Muziekblad Stream Magazine ligt stil door financiële problemen

Freelancers claimen betalingsachterstand duizenden euro's

Ingmar Griffioen ,

Het gratis muziekblad Stream Magazine is sinds augustus 2009 niet meer verschenen. Op de site is het sinds half juli ook stil. Volgens voormalig hoofdredacteur John Oomkes omdat uitgever Rob Scargo de freelancers niet betaalde. Het zou gaan om duizenden euro's. Hij is een procedure begonnen. Scargo ontkent en houdt het op een reorganisatie.

Freelancers claimen betalingsachterstand duizenden euro's

Het gratis muziekblad Stream Magazine is sinds augustus 2009 niet meer verschenen. Op de site is het sinds half juli van dit jaar ook stil. Volgens voormalig hoofdredacteur John Oomkes omdat uitgever Rob Scargo de freelancers herhaaldelijk niet betaalde. Het zou bij sommigen gaan om duizenden euro's. Oomkes is met een stuk of vijf freelancers een procedure begonnen. Scargo ontkent de grote betalingsachterstand en houdt het op een reorganisatie.

Oomkes is duidelijk over de oorzaken: "Dit blad is gesneuveld omdat het al ruim een jaar ontbrak aan goede advertentieverkoop en mensen niet geschikt waren voor hun job. Je moet als uitgever wel de rekeningen betalen. Ik denk dat Rob te weinig ervaren is als uitgever om dit te doen." Scargo herkent zich niet in de verwijten van Oomkes. "Dat is dan voor zijn rekening. Het is in ieder geval niet de reden waarom het blad niet is verschenen. We zijn gewoon met een heroriëntatie bezig, op zoek naar een ander distributie- en commercieel model. Daar zijn we met partijen over aan het praten."

Medio 2008 ging Stream van start met het doel om tweemaandelijks grote, diepgaande interviews en achtergrondverhalen voor een breed muziekpubliek te bieden. Oomkes: "Het ging allemaal heel soepeltjes. Er zat weer een grote productie aan te komen met een huisblad voor Supperclub en opeens was het zonder aankondiging einde oefening." Volgens Oomkes hebben zich tweemaal problemen met betalen voorgedaan, de eerste keer voorjaar 2009 en nogmaals bij het uitbrengen van het laatste nummer in de zomer van vorig jaar. "Dat je niet onmiddellijk kunt betalen is bij dit soort ondernemingen niet ongebruikelijk. De medewerkers hebben veel geduld gehad en dat er dan uiteindelijk geen zak van terecht komt, vind ik heel kwalijk."

Scargo legt uit dat de reorganisatie nodig is, omdat het 'een moeilijke tijd is voor muziekbladen'. "De advertentie-inkomsten zijn ook dramatisch gedaald." Oomkes ziet het als initiatiefnemer van Stream heel anders. "Het gaat in ieder geval niet om de bladenmarkt. Elk blad heeft het moeilijk, maar als je jezelf goed vertegenwoordigt en op de juiste manier omspringt met je doelgroep kun je dit van de grond trekken. Maar dan moet wel iedereen zijn taak doen." Volgens Oomkes werd de uitgeverij gerund door incapabele mensen. "Het gaat om je contacten onderhouden en nakomen van je afspraken."

Stream heeft geen vaste medewerkers, maar werkte met een freelance-poule van vier fotografen en zo'n tien schrijvers. Volgens de oud-hoofdredacteur heeft een flink aantal daarvan een regeling getekend, waarbij ze een doorstart in het vooruitzicht werd gesteld als ze akkoord gingen met 25 procent van het achterstallige loon. "Ze hebben getekend voor die regeling en niks gezien en moeten maar hopen dat het tot een doorstart komt." Zelf gelooft hij dat het voor Stream bij vijf bladen zal blijven. "De bedragen zijn te groot, evenals het geschonden vertrouwen."

Uitgever Scargo ontkent ook het bestaan van die 25% regeling. "Er is al wel met die medewerkers gesproken. Nee, niet over geld dat ze tegoed hebben, maar in een bredere context." Scargo wenste verder niet op vragen  in te gaan. "We gaan eerst serieus kijken hoe we verder moeten."