Voortbestaan De Kade bungelt aan zijden draadje

Zaans podium verrast wethouder met voorstel alternatief pand

Ingmar Griffioen ,

Poppodium De Kade in Zaandam leeft nog. Gister kwam directeur Michiel Stavast met een voorstel voor een nieuw en goedkoper te exploiteren onderkomen. De cultuurwethouder was zeer verrast en gaat maandag het gesprek aan. De Zaanse gemeenteraad is verdeeld over de door de wethouder voorgestelde subsidiestop. Zaanstad moet zwaar bezuinigen en wil 1,2 miljoen op cultuur korten.

Zaans podium verrast wethouder met voorstel alternatief pand

Poppodium De Kade in Zaandam leeft nog. Gisteren kwam directeur Michiel Stavast met een voorstel voor een nieuw en goedkoper te exploiteren onderkomen. Wethouder Leny Vissers-Koopman van Cultuur was zeer verrast en gaat maandag het gesprek aan. Ondertussen is de Zaanse gemeenteraad totaal verdeeld over de door de wethouder voorgestelde subsidiestop. Zaanstad moet zwaar bezuinigen en wil 1,2 miljoen op cultuur korten.

Ophef in de Zaanse gemeenteraad, waar gisteren over de cultuurbezuinigingen gesproken werd. Kade-directeur Stavast had de afgelopen weken alle veertien raadsfracties benaderd om steun te zoeken voor zijn plannen om in een alternatief pand samen te werken met FluXus (Centrum voor de Kunsten). Voor de Wethouder van Cultuur kwam zijn voorstel echter uit de lucht vallen. "De wethouder was hogelijk verbaasd. Ik ook, toen ik op 7 oktober telefonisch hoorde dat de gemeente de subsidie voor De Kade wil stopzetten."

Op de avond van 7 oktober bleek uit de meerjarenbegroting dat het Zaanse college de subsidie voor De Kade per 1 juli 2011 wilde stopzetten. Het poppodium was net weer opgekrabbeld na de grote financiële sores die in 2009 bijna het faillissement betekenden. Het grootste probleem zit voor De Kade in de hoge exploitatiekosten van het verouderde pand. Stavast: "Alle kosten zijn nu gericht op een zaal voor zevenhonderd man, we kunnen het niet terugbrengen voor honderd bezoekers. We zoeken nu een meer flexibel en beter te exploiteren locatie. De vraag is of in dat nieuwe pand de huisvestingskosten omlaag kunnen." Hij toverde ook nog een sponsor uit de hoge hoed. "We waren voor dit alles speelde met een grote commerciële partij in gesprek. Die staan 'on hold' tot duidelijk is of we door kunnen gaan."

Stavast heeft in drie weken het noodplan in elkaar getimmerd. Voordeel was dat hij al langer met FluXus in gesprek was over samenwerking. "We hebben onder meer gekeken of we op bestuurs- en directieniveau kunnen samengaan. FluXus wil een locatie die ze voor podiumkunsten gebruiken afstoten en die functie onderbrengen in Poppodium De Kade." Stavast wil nog niet vertellen welk pand hij als alternatieve locatie op het oog heeft. "Ik heb gisteren gehoord dat het definitief kan. Mits de gemeente wel de volledige subsidie overeind houdt en ons enige vorm van toekomstperspectief kan bieden."

Of dat realistisch is moet maandag blijken in een gesprek tussen Stavast en Wethouder Leny Vissers-Koopman (Zaanse Onafhankelijke Groepering). Stavast wil in ieder geval om meer tijd vragen om het plan uit te werken. Dinsdag staat de subsidiëring van De Kade weer op de agenda, waarna de gemeenteraad donderdag (11 november) stemt over de begroting. Die is volgens Stavast verdeeld in linkse en rechtse fracties. "De linkse partijen vinden dat De Kade moet blijven, de rechtse zeggen dat er helaas bezuinigd moet worden op cultuur. Donderdag hoor ik of ik een kaarsje mag branden, of dat de vlam uitgaat."

Zaterdag 6 november houden lokale jongeren een manifestatie om "een positief geluid voor het behoud van de Zaanse popcultuur te laten horen". Er is ook een petitie geopend voor behoud van het poppodium, die zaterdag na afloop aan Wethouder Vissers-Koopman wordt aangeboden.