Bits Of Freedom bestrijdt de verklaring van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) dat er met de komst van anti-namaak en -piraterijverdrag ACTA niets verandert voor de internettende consument. De digitale burgerrechtenwaakhond vreest dat het verdrag wel degelijk tot een three-strikes-out regeling leidt. Gisteren (8 september) eiste het Europees Parlement in een resolutie onmiddelijke openbaarmaking van de ACTA-documenten, anders wordt het hele verdrag van tafel geveegd.
Minister Van der Hoeven verklaarde juist gisteren in een Tweede Kamer-debat dat het uitdrukkelijk de bedoeling is dat het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) niet verder gaat dan de huidige EU-regels en in die zin dus geen nieuwe verplichtingen met zich meebrengt. "Daarnaast hoeven mensen thuis zich over dit verdrag geen zorgen te maken, want de gewone internettende consument wordt er niet door geraakt", meldde Van der Hoeven aan de Tweede Kamer.
Dat heeft Ot van Daalen van Bits Of Freedom geenszins gerustgesteld. Hij meent dat Economische Zaken zich niet geloofwaardig maakt als de bepaling over verplichte afspraken voor ISP's niet uit het verdrag verdwijnt. "Ik werk nu aan een reactie, omdat Economische Zaken haar belofte, dat de internettende consument buiten schot blijft, niet kan waarmaken. Als je kijkt naar het Verenigd Koninkrijk is dat helemaal niet waar. En het verdrag werkt dat juist in de hand."
Van Daalen baseert zich daarbij op de op 25 augustus uitgelekte concept-versie van het ACTA-verdrag. "In het verdrag staat dat providers afspraken moeten maken met de copyrightindustrie om inbreuk op auteursrechten tegen te gaan. Dat lijkt onschuldig, maar ze hebben een model in het achterhoofd, waarbij consumenten toch afgesloten kunnen worden, of afgeluisterd via controversiële technieken als deep packet inspection."
De digitale burgerrechtenactivist refereert aan de situatie in Engeland en Ierland, waar vooruitlopend op het verdrag al maatregelen zijn genomen. "In het Verenigd Koninkrijk zijn op vrijwillige basis afspraken gemaakt tussen provider Virgin en de industrie. Bij wijze van proef wordt al het internetverkeer gecontroleerd." In Ierland is de grootste provider volgens Van Daalen na een rechtzaak van de industrie in een schikking akkoord gegaan met afsluiting van internet bij herhaaldelijke auteursrechtinbreuk. "Er is dan weliswaar geen wettelijke three-strikes-out, maar via een andere route is het dat wel degelijk."
Eind september 2010 staat de volgende onderhandelingsronde over het ACTA-verdrag op de rol.
Bits Of Freedom: "ACTA brengt via omweg wel three-strikes-out"
Volgens minister verandert er juist niets voor internetter
Bits Of Freedom bestrijdt de verklaring van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) dat er met de komst van anti-namaak en -piraterijverdrag ACTA niets verandert voor de internettende consument en vreest dat het verdrag wel degelijk tot een three-strikes-out regeling leidt. Gisteren eiste het Europees Parlement in een resolutie onmiddelijke openbaarmaking van de ACTA-documenten.