000. Na drie breed samengestelde artikelenbundels kiest Blokhuis nu voor een meer specifiek thema: de Westcoastpop van de jaren zestig en zeventig. Onder de titel 'Late For The Sky, The Sound Of The Westcoast 1965-1979', betuigt hij zijn liefde voor deze muziek met verhalen over artiesten als the Beach Boys, the Eagles, Jackson Browne en Crosby, Stills & Nash. Daarbij worden maar liefst vier cd's geleverd met een niet eerder vertoonde anthology van dit genre. Vanaf oktober in de boekhandel via uitgeverij Ambo Anthos.
Een grote internationale release is 'Life, De Autobiografie' van Keith Richards. Deze zal, net als de memoires van Tony Blair, in vele talen tegelijkertijd verschijnen op 26 oktober. De Nederlandse uitgeverij AW Bruna heeft nog stille hoop dat Richards voor promotie naar Nederland komt, maar de kans is klein. Er zijn natuurlijk al heel veel boeken over Richards en de Rolling Stones, maar niet eerder vertelde hij zelf zo uitgebreid zijn levensverhaal.
Nederland kent helaas (nog) geen grote traditie op het gebied van de popbiografie. Een prachtig boek als 'De missie' van Jeroen Wielaert, over het leven van Harry Muskee (in 2006 uitgeroepen tot beste Nederlandse popboek aller tijden) is helaas nog een uitzondering. Maar er komt gelukkig weer een ambitieus boek aan en wel van Bindervoet & Henkes die onder de titel 'Hans Vandenburg en het Geheim van het Succes' het levensverhaal schrijven van de zanger van Gruppo Sportivo, een groep die in de jaren zeventig grote triomfen vierde. Volgens de auteurs werd Hans Vandenburg "steeds onbekender naarmate zijn artisticiteit groeide." Komt in oktober uit bij Nijgh & Van Ditmar.
Het is niet direct een popboek, maar we kunnen hier natuurlijk niet voorbijgaan aan 'Wilde wereld, Afrikaanse verhalen' van onze eigen Eric Corton, die terugblikt op de reizen die hij de afgelopen 10 jaar maakte voor het 3FM-project serious Request. Voor de grote inzamelingsactie met dj's van Het Glazen Huis, reisde Corton steevast naar Afrika om daar radioreportages op te nemen die verband hielden met het thema van dat jaar. in 'Wilde Wereld' lezen we zijn persoonlijke verhaal over de mensen die hij in Afrika ontmoet en over de angsten en problemen waar hij mee geconfronteerd wordt op reizen door onder andere Congo en Darfur. Vanaf oktober verkrijgbaar via uitgeverij LJ Veen.