Subsidiefonds AFK begint Sellaband voor kunstprojecten

"Belangrijk om cultureel ondernemerschap te stimuleren"

Atze de Vrieze ,

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) lanceert volgende week voordekunst.nl, een website waarop kunstprojecten en investeerders aan elkaar gekoppeld kunnen worden. "Wij vinden het een goede manier om cultureel ondernemerschap te stimuleren."

"Belangrijk om cultureel ondernemerschap te stimuleren"

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) lanceert volgende week voordekunst.nl, een website waarop kunstprojecten en investeerders aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dat kunnen zowel bedrijven zijn als particulieren. Het platform is al ongeveer een maand in beta vorm online. Op dit moment kunnen bezoekers investeren in onder meer de opening van de Museumnacht (met o.a. Aardvarck) en een samenwerking tussen de Canadese zanger Patrick Watson en het Concertgebouworkest. Een project van Miktor en Molf heeft inmiddels zijn doel bereikt. "Wij vinden het een goede manier om cultureel ondernemerschap te stimuleren", legt Meike Le Coultre van het AFK uit. "Het is bovendien een manier om draagvlak voor kunst te vergroten en het transparant te maken."

Het idee ontstond in samenwerking met Sellaband, de Nederlandse crowdfunding site die inmiddels failliet is en een doorstart maakte in Duitsland. Het AFK raakte voor het faillissement met het bedrijf in gesprek en wilde graag gebruik maken van de techniek van het muziekplatform. Van samenwerking kwam het uiteindelijk niet, maar het concept heeft wel gelijkenissen. Zo worden donateurs betrokken bij het project. "Wie veel investeert, mag bijvoorbeeld bij de try-out zijn of krijgt een miniatuurkunstwerk. Maar we hebben ook geleerd van Sellaband. Een van de dingen die mis ging was dat er geen goede selectie plaatsvond. Bezoekers raakten zo eenvoudig het overzicht kwijt en konden moeilijk goed van slecht onderscheiden. Een ander belangrijk verschil is dat wij geen commercieel bedrijf zijn. Wij hoeven geen winst te maken, we gebruiken deze site om een proces te stimuleren dat al bestaat."

Om de kwaliteit hoog te houden filtert het AFK zelf interessante projecten. Die krijgen een donatie van het fonds, die tevens moet gelden als kwaliteitsstempel. De rest moeten organisatoren zelf bij elkaar verzamelen. Het project loopt volgens Le Coultre al een jaar, maar het is een manier van werken die opvallend goed past bij het nieuwe kabinetsbeleid, dat cultureel ondernemerschap hoog in het vaandel heeft. De VVD stelde zelfs een geefwet voor, die het voor particulieren fiscaal aantrekkelijk maakt om in kunst te investeren. Op dat voorstel wordt sceptisch gereageerd, maar Le Coultre vindt het geen raar idee. "In Nederland zijn we gewend dat de overheid zorg draagt voor de kunst, in Amerika gaat dat anders. De website Kickstarter.com is voor ons een belangrijk voorbeeld. Wij zijn geen voorstander van het afschaffen van subsidies, ze zijn absoluut nodig. Maar ze moeten een katalysator zijn, geen middel om alle gaten te vullen. Het zou best kunnen dat sommige mensen graag willen investeren in kunst omdat ze het nu eenmaal belangrijk vinden dat bepaalde projecten doorgaan als er minder subsidie is."

De projecten op Voordekunst.nl zijn zeer concreet. Zo kun je al een datum en in veel gevallen zelfs een aanvangstijd vinden. Volgens Le Coultre is het zeker niet zo dat projecten die hun target niet halen alsnog op de portemonnee van het AFK kunnen rekenen. "Als een project minder dan 80% van het geld binnenhaalt, kan het niet doorgaan. Tussen de 80 en 100% kan men een aangepast plan maken, dat vervolgens naar de investeerders gestuurd wordt." De site is nu een initiatief van het AFK, maar in de toekomst hoopt Le Coultre op samenwerking met andere subsidieverstrekkers, liefst ook landelijk.