Tien oktober ("tien-tien-tien") presenteert Flux haar debuutalbum in het Amsterdamse Paradiso. Een plaat met een hoog Do It Yourself gehalte: de opnames en het artwork zijn zelf geregeld en bekostigd. Flux komt namelijk uit op De Coöperatie, het piepjonge Artist-driven label dat bedacht werd door Ard Boer van New Music Labs en Excelsior-oprichter Ferry Roseboom. Bedacht, niet gerund: De Coöperatie is van de artiesten zelf. Flux-zangeres Irene Wiersma: "We zijn allemaal gelijkwaardig aan elkaar."
Medebedenker Ard Boer legt uit hoe het idee tot stand is gekomen. "We wilden graag een vehikel om de meer risicovolle releases toch uit te kunnen brengen. Veel onbekendere artiesten hebben hele mooie dingen liggen, maar zoeken nog naar een manier om dat onder de aandacht te brengen. Vaak willen muzikanten daarbij het liefst zo veel mogelijk zelf de controle behouden. Nu kan dat: de artiest levert het artistieke deel, alleen het persen van de cd's en de distributie ervan worden door het label geregeld. Dat gaat via de kanalen van Excelsior, maar De Coöperatie is volledig onafhankelijk. Er staan ook geen labelbazen aan het hoofd, maar muzikanten. Zij zijn de raad van bestuur."
Van de opbrengst van de albumverkoop gaat een vast percentage naar de artiest in kwestie, de rest wordt bijgeschreven op de Coöperatie rekening. Daarmee worden in de toekomst andere projecten medegefinancierd, is de bedoeling. Dat is geen probleem, vindt Flux-zangeres Irene Wiersma, omdat zij een belangrijke stem heeft in de besteding van het geld: "In principe profiteren andere bands mee van de verkoop van onze cd, maar als medeaandeelhouder bepalen we voor een groot deel wat er met het geld gebeurt."
Het idee doet denken aan SellaBand, vindt ook Boer, met één belangrijk verschil: "Daar zijn de fans de drijvende kracht, bij De Coöperatie de artiesten; zij zijn niet alleen de leveranciers, maar ook de bestuurders. De muzikanten bepalen de koers. Het is goed mogelijk dat er een adviesraad vanuit de industrie komt, maar de aandeelhouders - de artiesten zelf - hebben altijd het laatste woord, bijvoorbeeld over wie de volgende bij het label wordt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat via het label veel goede ideeën onderling uitgewisseld kunnen worden."
De eerste release op De Coöperatie staat in ieder geval al vast. Op dit moment is Flux enig artiest en dus grootaandeelhouder. Zangeres Irene Wiersma is blij met de gekozen opzet. "Dit systeem voelt veel moderner aan. De artiesten zijn gelijkwaardig aan elkaar en spelen een grote rol binnen het label. Het is wel aanpoten zo, maar ik zou het niet anders willen. Wij zijn nou eenmaal harde werkers." Lang gaat haar monopoliepositie in de raad van bestuur niet duren, weet Wiersma: "Er lopen gesprekken met vier andere artiesten, waarvan er één al zo goed als zeker is. Nyk de Vries heeft een album gemaakt waarop hij zijn gedichten op muziek heeft gezet. Waarschijnlijk wordt hij mijn eerste collega."
Nieuw label De Coöperatie zet muzikanten aan directietafel
Artist-driven opzet met hoog DIY-gehalte
Tien oktober presenteert Flux haar debuutalbum in het Amsterdamse Paradiso. Een plaat met een hoog Do It Yourself gehalte: de opnames en het artwork zijn zelf geregeld en bekostigd. Flux komt namelijk uit op De Coöperatie, een nieuw artist-driven label: "We zijn allemaal gelijkwaardig aan elkaar."