Berlin Festival vroegtijdig afgebroken na gedrang Berlin Festival vroegtijdig afgebroken na gedrang

"Er werd door het publiek met flessen gegooid"

, Peter Bijl

Berlin Festival vroegtijdig afgebroken na gedrang

"Er werd door het publiek met flessen gegooid"

Peter Bijl ,

De catastrofe rond de Love Parade laat ook in de rest van Duitsland zijn sporen na. Vrijdagnacht werd het Berlin Festival op voormalig vliegveld Tempelhof om half drie 's nachts plotseling afgebroken, nadat er gedrang was ontstaan voor de hangar waar 2 Many DJ’s zou gaan draaien.

"Er werd door het publiek met flessen gegooid"

De catastrofe rond de Love Parade laat ook in de rest van Duitsland zijn sporen na. Vrijdagnacht werd het Berlin Festival op voormalig vliegveld Tempelhof om half drie 's nachts plotseling afgebroken, nadat er gedrang was ontstaan voor de hangar waar 2 Many DJ's zou gaan draaien. Het Utrechtse dj-collectief Boemklatsch, dat het publiek opwarmde voor de broertjes Dewaele en de later geprogrammeerde Fatboy Slim, werd zo de onbedoelde afsluiter. "Een bizarre anticlimax."

"Dit is de ziekste festivallocatie ever maar dan ook echt ever", liet Boemklatsch-dj Illvester (Cas Boland) vrijdagavond nog via Twitter weten. Het Utrechtse feestcollectief was net gearriveerd op Berlin-Tempelhof. Het eind 2008 gesloten vliegveld deed de afgelopen week niet alleen dienst als beursplek voor de Popkomm, maar was ook de aansprekende locatie van het festival waar tout Berlin al tijden reikhalzend naar uitkeek: het Berlin Festival, afsluiter van de eerste Berlin Music Week. Met een line-up om van te smullen, met onder anderen Editors, Hot Chip, LCD Soundsystem en Fever Ray. En dat tegen een achtergrond van verkeerstorens, propellers en oude vliegtuigen. Er zijn mindere festivals denkbaar.

Dankzij hun optreden op Eurosonic dit jaar, kwamen ook de mannen van Boemklatsch op Tempelhof terecht. Boland: "Stefan Lehmkuhl, programmeur van MELT! en het Berlin Festival, zag ons in Groningen en vond het te gek. Hij wilde ons eerst op MELT! neerzetten, maar dat lukte uiteindelijk niet. Dus werd het het Berlin Festival." De Utrechters kregen in de line-up zowaar een topplek kregen toebedeeld: op de eerste festivalnacht stond Boemklatsch geprogrammeerd voor twee korte sets, ingeklemd tussen Atari Teenage Riot, 2 Many DJs en Fatboy Slim.

"Het liep allemaal wat uit, waardoor we een kortere set moesten draaien. Maar het ging allemaal heel goed", vertelt Illvester. "Er stonden achtduizend mensen dertig, veertig minuten uit hun dak te gaan. Na ons zou er een korte change-over zijn voor 2 Many DJs. Op dat moment besloot de politie dat het festival werd afgelast. Waren we ineens de onbedoelde afsluiter."

Wat er precies gebeurde heeft Illvester alleen van horen zeggen. "We kregen te horen dat er teveel mensen binnen waren. Buiten was gedrang, en waren hekken omgegooid. Er waren achtduizend mensen in de hangar, een soortgelijk aantal wilde naar binnen voor 2 Many DJs en Fatboy Slim." Met de recente Love Parade-catastrofe in het achterhoofd, besloten de autoriteiten geen enkel risico te nemen, en de eerste festivaldag direct te beëindigen. De tweede dag werd het programma ingekort tot elf uur 's avonds. Woordvoerder Carsten Stricker gaf in de Berlijnse media toe "de populariteit van Fatboy Slim te hebben onderschat."

Boland spreekt over "Eén van de meest bizarre festivalervaringen ooit": "Voor iedereen daar was het natuurlijk een strop. De persoon die het aankondigde stond gemakshalve achter de coullissen. Er werd door het publiek met flessen gegooid. Daarna werd de tent schoongeveegd," aldus Illvester. "Een grote anticlimax."

Het Utrechtse collectief wilde het optreden op Tempelhof gebruiken om in Duitsland een prominente boeker te vinden. Of dat in alle consternatie gelukt is, is nog onduidelijk. Manager Michel Soeteman: "In Nederland zitten we bij Mojo, in Belgie bij Live Nation. Zo’n partner willen we in Duitsland ook. We hadden een aantal mensen uitgenodigd, maar nog niet gehoord of ze daadwerkelijk zijn komen kijken. We wachten in spanning af."

Met name over de Belgische vorderingen is Soeteman laaiend enthousiast: "Het gaat daar echt superhard. We hebben deze zomer op 10 festivals gespeeld, terwijl we een jaar geleden alleen nog in kleine clubs stonden."

Ook lokaal zit Boemklatsch flink in de lift. Sinds afgelopen donderdag heeft het feestcollectief een gloednieuwe titel op zak: die van nachtburgemeester van Utrecht. "Nu kunnen we een aantal van onze daar voorgestelde plannen echt gaan uitvoeren", vertelt Soeteman opgewekt. "In de laatste week van het jaar willen we elke dag een feest organiseren, waarin we creativiteit en nachtleven samen laten gaan. We willen een handleiding maken voor het opstarten van events. En we willen binnenkort in gesprek met de echte burgemeester, Aleid Wolfsen. We zijn benieuwd wat hij van het Utrechtse nachtleven vindt."
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12